Reklama

Dvě kolaudace, dvě hrubé stavby, dva nové projekty. Developer YIT loni v Česku utržil přes dvě miliardy

YIT v loňském roce zkolaudoval projekt Parvi Cibulka v pražských Košířích, který vznikl revitalizací bývalé továrny Meopta na bydlení loftového typu se 150 byty.
se svolením YIT

Obrat finského developera YIT v Česku loni překročil dvě miliardy korun. Konkrétní výši obratu ani čistý zisk společnost nespecifikovala. Developer loni prodal 204 bytů. Letos plánuje zahájit nové projekty v pražských městských částech 5, 11 a 12 s více než 300 byty a poprvé připravuje i projekt mimo metropoli, a to v Kladně.

Reklama

Developer YIT v loňském roce zkolaudoval projekt Parvi Cibulka v pražských Košířích, který vznikl revitalizací bývalé továrny Meopta na bydlení loftového typu se 150 byty. Objekt zahrnuje také nebytové prostory pro drobné obchody a služby. Dalším zkolaudovaným projektem se stal Koti Libeň se 140 jednotkami, dvěma ateliéry a jedním komerčním prostorem.

Omar Koleilat, Crestyl
video

Omar Koleilat: Pro normální lidi je hypotéka nejlepší investice. A není drahá ani teď

Většina bohatství v Česku byla vytvořena skrze nemovitosti. Lidé kupovali za 30, 40, 50 tisíc korun metr čtvereční, který má dnes hodnotu 100, 120 tisíc. A to ze svého dali jen zlomek, vypočítává v novém díle seriálu Jiný peníze spolumajitel Crestylu Omar Koleilat.

Přečíst článek

Realitní trh loni prošel turbulentním vývojem. Zásadně jej ovlivnila geopolitická situace a následný vývoj ekonomiky a energetická krize. Po začátku války na Ukrajině a propuknutí krize s dodávkami a cenami energií trh s novým bydlením výrazně ochladl. Na jaře jej pak téměř zmrazila rostoucí inflace a zvyšující se úrokové sazby,” uvedl generální ředitel YIT Stavo Marek Lokaj. Dodal, že letos společnost očekává oživení trhu díky snižování inflace i poklesu hypotečních sazeb.

Rezidenční projekt nájemního bydlení Loox, Creditas Real Estate

Je normální bydlet v nájmu. Chceme to Čechům dokázat, říká developer Vajner

Přes 27 miliard korun plánuje do roku 2033 utratit developerská skupina Creditas Real Estate za bytovou výstavbu v České republice. Hodlá přitom postavit minimálně 5500 bytů. Součástí této plánované rezidenční výstavby bude také tisícovka nájemních bytů v rámci pěti samostatných projektů, oznámil generální ředitel společnosti Jiří Vajner. 

Přečíst článek

Loni YIT dokončil hrubou stavbu Vesi Hostivař v Praze 15, kde bude 208 jednotek apartmánového typu dokončeno letos koncem roku. „Projekt zahrnuje řadu ekologických prvků. Při výstavbě se používá takzvaný ‚zelený‘ beton, pro zalévání se bude přednostně využívat dešťová voda z akumulačních nádrží. Fotovoltaická elektrárna umístěná na střeše jednoho z celkem pěti objektů pak pokryje část spotřeby elektřiny ve společných částech, čímž se zároveň sníží ročně emise CO2 přibližně o 7 tun,” uvedla firma.

Nově se YIT vydá do regionů

V létě by mělo být dokončeno 98 bytů v domu Kemi a 111 v domu Ranua v rámci komplexu Lappi Hloubětín v Praze 9. Nově minulý rok začala výstavba 119 bytů ve dvou projektech - Rivi Bachova (47 bytů) v městské části Praha-Chodov by měla být dokončena v roce 2024 a Happi Milánská v Horních Měcholupech čítající 72 bytů v létě 2024.

Jak bude vypadat bytový dům Happi v Horních Měcholupech na Praze 15 - vizualizace.

Finský styl bydlení Čechy docela láká. Developer ze severu už u nás rozjel skoro třicítku projektů

Developer YIT staví v Praze bytové domy ve finském stylu. K dokončeným 22 tuzemským projektům a aktuálně rozestavěné šestici přidal v červnu další lokalitu v Horních Měcholupech. Severská architektura ale oslovuje patrně i naše sousedy, protože se postupně rozrůstá i slovenská pobočka, která má nyní „rozjetých“ sedm developerských projektů.

Přečíst článek

„Další plánovanou výstavbu v minulém roce jsme nemohli realizovat, protože se prodloužily procesy získání stavebního povolení. Nicméně věříme, že se nám je letos podaří spustit. Chystáme se tak zahájit projekty s celkovým počtem více než 300 bytů,” řekl Lokaj. Nově se YIT pustí i do regionů a v Kladně plánuje postupně postavit přibližně 800 bytů.

YIT vstoupil na český trh v roce 2008 akvizicí české firmy Euro Stavokonsult. Ta byla na českém trhu téměř 20 let, kořeny finské YIT sahají do roku 1912. Společnost YIT Stavo v České republice dokončila 24 projektů. Skupina YIT je největší stavební a developerskou firmou ve Finsku, jejíž obrat podle tiskové zprávy dosáhl v roce 2022 téměř 2,4 miliardy eur (57,6 miliardy korun).

Projekt Parvi Cibulka zahrnuje také nebytové prostory pro drobné obchody a služby. Foto: se svolením YIT

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Šéf finského developera: Přestat stavět paneláky byla chyba. Díky pokroku mohou být dokonalé

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Developer: Přestat stavět paneláky byla chyba. Současné technologie jsou mnohem dál než v socialismu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme