Reklama

Developer CTP loni v Česku dokončil další haly, z nájmu utržil 5,5 miliardy

Developer CTP loni v Česku dokončil další haly, z nájmu utržil 5,5 miliardy
CTP, užito se svolením
 ČTK

Příjmy z nájmů developerské společnosti CTP, která se specializuje na průmyslové a logistické nemovitosti, se v Česku loni meziročně zvýšily o 13 procent na 230,3 milionu eur (v přepočtu 5,5 miliardy korun). Hrubá hodnota aktiv v ČR přesáhla 5,5 miliardy eur (130,9 miliardy korun), což je proti roku 2021 nárůst o 35 procent.

Reklama

České portfolio CTP Group, která měla loni celkový zisk 796,5 milionu eur (18,9 miliardy korun) a čistý příjem z nájemného 452,1 milionu eur (10,8 miliardy korun), tvoří největší podíl celé skupiny (37 procent).

CTP v Česku loni rozšířila plochy o 300 tisíc metrů čtverečních. Celkem tak má v tuzemsku 56 parků s rozlohu na 3,8 milionu metrů čtverečních a s obsazeností 97 procent. CTP uvádí, že má na českém trhu s průmyslově-logistickými nemovitostmi trhu podíl 28 procent.

„CTP v České republice nadále potvrzuje svou roli lídra. I přes poměrně náročné období plné neočekávaných událostí se nám v roce 2022 podařilo naplnit cíle a stabilně růst,” řekl David Chládek, generální ředitel CTP pro Českou republiku, která má v ČR 220 zaměstnanců.

Skladový gigant CTP loni vydělal 19 miliard

Developerské společnosti CTP, která má silné zastoupení na českém trhu, loni klesl zisk o 22,4 procenta na 796,5 milionu eur (18,7 miliardy korun). Čistý příjem z nájemného firma zvýšila o 38,3 procenta na 452,1 milionu eur. Firma, s jejímiž akciemi se obchoduje na pražské burze, to oznámila na svém webu. Hodnota aktiv podniku loni vzrostla o víc než třetinu na 10,1 miliardy eur.

Přečíst článek

V následujících letech chce CTP v Česku zdvojnásobit objem svých obchodních aktiv, do roku 2030 chce navýšit portfolio ročně o 300 tisíc až 500 tisíc metrů čtverečních, což odpovídá růstu přibližně deset procent. Obchodní ředitel CTP pro Česko Jakub Kodr vedl, že jde o ambiciózní plán, ale společnost je velmi flexibilní a umí pružně reagovat na změny trhu.

Loni CTP v Česku nainstalovala na střechách budov v CTParcích fotovoltaické elektrárny o celkovém výkonu 15 MWp. S instalacemi solárů začalo CTP v roce 2010 a letos plánuje přidat výkon až 20 MWp. Český tým CTP minulý rok navázal pětiletou spolupráci s Fakultou stavební VUT v Brně pro podporu mladých talentů ve stavebnictví a vysadil 120 tisíc stromů.

Skupinu CTP Group založil Nizozemec Remon Vos v roce 1998 v Česku. Před šesti lety CTP vstoupila na další trhy v regionu. Vedle Česka působí například i na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku, Rumunsku, Polsku, Maďarsku a Rakousku. Celkem má v deseti zemích deset milionů metrů čtverečních ploch a plánuje počet zdvojnásobit na 20 milionů metrů čtverečních.

Developer CTP staví v areálu bývalé Vlněny 60 metrů vysokou budovu se systémem dronového doručování zásilek, 29. listopadu 2022, Brno. Výstavba vyjde na 600 milionů korun.

V areálu bývalé Vlněny v Brně vyroste budova netypického tvaru. Se soláry i helipadem na střeše

Netypicky tvarovanou budovu s 16 poschodími a vlastním systémem pro dronové doručování zásilek staví v areálu bývalé Vlněny v Brně developer CTP. Po její dostavbě bude usilovat o dvě špičkové certifikace, BREEM Outstanding a Well Platinum, které oceňují ekologičnost budov a vstřícnost k lidem, kteří v budovách pracují. Uvedli to zástupci developerské společnosti. Výstavba budovy má vyjít na 600 milionů korun.

Přečíst článek

Logistický Park Nošovice

Trh se sklady láme u nás rekordy. Proč tedy firmy i investoři míří ven?

Česká republika hrála v logistice Střední Evropy vždy docela významnou nebo alespoň zajímavou úlohu. Především to bylo díky centrální poloze a dobré dostupnosti. V poslední době to ale vypadá, že se „vítr obrací“ čím dál více na Polsko, které nabízí spoustu lákadel. Odchází tam nejen firmy, ale i investoři a industriální developeři. Ti, co chtějí zůstat u nás, musí plánovat dlouho dopředu nebo se spokojit s omezenými prostorami. Co dělá Polsko lépe než my?

Přečíst článek

CTP Group dokončila stavbu první ze dvou hal v Hradci Králové

CTP dokončila v Hradci Králové první z hal, které před lety rozestavěla bez povolení

Developerská společnost CTP dostavěla v Hradci Králové první ze dvou hal, které začala před osmi lety budovat bez stavebního povolení. Povolení pro dostavbu hal získala loni, předtím se na legalizaci stavby dohodla s hradeckou radnicí. Druhou halu by společnost chtěla dokončit na jaře roku 2023, oznámila CTP. Logistické haly v Hradci Králové a jeho okolí v poslední době vybudovaly i další firmy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme