Reklama

Kajínek, Balák a nyní Nečasová. Zeman udělil další kontroverzní milost

Prezident Miloš Zeman udělil milost Janě Nečasové.
Profimedia.cz

AKTUALIZOVÁNO. Prezident Miloš Zeman udělil Janě Nečasové milost v případu zneužití Vojenského zpravodajství. Hlava státu podle ní odpustila podmíněně odsouzené manželce někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) zkušební dobu. Soud Nečasovou (dříve Nagyovou) v březnu 2019 potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy.

Reklama

Podle pravomocného verdiktu Nečasová zosnovala zneužití pravomoci, když nezákonně úkolovala zpravodajce, aby zařídili sledování premiérovy tehdejší ženy Radky. Získáním informací o její předpokládané nevěře chtěla uspíšit Nečasův rozvod. Kauza Vojenského zpravodajství přispěla v roce 2013 k pádu vlády.

O rozhodnutí prezidenta informovalo ministerstvo spravedlnosti. Podle České televize se týká případu zneužití Vojenského zpravodajství.

„Ministerstvo spravedlnosti obdrželo z kanceláře prezidenta republiky rozhodnutí prezidenta republiky o prominutí zbytku zkušební doby Janě Nečasové,” uvedlo ministerstvo na twitteru. Ministerstvo nebylo adresátem návrhu o prominutí a nevedlo o něm žádné řízení.

Prezident České republiky Miloš Zeman udělil vyznámenání

Zeman: Babiš má politickou zkušenost, Pavel je vládní kandidát

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) má větší politickou zkušenost. V drtivé většině civilizovaných zemí není hlavou státu voják. Bývalý vysoký představitel armády a NATO Petr Pavel je vládní kandidát. Na adresu obou postupujících do druhého kola volby hlavy státu to v rozhovoru na serveru Blesk.cz řekl prezident Miloš Zeman. Uvedl, že v druhém kole bude volit Babiše.

Přečíst článek

V kauze zneužití Vojenského zpravodajství byli kromě Nečasové odsouzeni také někdejší zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek. Zpravodajci dostali podmíněné tresty a zákazy činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech. Verdikt nad nimi potvrdil i Nejvyšší soud a neuspěli ani se stížností u Ústavního soudu.

Nečasová figuruje i v dalších kauzách

Expremiér Nečas v současnosti čelí obžalobě, že v případu zneužití zpravodajské služby dvakrát křivě vypovídal ve prospěch své ženy. Nečas obvinění odmítá. Kauzu Vojenského zpravodajství označil za politickou, jejím účelem podle něj bylo svrhnout vládu.

Nečasová figuruje i v dalších kauzách. V případu možného úniku informací z Bezpečnostní informační služby ji justice pravomocně osvobodila. Nečasová se u soudu zodpovídala také z nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů, toto stíhání soud loni v říjnu zastavil, protože je již promlčené.

Manželé Nečasovi u soudu. ČTK

Obvodní soud pro Prahu 1 se v současnosti zabývá kauzou tzv. trafik pro poslance ODS, ve které čelí obžalobě z podplácení Nečasová, její manžel Petr a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček. V polovině roku 2020 je soud zprostil obžaloby, odvolací senát však jeho verdikt předloni v září zrušil. Načasová i její manžel vinu odmítají.

Zemanovo rozhodnutí těsně před koncem prezidentského mandátu lze považovat za kontroverzní. Další z řady. Zeman udělil milost i Jiřímu Kajínkovi, doživotně odsouzenému za nájemní vraždy, Miloši Balákovi, řediteli Lesní správy Lány, který dostal trest za manipulace veřejných zakázek.

Reklama

Související

Končící prezident Miloš Zeman udělil milost firmě, které prominul zbytek trestu zákazu plnění veřejných zakázek a účasti na veřejné soutěži.

Zeman omilostnil firmu Energie - stavební a báňská z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře

Přečíst článek
Kancléř končícího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář (na snímku z 23. února 2023 vpravo) k 9. březnu 2023 rezignoval. Nahradí ho Jana Vohralíková (vlevo), kterou si vybral nový prezident Petr Pavel.

Kancléř Mynář rezignoval. Musím si najít práci, nejsem na tom finančně tak dobře, prohlásil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme