Reklama

Brownfield ve Slaném ožívá. Na místě bývalé přádelny roste za miliardu 41 nízkoenergetických bytů

Brownfield ve Slaném ožívá. Na místě bývalé přádelny roste 41 nízkoenergetických bytů
vizualizace F&S Invest, užito se svolením
Veronika Kudrnová
vku

Ve městě Slaný byla zahájena výstavba rezidenčního projektu Verde Slaný. V první etapě vzniknou v místě bývalého areálu přádelny bavlny Benar tři neprůchozí bytové domy s celkem 41 byty. Předpokládaná výše investice pro celý projekt s plánovanou výstavbou více než 220 nových bytů činí přes jednu miliardu korun.

Reklama

Pod projektem je podepsána zavedená skupina F&S Invest, která ve Slaném v minulosti realizovala Viladům Borovského a v Drahelčicích u Prahy stojí za stavbou dosavadních celkem pěti etap rezidenční čtvrti Na Malé Růži, ve které našlo svůj nový domov již přes 220 rodin.

Areál bývalé textilky Interlana v Liberci se promění na rezidenční čtvrť.

Stavět na zelené louce je čím dál těžší. O brownfieldy se investoři poperou, leží v nich miliardy, říká expert

V tuzemsku je minimálně 11 tisíc hektarů opuštěných průmyslových areálů, objektů a ploch. Vzhledem k tomu, že stavět na zelené louce bude stále obtížnější dostanou se i do hledáčku developerů a soukromých investorů, říká Jan Hana, vedoucí oddělení brownfields na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.

Přečíst článek

V rámci 1. etapy v areálu bývalé přádelny vznikne ve třech bytových domech celkem 41 bytů v energetické třídě B určených k bydlení s dispozicemi od 1+kk po 3+kk a cenou od 3,6 milionu korun. Dokončení výstavby je plánováno v posledním čtvrtletí roku 2024.

Komfortní a nízkoenergetické bydlení 

„Již při přípravě projektu jsme kladli důraz na energetickou náročnost a předpoklad úsporného bydlení, u kterého lze optimalizovat budoucí náklady,“ vysvětluje architektka a jednatelka F&S Invest Radka Maximovičová. Bytové domy jsou stavěny s pomocí zdiva VAPIS, které má mimořádně dobré izolační a akustické vlastnosti.

vizualizace F&S Invest, užito se svolením

Natáčení podcastu s Janem Hanou z MPO.

Z Ostravy si berme příklad. Brownfieldy tam revitalizují skvěle, říká expert

Průmyslové areály, bývalá JZD, kulturní domy nebo kasárna. Brownfieldy jsou plochami s velkým potenciálem. Celkově podle Národní databáze brownfieldů zabírají přes 11 tisíc hektarů, což je zhruba rozloha Pardubic. Kde se jejich revitalizace chopili příkladně? Jak chce jejich přeměnu nadále podporovat Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO)? O tom všem jsme si povídali v dalším díle podcastu Realitní Club s Janem Hanou z MPO.

Přečíst článek

Každý prodávaný byt má předzahrádku, balkon či terasu a v rámci ceny má již také zahrnuto venkovní parkovací stání a praktickou kóji na patře daného bytu. Projekt si zároveň zachovává svůj zamýšlený komorní charakter. V každém ze tří vchodů tak najdeme maximálně 14 bytů a na všech patrech maximálně tři bytové jednotky.

„U příležitosti spuštění prodejů nemovitostí nabízíme prvním novým majitelům u vybraných bytů druhé parkovací stání v ceně. Zároveň u vybraných jednotek 2+kk umožňujeme zájemcům v ceně bytu úpravu na dispozici 3+kk, a to díky rozdělení obývacího pokoje příčkou, čímž vznikne oddělený prostor, který je možné využít například jako pracovnu nebo další ložnici. Tato úprava na přání formou klientské změny není zatím zpoplatněna, ale je časově omezena, neboť stavební práce pokračují ve velmi svižném tempu,“ zdůrazňuje Maximovičová.

Financování výstavby projektu je zajištěno úvěrem investora od České spořitelny (ČS). 

Tam kde stával lihovar bude nová čtvrť.

FOTOREPORTÁŽ: Smíchov už nebude černá díra Prahy. Vyroste zde nová čtvrť plná bytů i kultury

Skoro pět tisíc metrů čtverečních na místě bývalého smíchovského lihovaru by se do konce roku 2026 mělo zcela proměnit. Na místě opuštěného industriálního areálu, který zeje prázdnotou od roku 2001, má vzniknout nová čtvrť po vzoru známé londýnské Kings Cross.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Takto se promění industriální areál českobudějovické spalovny.

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme