Reklama

Zákaz dovozu ruské ropy se blíží, Italové převzali rafinérii Lukoilu

Zákaz dovozu ruské ropy se blíží, Italové převzali rafinérii Lukoilu
ČTK
 ČTK

Italská vláda převezme kontrolu nad největší rafinérií v zemi, která v současnosti patří ruské skupině Lukoil. Chce tím zamezit přerušení výroby poté, co v pondělí začne platit zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie, napsala agentura ANSA.

Reklama

Rafinérie v sicilském městě Priolo vyrábí pětinu až čtvrtinu rafinovaných ropných produktů v zemi a v posledních měsících k tomu čím dál více používala právě ropu z Ruska.

Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Maďaři nemají dost benzínu. Orbán kapituluje před zákonem trhu

Čína zažívá největší lidové bouře od roku 1989, ropa proto prudce zlevňuje. To může těšit české motoristy, ne však ty maďarské – těm pohonné hmoty kvůli včerejšímu omezení stropů zdraží, komentuje dění na trzích na prahu nového týdne ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Kabinet ve čtvrtek večer schválil dekret, který umožní Římu jmenovat až na dva roky správce, jenž bude zařízení řídit. Podle vlády převzetí kontroly nad rafinérií umožní zachránit 10 tisíc pracovních míst v zařízení a dodavatelském řetězci a zaručí pokračování výroby.

Vláda zvažuje i znárodnění 

Podle italských médií vláda zvažuje také znárodnění rafinérie. Předchozí kabinet premiéra Maria Draghiho tlačil na ruské vlastníky, aby průmyslové zařízení prodali, což se ale nestalo. Podle deníku Financial Times by o rafinérii mohl mít zájem americký fond Crossbridge.

digitální certifikát, očkování, cestováni v covidu

Nenechali jste se očkovat? Zaplaťte pokutu. Dvěma milionům Italů přijde „covidová“ složenka

Téměř dva miliony Italů budou muset zřejmě zaplatit pokutu sto eur (asi 2500 korun) za to, že se do poloviny června nenechali očkovat proti COVID-19. Ve středu totiž vypršela lhůta, v níž mohli zdůvodnit, proč se očkovat nemohli. Informovala o tom agentura APA.

Přečíst článek

Lukoil vlastní rafinérii na Sicílii prostřednictvím společnost ISAB. V posledních měsících se výrazně zvýšil podíl ruské ropy na její výrobě. Kvůli sankcím zavedeným na ruské subjekty po invazi na Ukrajinu měl totiž ISAB potíže získat od bank úvěry na financování nákupů ropy jiné než ruské provenience.

Zásoby na pár týdnů 

Podle ekonomického deníku Il Sole 24 Ore firma prohlásila, že rafinérie s aktuálními zásobami může se zpomaleným tempem výroby fungovat několik dalších týdnů.

Podle italských médií rafinérie v Priolu ročně zpracovává zhruba deset milionů tun ropy, což je objem srovnatelný s výrobou dvou českých rafinériích v Kralupech nad Vltavou a Litvínově. Výroba v sicilském zařízení by ale mohla dosáhnout až 14 milionů tun ropy.

Šéf Lukoilu Ravil Maganov zemřel po pádu z okna nemocnice.

Šéf Lukoilu zemřel po pádu z okna. Údajně spáchal sebevraždu

Šéf druhého největšího ruského producenta ropy Lukoil Ravil Maganov zemřel po pádu z okna nemocnice, kde byl na vyšetření. Podle ruské agentury TASS spáchal sebevraždu. Lukoil byla jedna z prvních ruských firem, která se vyslovila proti invazi na Ukrajině, uvedla agentura Bloomberg. Podle ruských médií je to letos již sedmé podezřelé úmrtí některého z nejvyšších ruských manažerů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Konec závislosti Česka na ruské ropě. Mero dohodlo rozšíření ropovodu TAL

Konec závislosti Česka na ruské ropě. Mero uzavřelo dohodu o rozšíření ropovodu TAL

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme