Reklama
Vše o: Prezidentské volby 2023

Babiš by vyhrál první kolo prezidentských voleb. Hrad by ale obsadil Pavel nebo Nerudová

generál Petr Pavel, kandidát na prezidenta ČR
Eliška Zemanová / Newstream
 ČTK

Petr Pavel je z prezidentských kandidátů největším sázkovým favoritem na post hlavy státu. Na druhé místo se u některých sázkových kanceláří dostala poprvé od začátku října Danuše Nerudová těsně před Andreje Babiše. Ten je ale favoritem na výhru hned v prvním kole voleb. Vyplývá to z dat sázkových kanceláří zveřejněných na webech.

Reklama

Ministerstvo vnitra v pátek oznámilo, že do voleb zaregistrovalo devět uchazečů, 12 podle něj nesplnilo zákonné podmínky. Tři z vyřazených kandidátů se proti rozhodnutí odvolají, další o tom uvažuje. Termín na podání mají kandidáti do poloviny týdne a soud má na verdikt 15 dnů.

Prezidentští kandidáti jsou vybráni. Na tahu nejsou voliči, ale Nejvyšší správní soud, říká komentátorka newstream.cz Jana Havligerová.

Jana Havligerová: Prezidentští kandidáti jsou vybráni. Na tahu nejsou voliči, ale Nejvyšší správní soud

Fáze prezidentské volby, která se dá nazvat Člověče nezlob se, skončila. A byl to masakr. Z jedenadvaceti uchazečů o Hrad pustilo ministerstvo vnitra na startovní čáru pouhých devět. Jsou to ti, kteří – s výjimkou Nerudové a Pavla – nespoléhali na podpisy občanů a zajistili si podporu zákonodárců. Ti druzí, jejichž listiny nesplnily zákonné požadavky, se hodlají bránit, konečné slovo má Nejvyšší správní soud, upozorňuje komentátorka Newstreamu Jana Havligerová.

Přečíst článek

Na vítězství bývalého předsedy Vojenského výboru NATO Pavla je aktuálně kurz 2:1 až 2,3:1. Nerudová je druhá u dvou ze čtyř sázkových kanceláří s kurzem 3:1 až 3,3:1 a u jedné má stejný kurz (3,1:1) jako expremiér a předseda hnutí ANO Babiš. Na úspěch Babiše se dá vsadit v kurzu 3,1:1 až 3,5:1 a například u Tipsport už na něj lidé vsadili 11 milionů korun. Na Pavla je u stejné kanceláře vsazeno 7,5 milionu korun a na Nerudovou 3,2 milionu korun.

Kurzy (vždy k jedné) na vítěze prezidentských voleb podle kurzů sázkových kanceláří k 28. listopadu 2022:

kandidát Tipsport, Chance Fortuna SazkaBet Betano
Petr Pavel 2,25 2,3 2 2,25
Danuše Nerudová 3,1 3,3 3,3 3
Andrej Babiš 3,1 3,2 3,5 3,15
Pavel Fischer 40 40 27 25
Marek Hilšer 50 55 38 35
Josef Středula 75 50 55 50
Jaroslav Bašta 200 210 200 150
Tomáš Zima 500 550 500 250
Denisa Rohanová 1000 900 1000 500

zdroj: sázkové kanceláře

Čtvrtý je podle bookmakerů senátor Pavel Fischer, za ním následují Marek Hilšer a šéf odborářů Josef Středula, a to v kurzech od 25:1 až po 75:1. Další tři kandidáti, poslanec SPD Jaroslav Bašta, bývalý rektor Tomáš Zima a prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, jsou považování za outsidery. Například na Rohanovou jsou kurzy na výhru 900:1 a 1000:1.

Jak volit prezidenta republiky? Základní informace pro voliče

Sedmá volba prezidenta ČR – a třetí přímá obyvateli – se blíží. Jak a kdy se jako volič zúčastnit nadcházejících prezidentských voleb? Kdo může volit, jak volit ze zahraničí, jak je to s hlasovacími lístky? Zde je přehled základních informací ke třetí přímé volbě prezidenta ČR, jejíž první kolo se uskuteční 13. a 14 ledna 2023 a případné druhé kolo o dva týdny později, sestavený na základě informací ministerstva vnitra.

Přečíst článek

V kurzu 20:1 se dá vsadit i na to, jestli bude prezident zvolen už v prvním kole. Favoritem pro první kolo je Babiš před Pavlem a Nerudovou. Ve Fortuně přijímají sázky na výhru muže (1,3:1), nebo ženy (3,2:1). Vypsané kurzy jsou rovněž na volební účast či jednotlivé souboje kandidátů.

První kolo voleb nástupce Miloše Zemana bude v pátek a v sobotu 13. a 14. ledna příštího roku a případné druhé kolo voleb v pátek a v sobotu 27. a 28. ledna.

Praha, Pražský hrad, sídlo vlády ve Strakově akademii

Prezidentská volba má první poražené. Podívejte se na rozhovory s kandidáty

První boj je za námi. Ministerstvo vnitra oznámilo, kteří kandidáti splnili veškeré náležitosti a skutečně se mohou ucházet o prezidentský post. Přinášíme rozhovory s osmičkou lidí, kteří chtějí na Hrad v unikátním seriálu Kafe s prezidentem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jana Havligerová: Prezidentský pátek třináctého aneb Nejslabší, máte padáka!

Politický diář Jany Havligerové: Prezidentský pátek třináctého aneb Nejslabší, máte padáka!

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman (vpravo) se sešel s rakouským prezidentem Alexandrem Van der Bellenem (vlevo), 2. března 2023, Praha.

Končící prezident Miloš Zeman: Mistr politických šachů, po kterém zůstane příliš mnoho afér

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme