Reklama

Autem až do obýváku? Proč ne, řekli si stavitelé loftů v pražských Modřanech

Vizualizace loftového bydlení s automobilovým miláčkem zaparkovaným vedle bytu - Vanguard
Se svolením PSN
Věra Tůmová

Bývalá továrna Microna na letecké přístroje v pražských Modřanech se mění na atypické bydlení. Developerská společnost PSN tu staví 150 loftů v industriálním stylu s řadou překvapivých vychytávek. Bude tu třeba autovýtah až do bytů v nejvyšších patrech nebo bazény na střeše či v suterénu. Náklady na realizaci projektu Vanguard přesáhnou podle vlastníka PSN Maxe Skaly jednu miliardu korun. Dokončení se plánuje na rok 2023.

Reklama

Představa, že si autem zajedete až do obývacího pokoje ve 13. patře by se mohla zdát poněkud utopická. Není ale daleko okamžik, kdy si takto budou moci zaparkovat své miláčky na čtyřech kolech i obyvatelé modřanského „mrakodrapu“ Vanguard v Praze 4. Ten nyní z bývalé továrny na letecké přístroje přebudovává developerská společnost PSN na loftové bydlení. Stavební práce v tuto chvíli v celém objektu finišují, takže první automobiloví nadšenci tu budou moci svůj luxusní vůz či veterán vozit výtahem už v příštím roce. Podle šéfa PSN Maxe Skaly se jedná v Česku o první takovýto dům s autovýtahem až k bytu.

Lofty v projektu Vanguard jsou jak z jiné doby

Ti, kdo si zvolili takzvanou variantu shell&core a bydlení si chtějí dostavět podle svého, si lofty přebírají v těchto dnech, říká Skala. Ostatní vybavené bytové jednotky by se měly novým majitelům předávat v průběhu příštího léta.

Celkem zde vznikne na 150 loftů s až 4,5metrovými stropy. Budou mezi nimi jak malé byty o rozměru 40 metrů čtverečních, tak i rozměrné penthousy s výměrou téměř 700 metrů čtverečních. Většina jednotek bude mít terasu a ty v nejvyšších patrech i soukromé bazény na střeše. Podle Maxe Skaly už minimálně polovina loftů má své majitele. Jejich cenové rozpětí se přitom pohybuje mezi 11 až 88 miliony korun podle zvolených úprav a vybavení. 

Více než na jednu miliardu vyjde výstavba dalšího bytového domu na brownfieldu ve Vysočanech.

Místo továren moderní zelená čtvrť. Ve Vysočanech se začne stavět další stovka nových bytů

Více než na jednu miliardu vyjde výstavba dalšího bytového domu na brownfieldu ve Vysočanech.

Přečíst článek

I novodobé stavby mají tajné tunely

I ty nejmenší lofty v takovémto typu domu umožňují podle architekty Radky Valové ze studia OOOOX komfortní bydlení právě díky vzdušnému a velkorysému prostoru, vysokým stropům, oknům přes celou stěnu, terasám a nadstandardnímu zázemí. Obyvatelé domu totiž budou moci využívat recepci s concierge službami, prádelnu se sušárnou nebo hobby místnosti. K dispozici budou mít i videoroom na soukromé promítání, střešní saunu či venkovní kuchyni s grilem. 

Vizualizace bazénu v bunkru - projekt Vanguard, Praha Modřany Se svolením PSN

V suterénu se nyní dokončuje také dvacetimetrový bazén s wellness a fitness zónou tam, kde kdysi býval kryt civilní obrany. Dnes z něj zbyly jen naddimenzované betonové zdi, obří silnostěnná vrata a „tajný” tunel, který vede až na vedlejší ulici. „Celý tento tunel zůstane navíc i nadále funkční a bude běžně k dispozici i obyvatelům domu,” dodává Max Skala. 

Postaveno jako bunkr…

Čtrnáctipatrová dominanta Modřan s celkovou plochou 16 tisíc metrů čtverečních a s masivním montovaným železobetonovým skeletem vyniká nadstandardní pevností především kvůli tomu, že v minulosti sloužila jako továrna se zaměřením na vojenské dodávky. Musela být proto postavena jako bunkr s využitím velkého množství betonu a železa a díky tomu také stropy a zdi snesou nyní extrémní zatížení.

Modřanský mrakodrap Vanguard se 150 lofty - vizualizace Se svolením PSN

Architekti proto mohli přijít s myšlenkou autovýtahu přímo uprostřed budovy. Podle ředitele rezidenčních projektů Marka Padevěta jej speciálně objednávali z Finska, aby splňoval speciální požadavky i na rychlejší jízdu. Na projektu se podílí architekt Petr Drexler, studio ID_arch a především v interiérech pak také Ivanka Kowalski a studio OOOOX Radky a Jakuba Valových. 

Zprávy ze světa realit na jednom místě

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Loft na Hřebenkách od studia Formafatal

FOTOGALERIE: Bazén na střeše i koupelna se skleněnou zdí. Bydlení v loftech se v Česku rozmohlo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme