Reklama

ČSSD prodá Finepu pražský Lannův palác. Vykoupí se tím z dluhu

ČSSD prodá Finepu pražský Lannův palác za 200 milionů
ČTK
 ČTK

Sociální demokracie prodá za 201 milionů korun Lannův palác v centru Prahy dosavadnímu nájemci, kterým je společnost Finep. Uvedla to mluvčí ČSSD Jitka Pavlíková. Bývalé vládní straně, která od loňských voleb chybí ve sněmovně, prodej podle ní umožní splatit v srpnu drtivou většinu dluhu. Na prodej jako první upozornil server Novinky.cz.

Reklama

O úmyslu sociální demokracie prodat budovu v sousedství stranického sídla Lidového domu se hovoří od jara. „Dohodli jsme se na prodeji, a to se současným nájemcem. Předpokládáme tedy, že ke splacení drtivé většiny dluhu strany dojde v průběhu měsíce srpna,” sdělila Pavlíková.

Server Seznam Zprávy v březnu napsal, že ČSSD se chce chystaným prodejem zbavit dluhů z minulosti, které podle předsedy strany Michala Šmardy straně znemožňují jakoukoliv politickou činnost. Na kontokorentním účtu u Fiobanky měla ČSSD v té době závazky přes 200 milionů korun a jen na úrocích platila přes milion měsíčně. „Znamená to možnost uhradit prakticky celý dluh u společnosti Fio. Tím ČSSD ušetří přibližně 1,5 milionu korun měsíčně,“ sdělil k prodeji Lannova paláce Šmarda.

ČSSD loni se ziskem 4,65 procenta hlasů nepřekročila poprvé za dobu samostatné ČR zákonnou pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny. Pro stranu to znamenalo po sérii volebních neúspěchů další propad příjmů od státu. Šmarda si stanovil řešení špatné ekonomické situace strany jako jeden z hlavních cílů. ČSSD kromě prodeje Lannova paláce také snížila počet zaměstnanců.

Manhattan

Zájem o hypotéky nemizí jen v Česku. Vlastní byt je na Západ od nás nedostupný luxus

Kvůli rostoucím úrokům klesá zájem o úvěry na bydlení po celém světě. Propady vedle Česka hlásí také Spojené státy, Británie nebo třeba Slovensko.

Přečíst článek

Lannův palác je stavba v novogotickém stylu na rohu Hybernské a Havlíčkovy ulice v Praze naproti budově Masarykova nádraží. Je chráněn jako kulturní památka. Základní kámen byl položen v roce 1857 a celá stavba poté dokončena v roce 1859, uvádí na svém webu Finep, který v budově sídlí. Společnost před sedmi lety budovu zrekonstruovala, přičemž do opravy se podle tehdejších informací zavázala dát 75 milionů korun ze svého. Palác si tehdy pronajala na 25 let.

Vladislav Dykast, Finep

Vladislav Dykast z Finepu: Povinné odvody městu přiblíží dostupné bydlení. Musí se ale změnit legislativa

Pražští radní výrazně změnili pravidla pro developery. Investoři, kteří budou chtít v Praze stavět, budou městu přispívat 700 korun za každý metr čtvereční hrubé podlažní plochy. Ti, kteří budou pro svůj projekt potřebovat změnu územního plánu, dají na rozvoj území a infrastruktury 2300 korun za metr.

Přečíst článek

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Že se málo staví? Loni se prodalo nejvíc bytů za 13 let

Prodeje bytů byly loni na historickém maximu, v Praze se prodalo 7450 novostaveb, nejvíc za posledních 13 let. Celková odhadovaná hodnota prodejů překročila 57 miliard korun. Mimo hlavní město se loni dohromady prodalo 9621 bytů. Naopak na minimum se dostala průměrná roční nabídka volných bytů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zleva místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a předseda představenstva, CENTRAL GROUP a.s. Dušan Kunovský na setkání lídrů českého stavebnictví, 8. června 2023, Praha.

Stavebnictví ne a ne vybřednout z krize. Byty už se nevyplácí stavět, tvrdí tuzemští developeři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme