Reklama
Vše o: Prezidentské volby 2023

Babiš, nebo Pavel? Česko začne rozhodovat o tom, kdo vystřídá Zemana

Poslední televizní debata mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem (vpravo).
ČTK
 ČTK

Voliči budou v pátek a v sobotu rozhodovat o tom, zda se čtvrtým českým prezidentem stane bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, nebo předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Lístky pro druhé kolo volby dostanou lidé před hlasováním až ve volební místnosti.

Reklama

Pavel vyhrál první kolo před dvěma týdny díky 1,98 milionu získaných hlasů, Babiše předstihl zhruba o 23 tisíc hlasů. Pavla doporučila volit mimo jiné čtveřice neúspěšných kandidátů z prvního kola, z nichž se do jeho kampaně zapojili bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová a senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer. Babiš dostal podporu od končícího prezidenta Miloše Zemana a neparlamentní KSČM a Trikolory, které v prvním kole prezidentského adepta nepostavily.

V sobotu ve dvě se zavřou volební místnosti. A pak se začne počítat.

V sobotu ve dvě zazní výstřel startéra. Praha nerozhodne, přesto závod strhne ciferníky

Víte, co je nejzajímavější částí prezidentských voleb? Jsou to podle vás televizní debaty? Osobní útoky kandidátů, pokrmy z marketingových kuchyní? Či konečný výsledek? Chyba lávky, ani jedno z toho. Tím nejzajímavějším, elektrizujícím, co na volbách nejvíc přitahuje, je napětí. Nejzajímavější pasáží proto bude několik hodin poté, kdy se v sobotu ve čtrnáct hodin zavřou volební místnosti. V tom okamžiku začnou pomyslné dostihy.

Přečíst článek

V téměř 15 tisíci volebních místností může hlas odevzdat každý z 8,25 milionu voličů. Zapojit se bude moci podle ministerstva vnitra i 3779 prvovoličů, kteří plnoletosti dosáhli či dosáhnou po prvním kole, tedy mezi 15. a 28. lednem. Hlasovat by během dneška měli tradičně jak oba kandidáti, tak dosavadní prezident, předsedové vlády a parlamentních komor a šéfové parlamentních stran.

Vše o volbě prezidenta čtěte zde

Hlasovat se dnes bude od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00. Volební komisaři pak začnou hlasy v každém z 14.866 okrsků sčítat. Hlavní výsledky, které bude průběžně zveřejňovat Český statistický úřad na volebním webu, by podle dosavadní zkušeností měly být známy během několika hodin po uzavření volebních místností.

Reklama

Související

Nově zvolený prezident Petr Pavel

Analýza Jany Havligerové: Jaká očekávání (ne)může naplnit nový prezident Petr Pavel

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme