Reklama

Chaty a chalupy už nefrčí, zájem o ně letos proti loňsku klesl až o třetinu

ilustrační foto, bývalá chata spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku
Sreality.cz
 ČTK

Zájem o nákup chat a chalup po dvou letech ochladl. Proti loňskému roku klesla touha lidí pořídit si rekreační nemovitost o 20 až 30 procent. Vyplývá to z informací realitního portálu Videobydlení.cz a realitní kanceláře Next Reality.

Reklama

"Chaty a chalupy ke koupi momentálně lidé ve svém hledáčku nemají. Po asi dvou letech tak skončil boom, který zapříčinily časté lockdowny, karantény a zavřená školská zařízení. Letošní léto mnozí chtějí trávit mimo Českou republiku," řekl Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz. Podle dat tohoto realitního portálu klesl zájem meziročně o 23 procent.

Generální ředitel Next Reality Robert Hanzl menší zájem o chaty a chalupy potvrdil. Je na úrovni 20 až 30 procent, doplnil. "Poptávka je nižší, nicméně dlouhodobě má trh problém, že je objektů málo a hodně se vykoupilo během covidu," uvedl.

Chata Krkonoše

Chata za cenu menšího bytu v Praze? Realita, za covidu ceny vyskočily na dvojnásobek

Ceny chat a chalup se v posledních dvou letech, kdy Česko zasáhla epidemie covidu-19, ve všech krajích v průměru zdvojnásobily. Letos realitní makléři očekávají stagnaci nebo jenom mírný růst cen rekreačních nemovitostí ovlivněný inflací.

Přečíst článek

V uplynulých dvou koronavirových letech byl o chaty a chalupy enormní zájem, protože se nemohlo cestovat do zahraničí a lidé v rekreačních objektech i pracovali na tzv. home office. "Když se objevil rekreační objekt na prodej, tak bylo přes deset zájemců, a skoro se přebíjeli, přepláceli, kdo nemovitost koupí," uvedl Hanzl. Ceny se podle něj až zdvojnásobily. Cena chaty u Sázavy vzrostla z 1,5 milionu na tři miliony a apartmány na horách ze 100 tisíc za metr čtvereční na 200 tisíc za metr čtvereční.

Ceny po uvolnění koronavirových opatření podle realitních kanceláří dále nerostou. Zájem je ale především o celoročně obyvatelné objekty, chaty u vody či s výhledem.

Kvůli stoupajícím cenám stavebních materiálů a energií se odkládají rekonstrukce chat a chalup. "Lidé raději nechají rozestavěné své chaty, než aby přiškrtili rodinný rozpočet někde jinde. Když se výstavba rekreačního objektu protáhne třeba i o dva roky, nikomu to extrémně vadit nebude a náklady budou třeba nižší," uvedl Veverka.

Server Videobydleni.cz má aktuálně přes 800 chat a chalup k prodeji, což je více než 28 procent oproti loňsku. Realitní kancelář RE/MAX má v nabídce 305 chat a chalup bez rezervace a pociťuje výrazně menší pokles, jen o osm procent. "Podle makléřů je stále velký zájem kupujících. Počty zájemců se pohybují většinou ve dvojciferných číslech a prodeje jsou často formou aukce. To je u dalších typů nemovitostí již spíše výjimka," uvedla mluvčí firmy Dagmar Schejbalová.

Odliv nakupujících způsobil podle realitních kanceláří i rostoucí zájem zájem Čechů o chaty v zahraničí. Nejčastěji jde o Chorvatsko a Španělsko, kde se ceny těchto objektů podle Videobydleni.cz pohybují na úrovni průměrného bytu 2+1 v Praze. A ještě jsou schopny vytvořit zajímavější výnos z hlediska dalšího pronájmu, uvádí portál.

Ilustrační foto

Vila za deset milionů? V Česku ji neseženete, v Dubaji ano

Luxusní apartmán nebo vila s výhledem na moře za 10 milionů korun? Není to nereálné. Zájem Čechů o koupi nemovitosti v zahraničí se zvyšuje, i vlivem války na Ukrajině. A dávno už nejsou v popředí zájmu jen tradiční lokality jako je Chorvatsko nebo Španělsko, podotýkají redakcí Newstream oslovení realitní makléři.

Přečíst článek

Americká společnost Airbnb zprostředkovává ubytování v soukromí.

Dopad pandemie: v Praze se přes Airbnb pronajímá půlka bytů než dřív

Kde nejsou turisté, tam nemá Airbnb cenu. Potvrzují to nejnovější data pražského Institutu plánování a rozvoje, podle kterého se v Praze nabídka bytů na serveru Airbnb propadla o 50 procent proti předpandemické době.

Přečíst článek

Daniel Havel

Investice do nemovitostí nejsou jen pro úzký okruh lidí. Chtěl jsem je přiblížit co nejširší skupině, říká zakladatel Rentier.cz Daniel Havel

Dvojciferná inflace nutí Čechy přemýšlet, jak ochránit svoje úspory před znehodnocením. Souvisejícím trendem je boom internetových investičních platforem. „Nepochybuji o tom, že se investiční aktivity v blízké budoucnosti zcela přesunou do online prostředí, a nahradí tradiční přístupy,“ říká Daniel Havel, zakladatel investiční platformy do nájemních nemovitostí Rentier.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme