Reklama

Heimstaden Czech loni zvýšil tržby z pronájmu na 3,89 miliardy

Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.
ČTK
 ČTK

Společnost Heimstaden Czech, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, zvýšila v loňském roce tržby z pronájmu a prodeje služeb nájemníkům o 245,3 milionu na 3,89 miliardy korun. Náklady na služby poskytované nájemníkům a provoz nemovitostí jí vzrostly o 153,4 milionu na 1,62 miliardy korun.

Reklama

Zpráva uvádí, že čistý zisk z investic do nemovitostí společnosti stoupl z předloňských 1,32 miliardy meziročně na 5,42 miliardy korun. Celkový zisk firmě vzrostl z 1,67 miliardy na 5,59 miliardy korun.

Heimstaden Czech vlastní téměř 43 tisíc bytů převážně v Moravskoslezském kraji, kde jde hlavně o bývalé hornické byty po OKD. Od roku 2020 je součástí skandinávské nadnárodní skupiny, která je dvojkou na evropském trhu nájemního bydlení.

Jednatelé Jan Rafaj a Martin Tuček ve výroční zprávě uvedli, že rok 2021 byl pro společnost Heimstaden Czech rokem expanze i rokem největších investic do vlastních domů v celé její historii. „Oproti roku 2020 se tržby z pronájmu zvýšily o více než 150 milionů korun. To samozřejmě umožnilo zvýšit výdaje na opravy, údržbu a správu bytového portfolia i na investice do nových projektů. Do revitalizací a oprav bytového fondu byla v roce 2021 investována významná částka dosahující přibližně 1,6 miliardy korun, což představuje roční nárůst téměř 300 milionů korun,“ uvedli jednatelé. Firma už dříve uvedla, že v roce 2022 investuje do svých domů téměř 2,5 miliardy korun.

Plyn, ilustrační foto

Ceny plynu a ropy letos stouply o desítky procent, říká analytik Hájek

Burzovní ceny ropy a plynu vzrostly od začátku letošního roku do konce října o desítky procent, uhlí v USA na dvojnásobek. Naopak drahé i průmyslové kovy vesměs zlevnily. Výrazně zdražily hlavní zemědělské komodity jako pšenice nebo kukuřice. Uvedl to analytik investiční společnosti XTB Štěpán Hájek.

Přečíst článek

„Pokračovaly komplexní revitalizace celých lokalit, díky čemuž se dařilo budovat moderní, energeticky efektivní budovy v příjemném a bezpečném prostředí. Například nově zatepleno bylo bezmála 1400 bytů za přibližně 330 milionů korun. Dále v Ostravě-Kunčičkách byla dokončena třetí fáze projektu V Zahrádkách vybudováním stylové rezidenční čtvrti s vysokou životní úrovní,“ uvedli jednatelé.

Firma loni investovala do generálních oprav jednotlivých částí budov, tedy do střech, vnitřních rozvodů či nových výtahů i do rekonstrukcí bytů. „Díky kombinaci řádné správy vlastněného portfolia, jeho permanentního zkvalitňování a aktuálním tržním podmínkám se podařilo zvýšit hodnotu vlastněného portfolia domů a pozemků o více než 15 procent,“ uvedli jednatelé.

V bytech společnosti Heimstaden Czech žije více než 90 tisíc lidí. Bývalá společnost RPG Byty získala někdejší hornické byty od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou, která je koupila v roce 2004 spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že při prodeji bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. Vlastníky se staly investiční fondy Black­stone a Round Hill Capital, od nichž firmu koupil Heimstaden.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Přečíst článek
Dalibor Martínek hovoří s Martinem Machalou (v popředí)

Můžete bydlet a nyní drahou hypotéku si odložit, říká zakladatel Ownest Machala

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme