Reklama

FOTOREPORTÁŽ: Smíchov už nebude černá díra Prahy. Vyroste zde nová čtvrť plná bytů i kultury

Tam kde stával lihovar bude nová čtvrť.
Se svolením Trigema
Petra Jansová

Skoro pět tisíc metrů čtverečních na místě bývalého smíchovského lihovaru by se do konce roku 2026 mělo zcela proměnit. Na místě opuštěného industriálního areálu, který zeje prázdnotou od roku 2001, má vzniknout nová čtvrť po vzoru známé londýnské Kings Cross.

Reklama

Investor, skupina Trigema, má s místem mezi ulicemi Nádražní a Strakonická v Praze 5 velké plány. Ve třech etapách chce postavit přes 500 bytů, mateřskou školku, restaurace, bistra, hřiště i park.

Industriální minulost bude i v nově vznikající čtvrti cítit doslova na každém kroku. Připomínat ji budou cihlové fasády i původní komín nebo varna. Oba objekty jsou navíc pod památkovou ochranou. V bývalé varně bude galerie Davida Černého, její součástí bude i kavárna či vyhlídková terasa.

Na to, jak se mění jeden ze smíchovských brownfieldů a jak by mohl vypadat po revitalizaci, se podívejte do následující galerie:

Smíchov jako londýnský Kings Cross

„Kompletní rekonstrukce vyžadovala nejenom opravy vnitřku objektu, včetně nových omítek, stropů či schodišť, ale také sanaci nosných konstrukcí,“ přiblížila mluvčí společnosti Trigema Petra Martínková. Industriální genius loci budou připomínat i autentické předměty z dob minulých. Například celým areálem povede linka historické železniční vlečky, která spojí jednotlivé části areálu.  

PODCAST: Jsem kapitalista a umělec ve službách korporátu, říká sochař David Černý

Čtyřiadvacet metrů vysoká socha Lilith od Davida Černého, která je součástí karlínského domu Fragment, vzbudila v Praze bouřlivé debaty. Co na kritiku umělec říká? A baví ho spolupráce s developery? Nejenom o tom David Černý hovořil dalším díle podcastu Realitního Clubu.

Přečíst článek

Inspirací pro architekturu nové čtvrti byla i známá londýnská Kings Cross. „Industriální Londýn nás hodně baví a bylo to i v zadání projektu,“ konstatuje zakladatel Trigemy Marcel Soural.

Podle původních předpokladů by se celkové investice měly vyšplhat ke čtyřem miliardám. Hotovo by mohlo být v roce 2026, nyní je dokončena hrubá stavba první fáze projektu.

Smíchov čeká v budoucnu hodně změn. Developerská společnost Sekyra Group u Knížecí začala s výstavbu projektu zvaného Smíchov City a současné vlakové nádraží se přemění na nový dopravní uzel Terminál Smíchov. 

Natáčení podcastu s Janem Hanou z MPO.

V brownfieldech leží miliardy. Představují 11 tisíc hektarů nevyužívané plochy, říká Hana z MPO

V Česku je zhruba 3600 lokalit brownfieldů, tedy neudržovaných ploch, které neslouží svému účelu. A každým rokem je o ně stále větší zájem. Loni na revitalizaci 21 brownfieldů poskytlo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dotace ve výši půl miliardy korun, podporovat rozvoj brownfieldů chystá stát i do budoucna. Nejenom o tom jsme hovořili s Janem Hanou z MPO.

Přečíst článek

Kotelna v Libčicích nad Vltavou

Tak to dopadne, když industriální památku koupí architekt. Ruiny se přemění na cenami ověnčené objekty

Novodobá historie výrobního areálu Drátovny a Šroubárny v Libčicích nad Vltavou se začala psát díky architektovi Patrikovi Hoffmanovi. Ten nejprve dva nejstarší objekty někdejšího brownfieldu koupil a posléze i citlivě zrekonstruoval.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nedávno ještě ruina, na jaře galerie s díly Davida Černého. Smíchovská varna má kolaudaci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme