Reklama
Vše o: Prezidentské volby 2023

Vitásková, komunista Skála, teolog Mareš a další. Kdo vzdal boj o Hrad?

Pražský hrad z Karlova mostu
ČTK

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková nebude kandidovat na prezidentku republiky. Uvedla, že se jí nepodařilo sehnat 100 tisíc podpisů voličů. Jejich získání si stanovila jako podmínku své účasti v lednových volbách. Dnes je poslední den, kdy mohou zájemci o boj o Pražský hrad podat svou kandidaturu. O Hrad nakonec nebude usilovat ani kandidát KSČM Josef Skála, který neposbíral dostatek podpisů. Ke kandidatuře na prezidenta republiky se ministerstvu vnitra přihlásilo 21 zájemců, podobně jako před pěti lety. Vnitro do soupisu nakonec započítalo i přihlášku, která přišla e-mailem.

Reklama

Vitásková uvedla, že k pondělí měla na petičních arších k dispozici 64 643 podpisů. „S tímto mandátem bych se zařadila do šedi ostatních kandidátů. Navíc znevýhodněna oproti těm, kteří mají podporu vlády, politických stran, odborů, oligarchických, zájmových a mediálních skupin," uvedla.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Ke kandidatuře uchazeči o účast ve volbách potřebují minimálně 50 tisíc ověřených podpisů nebo podporu deseti senátorů či 20 poslanců. Vitásková poznamenala, že získání 100 tisíc podpisů považovala za měřítko úspěšnosti v následujících volbách a bylo také podmínkou sponzorů pro financování její kampaně. Rozhodla se proto, že kandidátní listinu nepodá a petiční archy kvůli riziku zneužití skartuje.

Až k cíli jsem nedošel, řekl Skála

Skála uvedl, že laťka 50 tisíc podpisů byla vysoká i pro soupeře, kteří je na rozdíl od něj nesháněli s pomocí dobrovolníků, ale „kupovali přes komerční agentury". „Až k cíli jsme skutečně nedošli," připustil. Ze stejných důvodů jako Skála minulý týden oznámil, že nakonec nebude kandidovat, i teolog a sociální pracovník Ivo Mareš. Zájem ucházet se o nejvyšší ústavní funkci Mareš ohlásil počátkem května.

Jak volit prezidenta republiky? Základní informace pro voliče

Sedmá volba prezidenta ČR – a třetí přímá obyvateli – se blíží. Jak a kdy se jako volič zúčastnit nadcházejících prezidentských voleb? Kdo může volit, jak volit ze zahraničí, jak je to s hlasovacími lístky? Zde je přehled základních informací ke třetí přímé volbě prezidenta ČR, jejíž první kolo se uskuteční 13. a 14 ledna 2023 a případné druhé kolo o dva týdny později, sestavený na základě informací ministerstva vnitra.

Přečíst článek

Kandidaturu si minulý týden rozmyslel i restauratér a nyní již bývalý předseda Hnutí PES Jakub Olbert. Zároveň rezignoval na post šéfa hnutí, jeho členem i nadále zůstává. Za jeho rozhodnutím jsou zejména rodinné a pracovní důvody, řekl. Místopředseda hnutí Jiří Janeček, který provozuje pivovar ve středočeských Jincích, uvedl, že kvůli rezignaci Olberta na post předsedy stahují jeho kandidaturu, i když hnutí bylo „kousek od cíle sehnat potřebný počet hlasů".

Již dříve se z prezidentského klání stáhla advokátka Klára Long Slámová, která byla na jaře jedna z prvních, kdo záměr kandidovat oznámili.

Přehled kandidátů s dostatkem podpisů, kteří podali přihlášku (stav k 8. listopadu 14:30 hodin):

Jméno  počet předložených podpisů občanů počet podpisů poslanců/senátorů 
Danuše Nerudová 82 628 -
Petr Pavel přes 81 000 -
Karel Janeček 73 037 -
Josef Středula 62 384 0/11
Karel Diviš 61 600 -
Tomáš Březina přes 50 000 -
Denisa Rohanová přes 50 000 -
Andrej Babiš - 56/0
Pavel Fischer - 20/34
Jaroslav Bašta - 20/0
Marek Hilšer - 0/14
Tomáš Zima - 0/13

zdroj: ČTK

Reklama

Související

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se sešel s rakouským prezidentem Alexandrem Van der Bellenem (vlevo), 2. března 2023, Praha.

Končící prezident Miloš Zeman: Mistr politických šachů, po kterém zůstane příliš mnoho afér

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme