Reklama

Hypotéky jsou nejdražší za 20 let. Lidé na ně už nemají

Byty na prodej
ČTK
 ČTK

Úroky hypoték v říjnu pokračovaly v mírném růstu na nejvyšší úroveň za 20 let. Objemu poskytnutých úvěrů na bydlení se meziročně propadl o 82 procent.

Reklama

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v ČR v říjnu mírně vzrostla na 5,86 procenta ze zářijových 5,83 procenta. Průměrná sazba patří k nejvyšším za 20 let. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 7,2 miliardy korun, meziměsíčně nepatrně více. Meziroční propad podobně jako v září byl 82 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Z meziměsíčního pohledu podle nich objem poskytnutých hypoték vesměs stagnoval poté, co ve třech předešlých měsících zaznamenal dvouciferný propad. Pokles objemu poskytnutých hypoték je citelný nejen vůči silnému roku 2021, ale i ve srovnání s rokem 2020 je říjnový objem poskytnutých hypoték více než o tři čtvrtiny nižší, ukazují statistiky. Za celý letošní rok, tedy od ledna do října, podle nich propadla aktivita na hypotečním trhu o 60 procent.

„Hypoteční trh pokračuje ve stagnaci a pro další období nelze předpokládat změnu směru,” uvedl manažer hypoték UniCredit Bank Filip Beneš.

Ilustrační foto

Konec hypoték v akci. Úrok jde opět nahoru

Po dvou měsících mírného zlevňování hypotéky na začátku listopadu opět zdražují. I když ne dramaticky jako v první polovině roku. Důvod? Končí totiž akční slevy bank.

Přečíst článek

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték (bez refinancování) v říjnu podle dat stoupl na 6,07 miliardy korun ze zářijových 5,99 miliardy korun. Objem refinancovaných úvěrů činil 1,15 miliardy korun. Počet nově poskytnutých hypoték také stagnoval.

„Objem nově poskytnutých hypoték se tak v říjnu stále pohybuje na nejslabší úrovni od začátku roku 2014. Přitom při zohlednění růstu cen nemovitostí vyžadujících vyšší hypotéku by reálný propad poskytnutých hypoték byl ještě významnější. Příčiny současného stavu od velikosti úrokových sazeb, po regulatorní pravidla či vývoj cen nemovitostí však zatím nenaznačují, že by se měla situace v dohledné době začít zlepšovat,” řekl hlavní ekonom asociace Jakub Seidler.

„Chladnutí hypotečního trhu dál pokračuje a v zimních měsících budeme svědky ještě mírného snížení jak objemu, tak počtu poskytnutých hypotečních úvěrů,” doplnil Daniel Horňák ze společnosti Patron. Sazby podle něj porostou i v následujících měsících, banky postupně zvedají sazby v návaznosti na dražší zdroje.

„Ze statistik je patrné, že vrchol hypotečních sazeb ještě nemusí být nutně za námi. Tento fakt prohlubuje nejistotu potenciálních kupujících a udržuje současnou paralýzu realitního trhu. Do doby, než ČNB přistoupí ke snižování sazeb, bude převládat zájem o nájemní bydlení,” řekl regionální ředitel realitní společnosti Century 21 Michal Svoboda.

Průměrná hypoteční sazba se tak nachází na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let, v letech 2008 a 2009 se pohybovala také na obdobně vysokých hodnotách.

„Na úrokové sazby hypoték má vliv několik faktorů, nejen základní sazba zveřejňovaná ČNB, která zůstala nyní nezměněna. Bankám rostou náklady na pořízení zdrojů, a to může mít vliv na úrokové sazby pro hypoteční úvěry v následujícím období. Nepředpokládáme však výraznější výkyvy,” uvedla manažerka pro hypoteční úvěry mBank Soňa Holíková.

Evžen Korec, majitel Ekospolu

PODCAST: Oživení na realitním trhu bude trvat rok, říká Evžen Korec. Za poslední čtvrtletí se prodalo jenom čtyři sta bytů

Ještě před dvěma roky platilo, že co se postavilo, to se prodalo. Situace se dramaticky změnila, říká Evžen Korec, jeden z prvních českých developerů, který začal v Praze stavět byty před třiceti lety. Za tu dobu jich na trh dal tisíce.

Přečíst článek

Průměrná hypotéka klesla v říjnu mírně pod 2,9 milionu korun, kde byla naposledy v závěru roku 2020. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou hypotéku snížit, uvedla ČBA. Nejvyšší průměrná hypotéka byla loni v listopadu, kdy činila 3,46 milionu korun. Od té doby mírně klesá.

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o 1500 korun. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená šestiprocentní hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky o 6000 až 7000 korun.

Bydlení si může dovolit stále méně Američanů. Stejně tak Čechů

Zájem o hypotéky ve Spojených státech minulý týden klesl oproti loňsku na téměř poloviční hodnotu. Na svém webu to uvedla americká Asociace hypotečních bankéřů. Zájemce odrazují vyšší sazby na hypotečních úvěrech, které se vyšplhaly nejvýše za 21 let.

Přečíst článek

Vizualizace projekt s názvem Semerínka

Na trhu s bydlením nastává přelomová éra

Nic takového se na poli bydlení v Česku nestalo nejenom od finanční krize v roce 2008, ale vlastně od doby sametové revoluce. Souhra mnoha jevů nyní zcela mění situaci na trhu s bydlením, která se tu po tři dekády tvořila. Od teď bude s bydlením vše jinak. A to ze všech úhlů pohledu. Vše se mění jak pro investory, tak pro vlastníky, nájemníky či stavitele. Je třeba si přenastavit přemýšlení o bydlení a o investicích do něj.

Přečíst článek

panelák, Jižní Město

Lukáš Kovanda: Měsíční splátka za panelákový byt? 45 tisíc, to je nová realita

Hypotéky v Česku prudce zdražují. Podle dnes zveřejněných údajů Fincentra Hypoindexu odpovídala průměrná úroková sazba počátkem července 6,24 procenta. Za poslední měsíc tak stoupla o další citelnou 0,53 procenta. Hypotéky jsou nejdražší od počátku milénia. Jsou dražší dokonce i než těsně před globální finanční krizí, jež vrcholila v letech 2008 a 2009. Ta tehdy následně způsobila pokles cen tuzemských nemovitostí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Manhattan

Zájem o hypotéky nemizí jen v Česku. Vlastní byt je na Západ od nás nedostupný luxus

Přečíst článek

Sazby hypoték klesají k pěti procentům. Psychologická hranice brzy padne. Čekat, nebo už jít do banky?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme