Reklama

Autobusové nádraží na Černém mostě se promění. Podívejte se jak

Takto se promění autobusový terminál na Černém mostě
Se svolením IPR
Petra Jansová

Novou podobu dopravního terminálu na Černém Mostě navrhne architektonické studio re:architekti.

Reklama

Terminál na Černém Mostě je důležitým přestupním bodem mezi metrem, autobusovými linkami městské, příměstské i dálkové dopravy a parkovištěm P+R s kapacitou 850 vozidel. Denně ho využije okolo 50 tisíc cestujících.

Vytíženosti a významnosti tohoto dopravního uzlu ale neodpovídá jeho současná podoba. Dlouhodobě neudržovaný prostor je zároveň nevyhoující z hlediska pohodlnosti cestujících, technologické řešení je zastaralé a samotné propojení k nástupištím komplikované. 

 

Rada hl. m. Prahy proto pověřila Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), aby vybral zpracovatele koncepční studie celkové revitalizace terminálu. Výběrového řízení vyhrál multioborový tým, který vede kancelář re:architekti.  

Vítězný tým se zaměřil primárně na nedostatky současného stavu: jako je špatně odvodněná mostní konstrukce, degradující materiál, neustálé znečišťování a špatně zastřešené autobusové nástupiště. Kromě nového řešení samotného terminálu architekti rovněž řešili i okolí.

„Jsem rád, že se na místo architekti podívali čerstvýma očima, pojali nové řešení velmi zeširoka a navrhují dotvořit tento neatraktivní kus města v moderní veřejný prostor,“ komentoval vítěznou studii řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora pro územní rozvoj a územní plán. 

 

Architektonický ateliér re:architekti vznikl v roce 2011 s vizí práce na urbanistických úlohách. Poměrně rychle si získal reputaci častými oceněními v architektonických soutěžích. Díky tomu se těžiště práce přesunulo na veřejné stavby. Studio má za sebou vítěztsví v mnoha achitektonických soutěžích, mimo jiné se podílí na přeměně autobusového nádraží v Mnichově Hradišti nebo revitalizaci budovy Uran v Liberci.

Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou

Místo obchoďáku stylový Aparthotel. Jak vypadá nejlepší architektura v Krkonoších?

Projekt Aparthotelu Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou ateliéru ov-architekti je podle odborné poroty vítězem prvního ročníku soutěže Krkonošská cena za architekturu. Podivejte se ve fotogalerii, čím porotu zaujal.

Přečíst článek

Vizualizace loftového bydlení s automobilovým miláčkem zaparkovaným vedle bytu - Vanguard

Autem až do obýváku? Proč ne, řekli si stavitelé loftů v pražských Modřanech

Bývalá továrna Microna na letecké přístroje v pražských Modřanech se mění na atypické bydlení. Developerská společnost PSN tu staví 150 loftů v industriálním stylu s řadou překvapivých vychytávek. Bude tu třeba autovýtah až do bytů v nejvyšších patrech nebo bazény na střeše či v suterénu. Náklady na realizaci projektu Vanguard přesáhnou podle vlastníka PSN Maxe Skaly jednu miliardu korun. Dokončení se plánuje na rok 2023.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kunsthalle Praha.

FOTOGALERIE: Pražská Kunsthalle má prestižní Grand Prix Architektů. Podívejte se

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme