Reklama

Zeman omilostnil firmu Energie - stavební a báňská z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře

Končící prezident Miloš Zeman udělil milost firmě, které prominul zbytek trestu zákazu plnění veřejných zakázek a účasti na veřejné soutěži.
ČTK
 ČTK

Milost prezidenta Miloše Zemana dostala firma Energie - stavební a báňská (ESB), které soud na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách v kauze ovlivňování zakázky v Lánské oboře. Mediální zástupce ESB Karel Samec řekl, že firma o milost nežádala, cení si jí ale, protože rozsudek v případu kolem šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka považuje za nesprávný a nespravedlivý. Zeman dřív omilostnil také Baláka.

Reklama

Odvolací soud tresty za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava potvrdil loni v březnu. „Mohu potvrdit, že společnost Energie - stavební a báňská a.s. obdržela rozhodnutí prezidenta republiky o prominutí zbytku trestu zákazu plnění veřejných zakázek,” uvedl Samec. Upozornil na to, že ESB ve věci podala dovolání k Nejvyššímu soudu. „I přes udělení prezidentské milosti pak ESB hodlá i touto cestou nadále pokračovat v očištění svého jména a reputace,” dodal. Místopředsedou představenstva ESB je podle obchodního rejstříku od února 2021 hokejista Jaromír Jágr, v představenstvu dřív figuroval i jeho otec.

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář si za deset let ve funkci vydělal na platu a odměnách téměř 17,4 milionu korun po zdanění.

Milionáři z Hradu. Kancléř Mynář si za deset let vydělal 17 milionů

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář si za deset let ve funkci vydělal na platu a odměnách téměř 17,4 milionu korun po zdanění. Tajemník hlavy státu Jaroslav Hlinovský získal v čele sekretariátu prezidenta 8,3 milionu Kč čistého a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček si jako šéf tiskového odboru přišel na necelých sedm milionů. Údaje získal od prezidentské kanceláře deník MF Dnes.

Přečíst článek

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident při udělování milosti firmě, kterou Hrad nejmenoval, přihlédl k tomu, že trest nepříznivě dopadá především na její zaměstnance a že omilostněná společnost již vykonala „významnou část trestu”.

Zpočátku se spekulovalo, že by omilostněnou firmou mohl být Metrostav, která byla odsouzená v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

„Prezident republiky přihlédl k tomu, že trest nepříznivě dopadá především na zaměstnance dané společnosti, a tomu, že významnou část trestu omilostněná společnost již vykonala,” sdělil hradní mluvčí Ovčáček. Ale jméno firmy neřekl.

Opět porušil vlastní pravidla

Zeman o udělení milosti informoval den před skončením svého mandátu. Ani tato milost, stejně jako některé další, neodpovídá podmínkám, které si po nástupu do prezidentské funkce sám nastavil: tedy že milosti bude udělovat jen striktně omezenému okruhu humanitárních případů - pachatel nesměl mít na svědomí závažný trestný čin, musel mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí.

Prezident Miloš Zeman

Zeman si od Čechů vysloužil „stoličku“. Jako morální autorita téměř propadl

Prezident Miloš Zeman si při hodnocení jako ve škole vysloužil od Čechů za své desetileté působení v roli hlavy státu čtyřku. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research.

Přečíst článek

V kauze ovlivnění veřejné zakázky v Lánské oboře pravomocně rozhodl loni v březnu Krajský soud v Praze. Tehdejšímu šéfovi Lesní správy Lány Balákovi potvrdil tříletý trest vězení, peněžitý trest 1,8 milionu korun a čtyřletý zákaz činnosti. Balák podle verdiktu soudu zvýhodnil při přípravě a zadání veřejné zakázky manažera ESB Libora Tkadlece, který za to dostal podmíněný dvouapůlletý a peněžitý trest. ESB spolu s tříletým zákazem účasti ve veřejných zakázkách soud uložil také zaplatit 5,4 milionu korun.

Balák, který byl jako šéf Lánské obory podřízeným kancléře Vratislava Mynáře, vinu odmítl. Stejně tak i Tkadlec, který podobně jako ESB podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Baláka Zeman omilostnil necelý týden po pravomocném rozsudku. Uvedl, že zohlednil jeho bezúhonnost i pracovitost. Podle prezidenta nebyla zřejmě pro Balákovo odsouzení rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. Balák ke konci loňska na funkci šéfa Lesní správy Lány rezignoval, nadále v ní pracuje jako referent.

Hrad prodloužil smlouvu ve Zlaté uličce příznivci Zemana. Za desetkrát nižší než obvyklé nájemné

Hrad prodloužil smlouvu ve Zlaté uličce příznivci Zemana. Za desetkrát nižší než obvyklé nájemné

Správa Pražského hradu krátce před koncem mandátu prezidenta Miloše Zemana prodloužila smlouvy na prodej lístků a pronájem prostor ve Zlaté uličce podnikateli Robertu Uksovi, což je Zemanův podporovatel. Informuje o tom deník E15. Podle něj jsou smlouvy velmi výhodné, Uksa má v místě jeden z nejlevnějších pronájmů. Hrad ale tvrdí, že politické preference roli nehrály. Uksa také nevidí na prodloužení nic nestandardního.

Přečíst článek

Udílení milostí převedl Zeman v prosinci 2013 na ministerstvo spravedlnosti, které žádosti posuzuje a Hradu předkládá jen ty, jež zmíněné podmínky splňují.

O tom, že odboráři z Metrostavu poslali loni v prosinci rovnou Zemanovi na Hrad žádost o milost, informoval počátkem letošního roku server Seznam Zprávy. Žadatelé v ní argumentovali tím, že Metrostav přijde kvůli zákazu zakázek o značnou část práce a bude propouštět. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula serveru potvrdil, že odboráře k tomuto kroku vyzval on. Tvrdil ale, že se s prezidentem, který je jeho dlouholetým přítelem, o udělení milosti nebavil.

Nynější milost je dvacátá šestá, kterou Zeman za deset let svého působení na Hradě udělil. Amnestii na rozdíl od svých předchůdců nevyhlásil žádnou. Velkou pozornost vzbudilo udělení milosti pro odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, který si tak z doživotního trestu odpykal 23 let. Dalším kontroverzním krokem byla milost pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka krátce poté, co byl pravomocně odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky. Kritiku vzbudilo i Zemanovo rozhodnutí z letošního ledna, kterým prominul zbytek zkušební doby manželce někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) odsouzené v kauze zneužití Vojenského zpravodajství.

Reklama

Související

Kancléř končícího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář (na snímku z 23. února 2023 vpravo) k 9. březnu 2023 rezignoval. Nahradí ho Jana Vohralíková (vlevo), kterou si vybral nový prezident Petr Pavel.

Kancléř Mynář rezignoval. Musím si najít práci, nejsem na tom finančně tak dobře, prohlásil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme