Reklama

Jak bude vypadat nová čtvrť na Žižkově? Napoví studie

Brownfield na Žižkově se promění na moderní čtvrť.
Institut plánování a rozvoje
 ČTK

Pražští radní schválili urbanistickou studii, podle které má v budoucnu vzniknout nová čtvrť v areálu Nákladového nádraží Žižkov. Rozhodli také o přípravě architektonických soutěží na základní školu v budově nádraží a na veřejná prostranství včetně velkého parku. Schválili i studii Jarovské třídy, která má propojit novou zástavbu s budoucím městským okruhem.

Reklama

O studii v posledních několika letech jednali zástupci magistrátu, Prahy 3 i soukromých investorů, kteří plánují v rozsáhlém areálu stavět. Těmi jsou firmy Central Group, Penta Real Estate, Sekyra Group nebo Finep.

Podivejte se, jak vypadalo nákladové nádraží Žižkov dříve a v současnosti:

Společnost Central Group se stavbou prvních domů začala v severozápadní části areálu. Změnu město připravuje od roku 2009, dnes schválená studie má sloužit jako podklad pro její schválení a oba dokumenty by měly korespondovat. Studie poslouží také k přípravě smluv s developery, které zahrnují sjednané finanční příspěvky městu nebo rozvržení veřejné infrastruktury.

Čtvrť pro 15 tisíc lidí

Podle studie má v nové čtvrti v budoucnu žít až 15 tisíc obyvatel, mají tam vzniknout parky a několik školských zařízení včetně základní školy ve funkcionalistické budově nádraží. Na tu město uspořádá architektonickou soutěž.

Růst cen bytů v Praze zpomalil. Připravte si 153 tisíc korun za metr čtvereční

Růst nabídkových cen nových pražských bytů letos v květnu a červnu mírně zpomalil. Průměrně se v metropoli cena zvýšila o 1,1 procenta, o tři desetiny méně než za březen a duben. Metr čtvereční stál v tomto období 152 900 korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 17,1 procenta. Vyplývá to studie Deloitte Index Praha.

Přečíst článek

Soutěž město vypíše také na návrh parku, který má vzniknout ve střední části území, a dalších veřejných prostranství. Na severním okraji území podél Malešické ulice vznikne podle plánů magistrátu tramvajová trať. Nová Jarovská ulice čtvrť napojí na budoucí úsek městského okruhu.

Podle dřívějších informací má město předjednané smlouvy s developery, kteří městu na infrastrukturu přispějí asi 852,3 milionu korun. Dalších zhruba 702,8 milionu investují podle vyjádření náměstka primátora Petra Hlaváčka (za TOP 09) sami developeři, a to formou přenechání pozemků pro základní školu, vybudování náměstí a parků a výstavby školek pro 650 žáků.

Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský v Realitním Clubu: Příští rok hrozí největší propad zájmu v dějinách Česka

V další epizodě podcastu Realitní Club přivítá Petra Jansová a Dalibor Martínek z newstream.cz nejbohatšího tuzemského developera Dušana Kunovského. Poslouchejte nový podcast již v pondělí na stránkách newstream.cz a všech podcastových platformách. 

Přečíst článek

Začátkem roku na jednání zastupitelů návrh změny územního plánu kritizovali zástupci petice místních obyvatel s 3600 podpisy. Návrh podle nich nezahrnuje dostatek prostoru pro školy, parky a další občanskou vybavenost, hustota obyvatel má být příliš velká a město neřeší zvýšenou dopravní zátěž, kterou nová čtvrť přinese.

Samotnou funkcionalistickou budovu nádraží vlastní České dráhy, které v minulosti s developerskou firmou Sekyra Group vytvořily společný podnik Žižkov Station Development, jenž má na budovu nádraží předkupní právo. Město nyní zvažuje, zda část budovy odkoupí, nebo zda založí společný podnik s firmou Sekyra Group zaměřený na revitalizaci nádraží a jeho přeměnu na kulturní a společenské centrum.

Podle dřívější dohody by ve funkcionalistickém nádraží mělo být sídlo Národního filmového archivu, kulturní a společenské prostory nebo základní škola. Sekyra Group tam pak chce kromě toho vybudovat byty a komerční prostory.

Dušan Kunovský, Central Group

Kunovský v podcastu Realitní Club: Investoři dnes už ani nechtějí byty pronajímat

Ceny nemovitostí, zastavené projekty, brutální odliv klientů, ale i neúměrně dlouhé stavební řízení. Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s největším tuzemským developerem, zakladatelem a vlastníkem společnosti Central Group Dušanem Kunovským. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto by mělo v budoucnu vypadat Hlavní nádraží v Praze.

Tohle není nádraží, to je pergola z Dubaje. Projekt Dánů na nový Hlavák schytává kritiku

Přečíst článek
Pro pěší a cyklisty se 28. července 2023 otevírá nová lávka z Holešovic do Karlína.

FOTOGALERIE: HolKa se otevírá světu. Jak vypadá lávka mezi Holešovicemi a Karlínem za stovky milionů?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme