Reklama

Analýza: Garsonka v Praze stojí přes pět milionů. A letos tomu nebude jinak

Rozdíl v cenách mezi novými a staršími byty se postupně zvětší na 30 procent.
Se svolením Central Group
Petra Jansová

Poslední čtvrtletí loňského roku se na pražském realitním trhu neslo v duchu stagnace cen nových bytů a razantního poklesu prodejů, vyplývá to z nejčerstvější tržní analýzy společností Trigema, Skanska a Central Group.

Reklama

Nabídkové ceny nového bydlení v Praze meziročně rostly i v posledním kvartále loňského roku. Zatímco v posledním čtvrtletí roku 2021 se metr čtevreční prodával za 137 946 korun, loni to bylo 151 643 korun. Mezikvartálně šlo ale o stagnaci.

Byt o velikosti 35 metrů čtverečních nyní vyjde na 5,5 milionu a průměrný pražský byt o ploše 70 metrů čtverečních pak na 10,6 milionu korun, udává analýza společností Trigema, Central Group a Skanska.

Pokles cen lze v příštím roce naopak očekávat na seconhandovém trhu. Cenový rozdíl mezi byty novými a starými se podle analýzy postupně zvětší až na 30 procent. Už poslední čtvrtletí loňského roku ceny starších bytů v Praze klesaly v průměru o čtyři procenta (metr čtverční se prodával za 121 910 korun).

Projekt Penty Nová Waltrovka v pražských Radlicích

Toužebné čekání na návrat levných hypoték. Realitní trh zamrznul a jeho oživení se zatím odkládá

Hlavním mottem realitního trhu bude v příštím roce především vyčkávání, a to především na snížení úrokových sazeb ČNB. Pak by měly začít zlevňovat hypotéky a mohlo by začít oživení nemovitostního trhu, míní experti oslovení redakcí newstream.cz.

Přečíst článek

Loni se prodalo o 60 procent méně bytů než v roce 2021

Nejistota budoucího vývoje ekonomiky a nejvyšší inflace od roku 1993, třikrát dražší a hůře dostupné hypotéky ve srovnání s rekordním rokem 2021 (objem nově poskytnutých hypoték meziročně poklesl o 57 procent) a zásadní úbytek zahraniční klientely se podepsal i pod významný pokles prodejů.

Za celý loňský rok se v Praze prodalo 3 100 nových bytů v hodnotě 28 miliard korun, oproti roku 2021 jde o zhruba 60procentní propad. Rok 2021, kdy se v Praze prodalo 7 450 bytů, byl ale nejsilnějším rokem v novodobé historii. 

„Pokles prodejů v loňském roce prakticky kopíruje křivku poklesu hypoték. Za výrazným propadem zájmu o hypotéky stály především rychle rostoucí úrokové sazby. Do hry čím dál více vstupují také velmi přísná pravidla pro samotný zisk hypoték,“ dodává Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema s tím, že odliv hypotékařů by navíc mohl do jisté míry kompenzovat zájem institucionálních investorů.

Bytová výstavba

Bytovou krizi v Praze odstartovala už privatizace v devadesátkách

Jasná a kvalitní pravidla pro výstavbu a výraznější zapojení města by mohly zmírnit bytovou krizi, která dlouhodobě v Praze panuje. Česká metropole by potřebovala, aby se v ní každý rok postavilo devět tisíc bytů.

Přečíst článek

Poptávka nechladne, lidé vyčkávají

Pomalejší tempo prodeje očekává trojka developerů i v tomto roce. Prakticky to znamená, že fungování trhu se vrátí do „normálního“ stavu, kdy se značná část bytů prodá až po dokončení a budou se prodávat déle. Poptávka po bydlení, aktuálně přesunutá do nájemního bydlení, stále je.

„Zájem o nové bydlení je stále velký a nových bytů je na trhu dlouhodobě nedostatek. Lidé ale nyní při velmi drahých hypotékách a celkové nejistotě odkládají svá nákupní rozhodnutí. A to v posledním roce zásadně zpomalilo prodeje. Určité oživení trhu ale očekáváme už v jarních měsících,“ říká Dušan Kunovský, zakladatel a šéf společnosti Central Group.

Evžen Korec: Prodej bytů v Praze byl nejnižší za patnáct let. A situace se jen tak nezmění

Evžen Korec: Prodej bytů v Praze byl nejnižší za patnáct let. A situace se jen tak nezmění

Není to jenom o válce na Ukrajině. Je to ďábelská kombinace vysokých sazeb hypoték, pomalé bytové výstavby, drahých stavebních materiálů. A když odejdou ukrajinští dělníci, jsme zcela nahraní, říká Evžen Korec, majitel developerské společnosti Ekospol, který stál téměř před třicet lety u vzniku developerské branže v Česku.

Přečíst článek

Pražský trh dlouhodobě sužuje nedostatečná výstavba a poptávka převyšující nabídku. „V posledním čtvrtletí se na trh dostalo pouze 950 nových bytů, a to je druhý nejhorší kvartální výsledek od roku 2017. Na konci roku se nabídka ustálila na úrovni dlouhodobého průměru, pro potřeby metropole je však stále nedostatečná. Bytů se také nadále povoluje velmi málo. Zatímco v roce 2021 se mohla rozběhnout výstavba téměř deseti tisíc jednotek, za minulý rok to bude zhruba o polovinu méně,“ uvedl Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Residential.

A nabídka rapidně neporoste ani v letošním roce, i kvůli případnému odkládání projektů, nepředvídatelnosti cen stavebních materiálů a obavě investorů z ufinancování nových projektů nebo nejasnostem ohledně dalšího postupu kolem nového stavebního zákona. 

Vyčkávací válka. Lidé marně čekají na levnější byty, developeři je nezlevní

Nejenom ochlazení poptávky, ale i stavební zákon nebo Metropolitní plán Prahy budou letos rezonovat realitním trhem, shodli se odborníci v diskusi Realitního Clubu byznysového portálu Newstream. Nynější vyčkávání s koupí bytu, stejně jako pozastavení některých projektů kvůli ochlazení poptávky, by se podle nich rovněž mohlo v budoucnosti projevit dalším zvyšováním cen.

Přečíst článek

Natáčení podcastu se zakladatelem FlatZone Vítem Souralem.

Podcast: Bydlení v Praze bude luxus. Řada Pražanů se přestěhuje jinam, říká datový analytik

Bydlet co nejdál od velkého města ideálně na vesnici, to je a bude brzy nejlevnější varianta bydlení. „Ceny nových bytů v Praze zatím neklesají. Zda k tomu dojde, nelze predikovat,“ říká Vít Soural, zakladatel Flat Zone v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Developer: Přestat stavět paneláky byla chyba. Současné technologie jsou mnohem dál než v socialismu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme