Reklama

Brněnské kanceláře se vylidňují. A bude hůř, ukazuje analýza

Vizualizace nové nejvyšší budovy v ČR AZ Tower. Budova bude mít po dokončení výšku 109,1 m
ČTK
 ČTK

Klesající počet absolventů vysokých škol, nedostatečné pobídky i proměna trhu po pandemii covidu zřejmě povedou k rostoucí neobsazenosti kancelářských prostor v Brně. V analýze aktuální situace o tom informovala poradenská společnost Cushman&Wakefield, která regionální kancelářský trh sleduje.

Reklama

„V první dekádě nového tisíciletí patřilo Brno ke špičce na trhu výzkumu a vývoje a high-tech odvětví ve střední Evropě. Díky velkému počtu studentů a absolventů brněnských vysokých škol byla zdejší pracovní síla lákadlem pro velké mezinárodní firmy, které sem umisťovaly svá centra sdílených služeb a výrobní, výzkumné a vývojové týmy. Nyní se situace mění – počet studentů poklesl, propagace Brna v zahraničí a jeho obchodní přístup jsou nedostatečné a nové firmy míří raději do polských regionálních měst,” uvedl vedoucí regionálních trhů v České republice Lukáš Netolický.

Kanceláře v Brně přibývají rychleji než nájemci

V Brně pokračuje výstavba nových kancelářských prostor, loni přibylo na trhu 33 tisíc čtverečních metrů plochy, což představuje meziroční nárůst o 84 procent. Ve výstavbě je dalších 35 tisíc čtverečních metrů, z toho 26 100 by mělo být dokončeno v letošním roce.

V Brně se dá pro příští roky očekávat nárůst neobsazenosti až na 16 procent, neboť zájemců o nové prostory nebude dostatek. Staví se přitom ve vysoké kvalitě, projekty splňují stále větší nároky firem na pracovní prostředí. To spolu s vysokými stavebními náklady zvyšuje tlak na cenu nájmů - původně se předpokládal nárůst ze současných 16,5 eura až na 20 eur za metr čtvereční. Kvůli snižující se absorpci a nárůstu neobsazenosti se 20 eur nyní zdá nereálných. Nejvyšší dosahované nájemné nejspíš zůstane pod 18 eury, a to i v příštích několika letech,” doplnil Netolický.

Port7, vizualizace

Zasedačka na vodě. Scott.Weber posouvá pražský coworking

Společnost Scott.Weber Workspace, provozující flexibilní kanceláře, coworkingové a eventové prostory, rozšířila své portfolio v Praze o dvě lokality. Přes sto milionů korun investovala do kancelářských prostor v pražských areálech The Park na Chodově a Port7 v Holešovicích. Firma dále uvedla, že do své nabídky přidala i patro v obchodním centru Atrium Flora, v metropoli tak provozuje 12 center o celkové ploše přes 35 tisíc metrů čtverečních.

Přečíst článek

Nájemci redukují velikost kanceláří

Nižší poptávku po nových prostorách zapříčinil i přechod na takzvaný hybridní pracovní režim, kdy zaměstnanci tráví v kancelářích jen část pracovního týdne, druhou část pak pracují z domova. „Firmy díky práci mimo kancelář mohou snižovat počty stálých pracovních míst a zároveň měnit využití kancelářských prostor, aby lépe odpovídaly současným potřebám zaměstnanců. V konečném důsledku taková změna neznamená vždy redukci, ale často také zvětšení pronajímané plochy. Z nájemců, kteří nyní přebudovávají své prostory, asi 40 procent jejich velikost redukuje, některé společnosti kvůli efektivitě konsolidují i více poboček do menšího počtu budov. Dalších 30 procent firem ale i při změnách uspořádání zůstává na stejné výměře a dalších 30 procent expanduje,” dodal Netolický.

Síť coworků HubHub ze skupiny HB Reavis Ivana Chrenka v Česku končí

Pronajímatelé kancelářských prostor dostali poslední únorový den oznámení o ukončení smlouvy. „Provozovatel tímto ukončuje členskou smlouvu. Ukončení nabývá účinnosti dnem 31. května 2023,“ píše v oznámení Executive Director HB Reavisu Štefan Stanko.

Přečíst článek

Obchody, kanceláře, kavárny, zelená piazzetta a bezmála 500 bytů. Domoplan postaví v Brně-Bohunicích multifunkční čtvrť Brixx za 4,5 miliardy korun.

Domoplan postaví v Brně nový městský blok. Bydlení v něm najde až 1000 lidí

Obchody, kanceláře, kavárny, zelená piazzetta a bezmála 500 bytů. Domoplan postaví v Brně-Bohunicích multifunkční čtvrť Brixx za 4,5 miliardy korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme