Reklama

Chata nebo auto? Ta u Lipna pohltí CO2, co auto vyprodukuje za zhruba 20 let

Chatu na Lipně navrhlo studio Les Archinautes.
Se svolením Petra Poláka
Petra Jansová

Ekologická, útulná i tradiční. Taková je novostavba chaty u Lipna, kterou navrhla architektka Gabriela Králová pro sportovní pár.

Reklama

Dřevo jen nejen útulné, ale i ekologické. Chata poblíž Lipna, která je postavena z 50 metrů krychlových dřeva, totiž váže 43 tun CO2. Tedy stejné množství, které by vyprodukoval automobil ujetím 390 tisíc kilometrů. Při výstavbě se tedy více CO2 naváže, než vyprodukuje.

Horská chata na Lipně, stojící na místě původní stavby ze 70. let, vychází z tradičního šumavské architektury. Je tedy jako ta předchozí dřevěná, má obdélníkový půdorys, kvůli povětrnostním podmínkám kryté zápraží a také výrazný štít.

Jednopodlažní dům s obytným podkrovím na ploše o 123 metrech čtverečních v sobě ukrývá vše, co je potřeba pro celoroční pobyt zarytých sportovců. V přízemí je jeden malý pokoj, koupelna, prádelna, malá sauna a také místnost pro uložení sportovního vybavení. V podkroví je druhá koupelna, komora a dvě ložnice. 

Pobyt v šumavských hvozdech zpříjemňují i terasy kolem téměř celého obvodu domu stejně jako výhledy z domu. Les je v interiéru přítomný také materiálem, vůní, barvou.

Stavba chalupy vyšla na 6,5 milionu korun.

Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou

Místo obchoďáku stylový Aparthotel. Jak vypadá nejlepší architektura v Krkonoších?

Projekt Aparthotelu Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou ateliéru ov-architekti je podle odborné poroty vítězem prvního ročníku soutěže Krkonošská cena za architekturu. Podivejte se ve fotogalerii, čím porotu zaujal.

Přečíst článek

chalupa, ilustrační foto

Češi se začali zbavovat chat a chalup. Někde už ceny začaly klesat

Češi se pomalu a jistě zbavují chat a chalup. A ceny rekreačních nemovitostí na to začínají reagovat. Zlevňují hlavně ty v méně atraktivních lokalitách a s nějakým hendikepem, mírný pokles cen se ale očekává i u těch atraktivnějších v turisticky oblíbených destinacích.

Přečíst článek

 


 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Přečíst článek
Jiří Řezák, architekt a spolumajitel architektonického studia Qarta Architekti (uprostřed) na setkání Realitního Clubu Newstreamu

Revoluce ve stavění ze dřeva. Architekti z Qarty přinášejí do Česka unikátní řešení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme