Reklama

Černý dům? Fasáda se odkazuje na díru, která tu dlouho zela

Dům v Moravském Krumlově navrhlo studio CL3.
Se svolením Tomáše Slavíka
Petra Jansová

Při návrhu domu do Moravského Krumlova architekti striktně respektovali objem a tvar domu, který na tomto místě v minulosti stával. Radikálně ho ale od okolní zástavby odlišili barvou. Černou na fasádu studio CL3 nezvolilo náhodou.

Reklama

„Černá barva nebyla vybrána náhodně. Je v ní skryta symbolika ‚díry’. Novostavba vyplňuje díru po původním domu, který nebyl několik let obýván. Zatímco do ulice dům působí uzavřeným dojmem, do zahrady se naopak plně otvírá prostřednictvím velké prosklené plochy,“ přibližuje architekt Radek Pasterný.

Černou barvu, tu mám jak fasáda, tak i střecha, rozbíjí dřevěné obložení. „Volba materiálů a barev, je provokativně řešena v kontrastním provedení,“ dodává architekt Pasterný.

Dům si můžete detailně prohlédnout v následující galerii.

I interiéru dominují decentní materiály, na podlaze cemnetové stěrky, pohledové betony na stropě a bílá výmalba na stěnách.

Dům, jeho stavba vyšla na pět milionů korun, je vytápěn pomocí tepelného čerpadla systému země-voda, které dokáže nejen v zimě topit, ale v létě pasivně dům chladí. Dále v objektu funguje řízená rekuperace vzduchu.

Radek Pasterný vystudoval fakultu architektury VUT v Brně. Návrhům drobných staveb a projektování se věnoval již během studií na fakultě. Tehdy začal volně spolupracovat s Davidem Burešem a Romanem Galem, s nimiž oficiálně založil roce 2021 atelier CL3.

To je vtip, ne? Reagují na projekt nového mostu pod Vyšehradem odborníci

Návrh na podobu nového železničního mostu na Výtoni, který vzešel z architektonické soutěže, vzbuzuje bouřlivé diskuse nejenom na sociálních sítích. Objevují se i hlasy, že lepší by bylo zachovat ten původní. Replika, která vzešla z pera kanceláře 2T engineering, by měla spojit levý a pravý břeh Vltavy už v roce 2028.

Přečíst článek

Vinařství Přátelé Pavlova

Moderní vinařství na Pálavě má v sobě i kus z antiky. A výhled na Dyji

Na Pálavě postavili stodolu. Není ale ledajaká, má antické přesahy. Navíc se v ní neskladuje seno, ale víno. Objekt v zóně CHKO navrhli architekti z brněnského Ateliéru Štěpán. Ten se celosvětově proslavil především díky sakrálním stavbám.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Domek v Říčanech

Jak se staví v nejlepším městě pro život? V Říčanech se dá najít i kvalitní architektura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme