Reklama

Doma je draho. Češi tak kupují domy v zahraničí, je to výhodnější

Roste poptávka po nemovitostech v zahraničí, meziročně stoupla až o 25 procent
iStock
 ČTK

Mezi Čechy stoupá zájem o nemovitosti v zahraničí. Podle realitních kanceláří vzrostl objem nákupů starších i nových apartmánů či domů meziročně asi o 20 až 25 procent. K oblíbeným destinacím patří především Španělsko a Chorvatsko, ale například i Albánie. Návratnost investice je podle společností vyšší než v Česku.

Reklama

Češi podle odborníků investují do nemovitostí v zahraničí, jelikož ty tuzemské určené k bydlení či rekreaci v posledních letech výrazně zdražily. Na řadě míst v zahraničí lze pořídit nemovitost pro vlastní potřeby nebo jako zhodnocení úspor levněji než v Česku. Menší byt se dá na realitních webech sehnat od dvou milionu korun a průměrně si zájemce zaplatí okolo pěti milionů korun.

„Není se tedy čemu divit, že se někteří Češi poohlížejí po zajímavých nemovitostech za našimi hranicemi. Vyhledávané jsou například apartmány v turisticky dosud méně známých lokalitách, u kterých je v budoucnu očekáván růst jejich tržní ceny i pravidelných příjmů z pronájmu,” uvedla Jana Žáčková, on-line hypoteční specialistka start-upu Hyponamíru.cz.

Dubrovník

Čeští chataři přesídlili k moři. Je to levnější než na Šumavě

Kvůli razantnímu nárůstu cen tuzemských nemovitostí a snaze vyhnout se znehodnocení peněz vinou inflace stále více Čechů dává přednost investici do realit v zahraničí. Byt u moře už není jen výsadou milionářů, říká tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Přečíst článek

Táhne Španělsko i Jadran

Šéf Bezrealitky Jan Škrabánek uvedl, že nejde o masový trend. Přirovnal zájem Čechů o nemovitosti v cizině k nákupu českých chalup Nizozemci v 90. letech. „Češi se teď podobně zajímají o pobřeží Jadranu - Chorvatsko nebo Albánii. V prvním případě je láká stále lepší dopravní dostupnost a léty prověřený region, v druhém případě trh, který nabízí vysoké zhodnocení zejména s blížícími se debatami o zapojení Albánie do Evropské unie,” řekl Škrabánek.

Amazon rozvoz zásilek

Trhu komerčních realit v ČR se extrémně daří. Sklady mizí pod rukama

Vlastnit, stavět nebo provozovat moderní sklady je dnes čím dál lepší byznys. Zvláště v České republice. Nabídka je ale těžce nedostačující a investoři se musí poohlížet v zahraničí, vyplývá z analýzy společnosti CBRE.

Přečíst článek

Obecně platí, že nejatraktivnějšími trhy pro investice do nemovitostí jsou ty, které mají silné ekonomické základy a politickou stabilitu. „A takovým trhem je nyní bezesporu Evropská unie,” konstatoval Jan Večerka, zakladatel a šéf aplikace BrikkApp. Podle jeho slov jsou tak vhodné pro nákup nemovitostí země jako Německo, Nizozemsko, Španělsko a Portugalsko.

Finančně zajímavý je podle odborníků jih Španělska, i když naráží na vzdálenost a rostoucí cestovní náklady s ohledem na zdražování letecké dopravy. Přesto zde Češi kupují například starší domy na Mallorce u moře mimo hlavní centra a rekonstruují. „V mnoha případech je návratnost takové investice výrazně vyšší, než nákup nemovitosti v Česku. Zde totiž rekreační objekty kvůli prodražování provozu vstupují do fáze, kdy přestává být návratnost investice atraktivní,” řekl Škrabánek.

Investovat do nemovitostí jde i bez milionů na účtu. Jak funguje realitní crowdfunding

Biofarma v Lotyšsku, která potřebuje doplnit sezónní zemědělskou techniku, aby mohla rozšířit své farmářské podnikání. Činžák v Německu, který chce odkoupit další část bloku, zrekonstruovat a prodat apartmenty. Hotýlek v anglickém Ulverstonu nebo koupě bytového domu v Plzni, britském Canterbury či Vídni, které také potřebují renovaci. I tak mohou vypadat investice do realit, na které dosáhne „obyčejný“ smrtelník bez milionových úspor.  Díky realitním crowdfundingovým platformám k tomu dnes už stačí jen minimální prostředky pro investici, a to od jedné tisícikoruny či stovky euro výše. 

Přečíst článek

Pro odvážné může být podle expertů výnosná investice v Asii. Večerka uvádí, že ceny nemovitostí například v Číně a Indii rychle rostou a poptávka po pronájmu nemovitostí ze strany cizinců roste. Před investicí zde je ale důležité provést podle něj průzkum, protože mohou být nestabilní.

Jakub Chmelař z dubajské společnosti Inspire Real Estate

Dubajská realitní bublina se dál nafukuje. Byty tam skupují Rusové i Češi

Když jde v Dubaji do prodeje nový projekt, před kancelářemi developerů stojí lidé od půlnoci frontu, aby na ně vůbec něco zbylo. „Ten zájem je obrovský. Lidé kupují všechno, co je na trhu,“ říká Jakub Chmelař z dubajské společnosti Inspire Real Estate.

Přečíst článek

Co se chystá a co staví? Sledujte Realitní Club

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme