Reklama

Češi se začali zbavovat chat a chalup. Někde už ceny začaly klesat

chalupa, ilustrační foto
Pixabay
Petra Jansová

Češi se pomalu a jistě zbavují chat a chalup. A ceny rekreačních nemovitostí na to začínají reagovat. Zlevňují hlavně ty v méně atraktivních lokalitách a s nějakým hendikepem, mírný pokles cen se ale očekává i u těch atraktivnějších v turisticky oblíbených destinacích.

Reklama

Druhá míza chataření a chalupaření v Česku podpořená především protipandemickými opatřeními neměla dlouhého trvání. Zájem Čechů o nákup rekreačních nemovitostí začal opadat již v první polovině roku. Tehdy ještě bez významného dopadu na ceny. Aktuálně ale nastává nejenom propad poptávky, ale i cen. 

„Vstupujeme teď do nové fáze výprodejů, a to hned ve třech rovinách,“ upozorňuje šéf portálu Bezrealitky.cz Jan Škrabánek.

Řada Čechů hledá ve Španělsku plán B pro život, říká makléřka

Radmila Posadová se svou agenturou Ska Reality zprostředkovává nákupy nemovitostí ve Španělsku pro různorodou klientelu. V poslední době se zájem zvyšuje. „Ve Španělsku je inflace poloviční a v zimě stačí ten pověstný svetr. Češi tam hledají druhý domov,” poznamenává. 

Přečíst článek

Lidé se zbavují neuvážených investic

Chat a chalup se podle něj zbavují domácnosti, které je kupovaly v posledních třech, čtyřech letech. Často impulsivně a neuváženě, za nadsazené ceny. Zároveň s představou, že je poměrně levně zrekonstruují a budou využívat. „To se ale nenaplnilo a nyní se tyto nemovitosti opět vrací na trh,“ dodává Škrabánek.

Rekreační nemovitosti prodávají i dědicové původních majitelů, protože je nyní finančně náročné o ně pečovat. Třetí vlnu pak představují lidé, kteří prodávají chaty a chalupy z nutnosti. „Buď kupují novou nemovitosti, nebo je to pro ně cesta, jak si zjednodušit hospodaření domácnosti,“ přibližuje Škrabánek.

Růst cen nemovitostí zpomaluje. Roste zájem o úsporné a modulární domky

Růst cen nemovitostí ve třetím čtvrtletí letošního roku zpomalil. Týká se to bytů, rodinných domů a částečně i pozemků. Vyplývá to z HB Indexu Hypoteční banky. Zájem podle něj je o modulární nebo kontejnerové domy a vzhledem k energetické krizi o rodinné domy vytápěné pomocí tepelného čerpadla nebo tuhými palivy.

Přečíst článek

Propad poptávky se propisuje i do cen. Až třetinový propad lze ze zkušeností serveru Bezrealitky zaznamenat u menších objektů často nezateplených a s horším přístupem, které jsou obvykle součástí chatové nebo zahrádkářské kolonie.

Chaty na Slapech či na Šumavě stále frčí

Chalupy v dobrých regionech zatím opticky cenu drží, ale zdá se, že pouze na úrovni nabídky, takže i tady se bude muset o 15 až 20 procent zlevňovat,“ říká Škrabánek.

Část nemovitostí má šanci cenu uchovat. Jsou to ty, které se nachází v oblastech s možností celoroční rekreace, tedy v Krkonoších, na Šumavě, v Orlických horách nebo Jeseníkách.

Ceny drží i poptávka. „I nadále trvá zájem o rekreační nemovitosti v dostupné vzdálenosti od velkých měst jako jsou například Slapy, Sázava nebo v tradičních horských oblastech Krkonoš nebo Šumavy,“ dodává Eva Viktorinová z RE/MAX Power s tím, že v jejich zvýšení nabídky chat a chalup zatím nepociťují.

Ilustrační foto

Vila za deset milionů? V Česku ji neseženete, v Dubaji ano

Luxusní apartmán nebo vila s výhledem na moře za 10 milionů korun? Není to nereálné. Zájem Čechů o koupi nemovitosti v zahraničí se zvyšuje, i vlivem války na Ukrajině. A dávno už nejsou v popředí zájmu jen tradiční lokality jako je Chorvatsko nebo Španělsko, podotýkají redakcí Newstream oslovení realitní makléři.

Přečíst článek

Nicméně Viktorinová předpokládá, že k tomu dojde. Majitelé rekreačních nemovitostí se totiž nyní začali zajímat o ceny, kdyby se rozhodli v budoucnu pro prodej.  „Aktuálně není možné z našich čísel určit, jestli dochází ke zlevňování, protože dobíhají transakce z léta, kdy pokles cen nepozorujeme. Procenta se nám projeví spíše na konci roku,“ uzavírá Viktorinová.

Nejdráž se dosud chaty a chalupy – tedy převážně objekty v zahrádkářských koloniích – prodávaly v Praze. Podle analýzy Cenového kompasu Sreality.cz se v červnu podle zatím posledních dostupných informací metr čtvereční prodával za více než 60 tisíc korun.

K nejdražším krajům dále patřily kraj Středočeský (52 tisíc za metr čtvereční), Jihomoravský a Liberecký (oba 48 500 za metr čtvereční). Naopak nejlevněji se dala chata či chalupa ve velmi dobrém stavu pořídit na Vysočině nebo v Karlovarském kraji.

Vít Soural, Flat Zone

Vít Soural: Byt za padesát tisíc za metr? Existuje ve Vsetíně

Propad cen nemovitostí nelze očekávat ani v regionech. Nejlevněji se nové projekty prodávají v okresech, jako jsou Hodonín nebo Louny. V dalších, jako je Ústecký kraj, se zatím ale žádné nové byty nestaví. „Stavební náklady jsou tam vyšší než odbytová cena například na trhu se staršími byty,“ říká šéf analytické společnosti Flat Zone Vít Soural.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ilustrační foto

Dříve za miliony, teď se slevou. Chaty a chalupy zlevňují i v atraktivních lokalitách

Přečíst článek
Krkonošská chalupa

Chalupaření v Česku se mění: místo roubenky ve Špindlu, apartmán v Krušných horách nebo na Kapverdách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme