Reklama

Centrum Bratislavy se promění. Projekt „zeleného pásu“ vyjde na půl miliardy

Bratislava - vizualizace Plató
Metropolitný inštitút Bratislavy / vizualizace užita se svolením
Věra Tůmová

Scelit padesát let necitlivě rozdělené centrum města, odhlučnit nejrušnější dopravní koridor, snížit v lokalitě teplotu, zlepšit celkové klima a vytvořit relaxační zónu pro pěší s jedinečnými výhledy. To vše má splnit Plató – ambiciózní plán bratislavského magistrátu a Metropolitního institutu Bratislavy (MIB), který před létem oficiálně představili veřejnosti zástupci jednotlivých institucí. Nyní je projekt za přibližně 18 milionů euro konzultován s památkáři i místními obyvateli.

Reklama

V centru Bratislavy, přímo nad nejrušnějším dopravním koridorem, má podle plánů tamního magistrátu a Metropolitního institutu Bratislavy vzniknout nová parková rekreační a pěší zóna. Část Staroměstské ulice, víceproudové dopravní tepny, která nešetrně rozděluje centrum města už od 70. let minulého století, by se měla schovat pod střechu. Nad ní má vyrůst 218 metrů dlouhé a 20 metrů široké Plató pro pěší, které z jedné strany ohraničované městskými hradbami plynule propojí Židovskou ulici se středověkým centrem města. 

Prohlédněte si vizualizace projektu „zelené střechy” pro pěší:

Střecha s hřištěm a parkem

Na Plató, nově vzniklé ploše nad Staroměstskou ulicí, by měly být rozsáhlé parkové úpravy s množstvím zeleně, 23 vzrostlými stromy, desítkami laviček, hřištěm pro děti i s workoutovými prolézačkami pro dospělé. Zastřešení rušné Staroměstské ulice má nejen propojit dosud rozdělené centrum, ale i přinést obyvatelům hlavního města nový prostor pro rekreaci a setkávání. 

Dům s výhledem na Dyji a Znojemský hrad navrhlo studio Kuba & Pilař architekti.

Zelená střecha a výhled na hrad. Dům ve Znojmě boduje v prestižní soutěži

Architekti z brněnského studia Kuba & Pilař navrhli dům do svažitého a úzkého pozemku u Dyje. Teď bojuje o Českou cenu za architekturu.

Přečíst článek

Další pozitivem, který od projektu bratislavský magistrát očekává je výrazné snížení hluku až o 14 dB v dané lokalitě. Neustálý hluk z frekventované komunikace by mělo pohlcovat zatravnění a akustické obklady v konstrukci zastřešení. Součástí projektu jsou i inovativní klimatická řešení. Město si od nich slibuje, že se v této oblasti díky nim sníží v letních měsících teplota o několik stupňů. Významným benefitem pro celé území v by měl být i důmyslný systém opatření na zadržování vody, který zlepší hospodaření s vodou. Plató se tak může podle MIB stát nejrozlehlejší vegetační střechou ve městě.

Ring kolem hradeb

Plató je součástí programu Živé miesta, který vrací do hry znovu velkolepou vizi městského ringu, tedy představy vnitřního městského okruhu. Ta původně pochází už ze začátku 19. století, kdy si středoevropská města hojně stavěla vnitřní městské okruhy jako své ukázkové výkladní skříně. Takzvaný bratislavský ring kopírující původní městské opevnění má ohraničovat Plató, Rybné a Hviezdoslavovo náměstí a Náměstí SNP. V následujících letech by se díky tomu mělo propojit centrum s reprezentativními veřejnými prostorami.

V Dolní Moravě na Orlickoústecku se v pátek otevře visutý most Sky Bridge.

Dolní Morava má nejdelší visutý most na světě. Láká na něj turisty a dráždí jím ekology

V rekreačním středisku v Dolní Moravě na Orlickoústecku se v pátek otevře visutý most Sky Bridge. Ve výšce 95 metrů překonává údolí Mlýnského potoka z horského hřebene Slamník na hřeben Chlum. S délkou 721 metrů bude stavba pro pěší nejdelší svého druhu na světě.

Přečíst článek

Hledá se spolufinancování

Na projektu se podílí na základě architektonické soutěže čtveřice ateliérů – Studený architekti, ateliér Ľubomír Závodný, Peter Stec Studio a Terra Florida. Architektonická studie je dokončena, nyní se bude připravovat projektová dokumentace. Podle posledního vyjádření MIB se na projekt aktuálně hledají alternativní finanční zdroje na spolufinancování. Náklady na celý projekt se zatím odhadují na 18 milionů eur (440,6 milionu korun).

Rodinný dům ve Zlíně navrhl architekt Petr Janda.

Jako skleněný šrapnel. Dům ve Zlíně bojuje o Českou cenu za architekturu

Rodinný dům ve Zlíně, který navrhl architekt Petr Janda, je jedním ze 30 projektů nominovaných do užšího finále České ceny za architekturu.

Přečíst článek

Průliv Dardanely překlenul nejdelší visutý most na světě. Podívejte se

Turecko slavnostně zahajuje provoz nejdelšího visutého mostu na světě, který překlenul průliv Dardanely. Vybudování mostu trvalo pět let a náklady na jeho stavbu se vyšplhaly na 3,4 miliardy dolarů (76,5 miliardy korun), uvedl místní tisk.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Vila Bianca prošla rekonstrukcí

Hostila prvorepublikovou smetánku i Masaryka. Jak se v honosné vile bydlí teď?

Přečíst článek
Prostorný loft vznikl přeměnou skladovacích prostor v někdejším holešovickém pivovaru.

Místo pivních sudů luxusní bydlení. Lofty jako v Holešovicích miloval i Warhol

Přečíst článek
Prachatice mají nové letní kino. A povedlo se!

FOTOGALERIE: Kino v Prachaticích by neměl minout žádný milovník architektury

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme