Reklama

Nová data: Růst cen nových bytů v Praze se zastavil. Meziročně jsou ale dražší o čtvrtinu

Ilustrační foto
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Ve druhém letošním čtvrtletí došlo v Praze ke stabilizaci cen nových bytů. Současná průměrná prodejní cena 145 783 korun za metr čtvereční je srovnatelná s prvním kvartálem. V meziročním srovnání jsou ale ceny o 23 procent výš. Od dubna do června se prodalo 950 nových bytů, což je o třetinu méně oproti dlouhodobému průměru. To je dáno především nedostupností hypoték, kterou způsobil rekordní nárůst úrokové sazby nových úvěrů. Data vychází z tržní analýzy společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Reklama

Ceny nových pražských bytů i přes vysokou inflaci, která developerům prodražila klíčové vstupy, zůstaly ve druhém letošním čtvrtletí na úrovni prvního kvartálu. Prodejní cena se ustálila na 145 783 korun za metr čtvereční. Meziročně se však stále jedná o 23procentní navýšení.

„V meziročním srovnání ceny nových bytů v Praze vzrostly zhruba o pětinu. Ale v poslední době se ceny už stabilizují a od začátku roku se zvýšily jen zhruba o pět procent. Celkově za letošní rok očekáváme růst maximálně do deseti procent,“ uvedl zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

hypotéky, ilustrační foto

Hypotéky prudce zdražují, splátka za panelákový byt bude 45 tisíc měsíčně

Hypotéky v Česku prudce zdražují. Podle nejnovějších údajů Fincentra Hypoindexu odpovídala průměrná úroková sazba počátkem července 6,24 procenta, nyní už se blíží úrovni 6,5 procenta. Hypotéky jsou nejdražší od počátku milénia. Jsou dražší dokonce i než těsně před globální finanční krizí, jež vrcholila v letech 2008 a 2009. Ta tehdy následně způsobila pokles cen tuzemských nemovitostí.

Přečíst článek

Důvodem je podle něj zejména zásadní pokles lidí kupujících si byt na hypotéku. „Úroky u hypoték se raketově zvýšily a nyní jsou zhruba trojnásobné než před rokem. Proto v této době většina lidí koupi na hypotéku odkládá a čeká na to, až se úroky opět sníží,“ dodal Kunovský.

Byt jako investice

Aktuální situace na hypotečním trhu prakticky převrátila strukturu kupujících. Zatímco v minulosti převažoval počet klientů, kteří financovali nové bydlení hypotékou, dnes se tento poměr otočil ve prospěch investičních koupí.

Objem hypoték v červnu meziročně klesl o dvě třetiny, úrok je nejvyšší za dvanáct let

Těžký propad. Objem hypoték v červnu meziročně klesl o dvě třetiny, úrok je nejvyšší za dvanáct let

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v červnu vzrostla na pět procent z květnových 4,64 procenta. Průměrná sazba je tak nejvyšší od poloviny roku 2010. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 19,3 miliardy korun, což je proti květnu pokles o osm procent. Meziroční propad zrychlil na 65 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek

„Zájem o nové bydlení v Praze přetrvává, nicméně část klientů, především z řad lidí do 30 let, na hypotéku za současných podmínek nedosáhne, a musí pořízení nového bydlení odložit. Mezi kupujícími jsou dnes tak častěji ti, kteří pořízením nového bytu ukládají své finanční prostředky do bezpečí před stále rostoucí inflací,“ uvedl generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

Nedostatečná nabídka tlačí ceny bytů nahoru

Růst zpomaloval také u nabídkové ceny, která přesto překonala hranici 150 tisíc korun za čtvereční metr, konkrétně to bylo 152 051 korun, meziročně o 17 procent více. Navýšení vychází především z cen nově přidaných projektů, jejichž průměrná cena se za druhý letošní kvartál vyšplhala na 157 401 za čtvereční metr, a to mimo jiné i kvůli eskalovaným cenám materiálových vstupů.

Manhattan

Zájem o hypotéky nemizí jen v Česku. Vlastní byt je na Západ od nás nedostupný luxus

Kvůli rostoucím úrokům klesá zájem o úvěry na bydlení po celém světě. Propady vedle Česka hlásí také Spojené státy, Británie nebo třeba Slovensko.

Přečíst článek

Nedostatečná nabídka je jednou z hlavních příčin, která dlouhodobě ovlivňuje výši cen nového bydlení v Praze. Nabídka, kterou rekordní prodeje v předcházejících dvou letech srazily na historické minimum, se nyní navýšila na 4150 bytových jednotek. Šlo tedy o téměř čtvrtinový meziroční nárůst.

„I přes mírný nárůst zůstává nabídka dostupných bytů, zejména v metropoli, stále slabá. Aby zvládla uspokojit potřeby trhu, musela by být v tuto chvíli zhruba dvojnásobná. Reálným scénářem navíc je, že přicházející krize silně dopadne i na některé menší developery, kteří budou nuceni výstavbu bytů zcela zastavit, což opět povede k následnému poklesu nabídky,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema.

Dlouhodobě poddimenzovaná nabídka je přitom důsledkem především komplikovaného povolování nové výstavby, které na trh znemožňuje dodávat potřebné množství nových bytů, shodují se developeři.

Nemovitosti

Hypotéky dál dramaticky zdražují. Průměrná splátka výrazně přeskočila 20 tisíc korun

Velký problém mohou mít zejména klienti, kteří si hypotéku sjednali před pěti lety a zvolili pětiletou fixaci. Těm se může měsíční splátka zvýšit o sedm tisíc korun, upozorňuje hypoteční analytik Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

Realitní trh ožívá. Novostavby zlevňovat nebudou, starší byty už méně razantně

Přečíst článek
Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Dalibor Martínek: Krize bydlení je tu. Byty se neprodávají, nájemné je drahé. Bojí se už i developeři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme