Reklama

Speciálních akcí developerů bude přibývat. Kupující chtějí o ceně bytu vyjednávat

Finep, byty z projektu Nad Krocínkou na Praze 9
DAM Architekti / poskytnuto společností Finep
Petra Jansová

Marketingové akce developerů, jež mají posílit chuť klientů nakupovat, se budou stupňovat. Zákazníci je totiž očekávají. Chtějí o cenách bytů, které zatím neklesly, vyjednávat.

Reklama

Vysoké úrokové sazby, drahé hypotéky, vysoká inflace i nárůst cen energií a stavebních prací už od letních měsíců významně ovlivňují rezidenční trh. Ten ve srovnání s loňskem významně ochladl. V září a říjnu se prodalo něco přes 500 bytů.

„Meziročně se například v Praze v období září a října jedná o pokles o téměř 56 procent. V letních měsících července a srpna trh zaznamenal meziroční propad prodejů dokonce vyšší než 80 procent,“ přiblížil Petr Hána, ředitel oddělení zaměřeného na stavebnictví a nemovitosti ve společnosti Deloitte.

chalupa, ilustrační foto

Češi se začali zbavovat chat a chalup. Někde už ceny začaly klesat

Češi se pomalu a jistě zbavují chat a chalup. A ceny rekreačních nemovitostí na to začínají reagovat. Zlevňují hlavně ty v méně atraktivních lokalitách a s nějakým hendikepem, mírný pokles cen se ale očekává i u těch atraktivnějších v turisticky oblíbených destinacích.

Přečíst článek

Na cenách bytů, metr čtvereční v Praze již osm měsíců vyjde na více než 150 tisíc korun, se propad poptávky zatím zásadně neprojevil. Aktuální průměrná nabídková cena pražského bytu v developerském projektu činí 156 600 korun za metr čtvereční, cena průměrného nového bytu se tak drží pod 10 miliony korun.

Celková nabídka na trhu činí 5 618 nových volných bytů. V ročním srovnání se jedná o nárůst o 85,2 procent tj. o 2 585 bytů.

„Na primárním developerském trhu se prozatím změna neprojevila a klesající ceny nejsou patrné ani na transakčních cenách zapisovaných do katastru nemovitostí. Změnu však lze očekávat,“ dodává Hána.

Developeři spouštějí „speciální akce”

Podpořit poptávku po nových bytech se proto nyní developeři snaží celou řadou marketingových akcí. Největší tuzemský develeoper, Central Group, nabízí klientům tzv. Garantovanou hypotéku, která zaručuje, že po dobu tří let od zahájení splácení hypotéky klient posílá bance měsíční splátky odpovídající úrokové sazbě jen 2,99 procenta (podle Hypoindexu se úroky hypotéky s fixací na deset let vyšplhaly k šesti procentům pozn.red.).

Novostavba, ilustrační foto

Developeři omezí výstavbu nových bytů. První bude nejspíš Kunovského Central Group

Zpomalení prodejů, prudce rostoucí ceny vstupů a zdražující se financování bude i nadále dopadat na realitní trh. Už tak nedostatečnou nabídku nových bytů v příštím roce zřejmě ovlivní i pozastavení některých developerských projektů. O prvních kandidátech se nyní rozhoduje.

Přečíst článek

„Pokud se nám s bankou nedaří tyto prémiové podmínky dohodnout, rozdíl v úroku dorovnáváme ze svého. Na pořízení nového bytu klientům stačí jen 10 procent z ceny, při dokončení už mohou začít nový byt užívat a doplatek dořeší až do roku od dokončení z vlastních zdrojů nebo zvýhodněnou hypotékou,“ přibližuje finanční produkt hlavní analytik Central Group Ondřej Šťastný.

Společnost rovněž nabízí program Garance vrácení peněz, což znamená, že klient vybraný byt může až do předání kdykoliv vrátit a veškeré uhrazené peníze dostane zpět.

Speciální akce nabízí například i společnost Skanska, a to formou voucheru na vybavení bytu. Na rozdíl od Central Groupu, ne však u všech svých projektů. „Soustředíme se i na nabídku doplňkových služeb. Klientům například nabízíme, že po dokončení bytu jim zprostředkujeme pronájem s garantovaným výnosem,“ dodala Renata Vildomcová, mluvčí Skanska Residential.

Podle Hány z Delloite se bude intenzita podobných akcí stupňovat. Kupující nyní zároveň určité motivační pobídky očekávají a chtějí o cenách bytů jednat.

Korekce cen na realitním trhu nastane

K určité korekci cen na rezidenčním trhu v Česku již došlo, a to zejména u secondhandových bytů ve všech krajských městech. A další úpravu cen lze očekávat. „Ceny různých typů bytů se vyvíjí různým tempem, například panelové byty rostou či klesají mnohem rychleji než novostavby, které jsou tvůrcem trhu. Ostatní segmenty spíše reagují na jejich vývoj,” uzavírá Hána.

Ilustrační foto

Nabídkové ceny bytů v ČR klesly meziročně o pět procent, ukazuje průzkum

Nabídkové ceny bytů v Česku klesají, od začátku roku jsou nižší zhruba o pět procent. Vyplývá to z průzkumu internetového portálu Valuo.cz analyzující data z katastru nemovitostí a z veřejných nabídek i údajů realitní sítě Century 21. Byty se podle průzkumu v nabídce na realitních serverech hromadí a makléři se musejí více snažit, aby sehnali kupujícího. I tak se podle dat letos v Praze prodal byt za 85 miliónů korun.

Přečíst článek

Klára Dostálová, exministryně pro místní rozvoj

Zmatek kolem stavebního zákona zdražuje byty, říká v podcastu Dostálová

Hlavním cílem úprav stavebního zákona, které prosadil ministr Ivan Bartoš je, aby stavební řízení zůstalo na obcích, říká Klára Dostálová, bývalá ministryně pro místní rozvoj za ANO a od půlky listopadu místopředsedkyně sněmovny.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Luďkem Sekyrou.
video

Luděk Sekyra: Na Smíchově vzdáme úctu ženám, na Rohanu filosofům

Přečíst článek
Maison Ořechovka

Proč se v Praze pomalu staví? Každý smí výstavbu blokovat a nenese za to zodpovědnost, říká developer

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme