Reklama

Desítky let chátrala. Do konce roku manželé Vlčkovi na Cibulce otevřou kavárnu

V domku zahradníka bude kavárna pro veřejnost.
Se svolením Nadace rodiny Vlčkových
Petra Jansová

Zchátralý areál Cibulka se proměňuje. Jeden z objektů se prvním návštěvníkům otevře už na konci roku.

Reklama

Historie usedlosti Cibulka v pražských Košířích se datuje už od 14. století, největšího rozmachu dosáhla v 18. století po radikální přestavbě. Ve 20. století už víceméně chátrala. Veselejší budoucnost historického areálu se po desítkách let chátrání začala psát v roce 2021, kdy ji zakoupila Nadace rodiny Vlčkových.

Nejprve tam probíhaly nejnutnější práce, aby se kritický stav budov dále nezhoršoval. Jednotlivé stavby, v nichž bylo místy až po pás suti, vyklidila specializovaná firma. 

Jak bude vypadat Cibulka se můžete podívat do následující galerie.

„Jde o náročný projekt, který se vlivem výrazného navýšení cen stavebních materiálů i prací oproti našemu původnímu odhadu velmi pravděpodobně prodraží, ale stále jsme stoprocentně odhodláni jej zrealizovat a věříme, že s dobrou součinností všech, včetně úřadů, to do roku 2026 stihneme,“ komentoval vývoj a výhled František Brychta, který celý projekt Cibulka vede, v roce 2021.

Nadace tehdy zorganizovala i soutěžní architektonický workshop, z něhož měl vzejit vítězný návrh nové podoby usedlosti. Porota vybrala projekt architektonického studia Petr Hájek Architekti.

Radnice Prahy 5 letos v únoru schválila změnu územního plánu, která výstavbu umožní. Datum otevření obnoveného areálu je stanoveno na 22. října 2026.

Projekt ověřovali ve virtuální realitě

Aby výsledek rekonstrukce a dostavby co nejlépe splňoval nároky na zdravotnické zařízení, ladili architekti a odborníci detaily ve virtuálním modelu společnosti Vitruplex. Ten jim umožnil ověřit i praktičnost plánu rekonstrukce celé usedlosti. 

„Díky této technologii procházíme v reálné velikosti prostory hospice, který vyroste v Praze na Cibulce. Ověřujeme jeho budoucí praktičnost a vše, co nejde vyčíst z architektonické studie na papíru. Můžeme skvěle navnímat dispozice budoucího objektu, vzdálenosti, rozložení místností, a třeba také šířky chodeb a dveří, kterými se musí hladce pohybovat pojízdná lůžka. Pozvali jsme sem i řadu odborníků z praxe, kteří nám velmi pomohli,“ přibližuje František Brychta.

Ještě do konce roku bude zpřístupněn první objekt usedlosti, domek zahradníka. Bude v něm kavárna. Domek prošel opravou, která ho vrátila stavu odpovídajícímu dvacátým letům 19. století.

Budoucí podoba domku zahradníka v areálu Cibulka v pražských Košířích.

Manželé Vlčkovi začali na Cibulce rekonstrukcí domku zahradníka

Část usedlosti Cibulka v pražských Košířích, která desítky let chátrala, se pro veřejnost nastálo otevře už v průběhu roku 2023. První bude zrekonstruovaný původní klasicistní domek zahradníka v těsné blízkosti veřejného parku.

Přečíst článek

Vlčkovi zachaňují Cibulku

V první fázi byly odstraněny nepůvodní příčky a zazdívky oken, následně byly obnoveny bohatě zdobené fasády včetně iónských hlavic na jižní fasádě. Prvky, jejichž podoba se nedochovala, například původní okna a dvojitě lomený strop oranžerie nebo štítové okno v přízemí, nahradily střídmými novějšími útvary.  

V areálu přibude i nová budova, která bude sloužit jako dětský hospic. Navržená je tak, aby prostředí co nejméně působilo nemocničním dojmem, spíš by mělo vytvářet prázdninový pocit. Charakteristická jsou velká okna, terasy a mnoho výhledů do přírody. I proto architekti budovu, kde bude celkem 12 pokojů pro pacienty, situovali do nejpůsobivější a nejklidnější části areálu.

„Historické budovy jsou komplikované a provoz zdravotnického zařízení má určité nároky. Vložit do Cibulky lůžkovou část hospice bez většího zásahu nebylo možné. A to jsme nechtěli. Proto jsme se rozhodli historické budovy, ve kterých bude administrativa a servis, doplnit o výstavbu nové části areálu splňující nároky péče o nemocné v 21. století,“ komentuje architekt Petr Hájek ze studia Petr Hájek Architekti, které má návrh rekonstrukce objektu na starosti. 

V historických budovách usedlosti Cibulka vzniknou pokoje pro rodiče, místnosti určené pro terapie, stravovací prostory nebo sál, který bude sloužit především jako vzdělávací centrum pro experty pečující o vážně nemocné děti a jejich rodiny.

Projekt opravy památkově chráněné budovy a dostavby budovy hospice by měl stát podle současných cen zhruba 500 milionů korun.

Nadace rodiny Vlčkových má aktiva v hodnotě 1,5 miliardy korun, z jejich výnosů může financovat své projekty. Ondřej Vlček je generálním ředitelem globální softwarové společnosti Avast, jeho žena Katarína je lékařka působící v mobilním hospici Cesta domů. 

Historie domu v Havelské ulici se začala psát ve 14. století.

FOTOGALERIE: Dříve ruina, dnes luxusní dům s výtahem. Obnova původně románského domu trvala devět let

Ruina v centru Prahy se proměnila na luxusní bytový dům. Díky citlivé rekonstrukci architektů z Qarty cítí jeho obyvatelé dlouhou historii na každém kroku.

Přečíst článek

Takto bude vypadat nový smíchovský terminál.

FOTOGALERIE: Smíchovské nádraží vypadá spíš jako brownfield. To se ale brzy změní

Projekt rekonstrukce Smíchovského nádraží je opět o krok blíž k začátku realizace. Začne se letos odstraněním lávky do Radlic. Hotovo by mohlo být do čtyř let.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Loft na Hřebenkách od studia Formafatal

FOTOGALERIE: Bazén na střeše i koupelna se skleněnou zdí. Bydlení v loftech se v Česku rozmohlo

Přečíst článek
Prostorný loft vznikl přeměnou skladovacích prostor v někdejším holešovickém pivovaru.

Místo pivních sudů luxusní bydlení. Lofty jako v Holešovicích miloval i Warhol

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme