Reklama

Cenová spirála u bytů nekončí. Česko je v tempu růstu cen premiantem Evropy

Ilustrační foto
ČTK

Ceny obytných nemovitostí v Evropské unii se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšily o 10,5 procenta. Nejvýraznější růst v rámci EU zaznamenaly v České republice, kde stouply o 24,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Reklama

Meziroční růst cen obytných nemovitostí v EU byl v prvním čtvrtletí nejprudší od konce roku 2006. Nejrychlejší růst po ČR vykázalo Estonsko, kde se ceny zvýšily o 21 procent. Za ním následovalo Maďarsko s růstem 20,6 procenta.

Index růstu cen bytů v EU a eurozóně od roku 2010 (v procentech):

pramen: Eurostat

Nejpomalejší meziroční růst cen obytných nemovitostí v rámci EU naopak zaznamenal Kypr, kde se ceny zvýšily pouze o 1,1 procenta. Za ním následovaly Finsko (4,3 procenta) a Itálie (4,6 procenta).

Ilustrační foto

Analytici: pokles cen tuzemských nemovitostí není na pořadu dne

Zahraniční zpravodajské agentury začínají přinášet zprávy o poklesu cen v reakci na rostoucí ceny hypoték. Podle oslovených analytiků jde o zbytečnou paniku a tuzemsku pokles cen zatím nehrozí.

Přečíst článek

Eurostat rovněž upozornil, že od roku 2010 se ceny obytných nemovitostí v EU zvýšily o 45 procent. Česká republika v tomto období zaznamenala v rámci EU čtvrtý nejvýraznější růst, ceny se v tuzemsku zvýšily o 121 procent. Rychleji než v ČR rostly ceny v Estonsku, Maďarsku a Lucembursku, plyne z údajů Eurostatu.

Jak nedávno ukázala analýza agentury Bloomberg Economics, je situace v Česku alarmující natolik, že by měl trh s prasknutím „realitní bubliny“ stoprocentně počítat, a to již v nejbližší budoucnosti. Lidí, kteří chtějí v Česku nemovitosti kupovat i za nadprůměrně vysoké ceny, je ale podle tuzemských odborníků stále dostatek.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

AKTUALIZOVÁNO: Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme