Reklama

Analýza: Vyplatí se bydlet v nájmu, nebo splácet hypotéku? Na obzoru je bod zlomu

Nájem, nebo hypotéka? Co bude letos výhodnější? Na obzoru je bod zlomu
iStock
Dalibor Martínek

Jak se budou letos vyvíjet nájmy v Praze? A jak ceny bydlení? Co bude v letošním či příštím roce finančně výhodnější, platit nájem, nebo splácet hypotéku? Za prvé, hypotéky jsou nyní téměř nedostupné. S úrokovými sazbami kolem šesti procent a cenou metru čtverečního nového bytu přes 150 tisíc korun přesahuje splátka hypotéky na nový byt o velikosti 35 metrů dvacet šest tisíc korun.

Reklama

Splátka za nový byt o velikosti 70 metrů je při současných sazbách a cenách v Praze přes padesát tisíc korun. V obou případech by navíc musela být nejdříve splacena pětina ceny bytu. U toho malého přes milion korun, u většího přes dva miliony.

To samo o sobě nyní determinuje trh. Jen málokdo na nové vlastní bydlení dosáhne. Nájemné se proto stalo po letech, a to spíše z donucení, plnohodnotnou variantou bydlení. Je nyní výrazně levnější než splátky vlastního bytu.

Má to však zádrhel. S větším zájmem o nájemní bydlení v Praze rychle roste nájemné. Podle odhadu developerů i realitních kanceláří se nájmy za poslední rok zvedly asi o patnáct až dvacet procent. V novém bytě bylo koncem loňského roku podle údajů developera Central Group průměrné nájemné od 400 do 440 korun za metr. Čím menší byt, tím vyšší částka. Nájmy v novém bytě o výměře 35 metrů jsou nyní v průměru 15 a půl tisíce korun. U 70timetrového bytu je to přes 28 tisíc korun. Jiní developeři uvádějí i vyšší aktuální nájmy, přes pět set korun za metr.

Jiří Pácal,Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Jiří Pácal: Stát dlouhodobě, co se týká bydlení, selhával a selhává. Motá se ode zdi ke zdi

Stát v podpoře nájemního bydlení dlouhodobě selhává. Ať už komunální nebo vrcholoví politici mluví o jeho výstavbě, ale 20 let podporovali jen to vlastnické, říká v rozhovoru pro Newstream Jiří Pácal. Výrazně by podle něj pomohla například změna občanského zákoníku.

Přečíst článek

U starších bytů byl růst mezi patnácti a dvaceti procenty. Průměrné nájemné ve starším bytě v Praze bylo koncem roku podle dat společnosti EHS v průměru 334 korun. To odpovídá průměrné ceně sedmdesátimetrového bytu kolem 23 tisíc korun, poloviční byt lze pronajmout za jedenáct tisíc.

Přes růst nájmů je zřetelný rozdíl mezi nájmem a splátkou hypotéky. U většího nového bytu je to přes dvacet tisíc korun.

Nájmy ale dál porostou

Developeři však odhadují, že nájmy v novostavbách dál porostou. Central Group modeluje situaci, že bude růst po dva roky o patnáct procent. To by u většího bytu znamenalo během dvou let nárůst nájmu na víc než 37 tisíc korun měsíčně. Pokud by přitom klesaly úroky hypoték, ceny by se začaly přibližovat. Central Group dokonce předjímá, že by se v roce 2024 mohly nájmy a splátky hypoték, obojí u nových bytů, protnout. K tomu by ovšem musely klesnout sazby na polovinu, tedy asi tři procenta. A nájmy skutečně růst o oněch patnáct procent každý rok. Oba předpoklady jsou zatím ve fázi očekávání.

Martin Skalický, Chairman of Advisory Board Progresus Invest Holding

Martin Skalický: Období korekce je nejlepší pro investice. To se týká i nemovitostí

Martin Skalický stál před víc než patnácti lety u zrodu realitního fondu České spořitelny Reico a následně byl jeho dlouholetým ředitelem. Nyní je šéfem poradenského sboru investiční společnosti Progresus, která před dvěma lety koupila tradičního českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov a spřádá velké developerské plány. Chce být evropskou jedničkou v dřevostavbách. A také by ráda v Česku postavila první dřevěný mrakodrap.

Přečíst článek

Klíčem bude vývoj úrokových sazeb. Česká národní banka zatím avizuje, že nevidí v letošním roce důvod ke snižování sazeb. Záležet bude na vývoji inflace, zejména v prvním pololetí. Pokud ta bude podle očekávání klesat, dá se snižování sazeb očekávat, ale spíš až v příštím roce. Úroky hypoték mohou snižovat poskytovatelé hypoték už při očekávání snižování sazeb. Dá se však čekat, že by šlo o drobné úpravy, v rámci nějaké marketingové akce.

U developerů se rodí nový trend. Byty na pronájem

Developeři nyní zvažují dvě strategie. Jedni se dál zaměřují na prodej bytů, čekají na oživení trhu, s tím i mírný růst cen a postupné snižování sazeb. Pokud by přitom rychle rostly nájmy, vlastní bydlení by opět dávalo smysl.

Jsou ovšem jiní developeři či investiční fondy, jež na rychlý pokles sazeb nespoléhají a investují do výstavby nájemních bytů. Tito také čekají rychlý růst nájmů, nikoliv však růst cen nového bydlení. Jak pět let letěly nahoru ceny bydlení, nyní čekají podobný vývoj u nájmů. Jako o mezní hranici se mluví o 700 korunách za metr. To by u sedmdesátimetrového bytu činilo téměř padesát tisíc korun. Tedy jako současné splátky hypotéky. Ovšem s tím, jak budou hypotéky zlevňovat, úroveň sedmi set korun se bude patrně snižovat. Nebo budou muset developeři nabídnout k nájmu bonusové služby.

Je tu však ještě jeden aspekt. A sice, že většina nájemního bydlení se nyní odehrává především na poli starších bytů, těch nových je totiž na trhu zatím nedostatek. U starších bytů je poněkud jiný vývoj než u těch nových. Řada analytiků či zástupců realitních kanceláří nečeká tak razantní růst nájmů jako vloni. „Letos růst asi zvolní, ale o kolik, to nelze určit,“ tvrdí analytik J&T Pavel Ryska.

Starší byty a domy v Česku dál zlevňují, ukazují data. Trend se však brzy otočí

Trh se staršími byty a domy pokračoval ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku v propadu. To, co domy a byty na hodnotě získaly v roce 2021, je pryč. Propadají se především ceny v nepříliš atraktivních lokalitách. Tempo růstu zpomalily také nájmy, u nich se však jedná spíše o krátkodobou pauzu, uvádí ve svém čtvrtletním reportu společnost European Housing Services (EHS), pod níž patří třeba Bezrealitky nebo Maxima Reality.

Přečíst článek

Optimalizace bydlení

Důvodem je především fakt, že na trh přichází větší množství starších bytů než v minulosti. Majitelům se začíná vyplácet jejich pronájem. „Dnes je zajímavější si některé byty pronajmout, než si je koupit,“ hodnotí situaci na secondhandovém trhu Tomáš Jelínek, šéf realitky Century 21. S tím souvisí nový trend, a sice, že na trh přichází stále víc větších starších bytů, typicky s dispozicí 3+1. Majitelům se při kombinaci drahých energií, vysoké inflace a rostoucích nájmů vyplatí přenechat větší byt nájemníkům a najít si menší náhradu.

Nájmy v secondhandu v minulém roce sice také rychle rostly, jsou však stále o dvacet a víc procent pod novými byty. Podle údajů Maxima reality byly nájmy v Praze koncem roku 2022 v průměru na 334 korunách za metr, což dělá asi 23 tisíc korun za průměrný byt. Jde o meziroční růst o šestnáct a půl procenta. Pokud by se naplnili předpoklady dalšího meziročního růstu o patnáct procent, dosáhly by nájmy ve starší zástavbě za dva roky ke třiceti tisícům korun. Což je pořád výrazně levnější než očekávané splátky hypoték v té době i než nájmy v novostavbách. Nájem se minimálně pro letošní rok jeví jako ekonomicky výhodnější varianta bydlení.

Rozdíl v cenách mezi novými a staršími byty se postupně zvětší na 30 procent.

Analýza: Garsonka v Praze stojí přes pět milionů. A letos tomu nebude jinak

Poslední čtvrtletí loňského roku se na pražském realitním trhu neslo v duchu stagnace cen nových bytů a razantního poklesu prodejů, vyplývá to z nejčerstvější tržní analýzy společností Trigema, Skanska a Central Group.

Přečíst článek

Alex Němcová

Němcová z Cimexu: Na trhu kanceláří bude letos živo. Nájemné poroste až o 15 procent, firmy zeštíhlí

Zatímco trh s rezidenčními nemovitostmi v polovině minulého roku zamrzl, na tom kancelářském bylo poměrně živo. Zájem byl hlavně o flexibilní kanceláře. A letos tomu nebude jinak. „U mnoha společností dojde k určitému sestěhovaní a optimalizaci prostoru v rámci snižování nákladů. Dostupné lokality mimo centrum města se stanou atraktivnější,“ přibližuje v rozhovoru Alexandra Němcová ze společnosti Cimex.

Přečíst článek

Víme, co se děje na relitním trhu. Čtěte Newstream Realitní Club.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Trh s nájemním bydlením opanují velcí investoři, říká členka prezidia Asociace nájemného bydlení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme