Reklama

Stát má mechanismus pro výpočet odvodů příjmů výrobců elektřiny

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (nestr. za STAN)
ČTK
 ČTK

Stát má nový mechanismus pro výpočet odvodů z nadměrného příjmu výrobců elektřiny, tento týden ho schválila vláda. Odvody navazují na stropy tržních příjmů podle druhu použitého zdroje energie, informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Vláda o odvodech z nadměrných příjmů výrobců rozhodla v listopadu, chce je použít na pokrytí výdajů spojených s vysokými cenami energií.

Reklama

„Návrh nařízení vlády stanovuje způsob výpočtu nadměrného příjmu výrobce elektřiny, na který se platí odvod z nadměrných příjmů ve výši 90 procent podle energetického zákona,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Zavedení mechanismu bylo podle něj nutné k tomu, aby stát mohl odvod z nadměrných příjmů vůbec realizovat.

Stropy vycházejí z evropského nařízení

Uplatnění odvodu z nadměrných příjmů výrobců elektřiny navazuje na dřívější stanovení stropu tržních příjmů výrobců v závislosti na druhu použitého zdroje energie. Právě s těmito stropy pak pracuje mechanismus pro výpočet nadměrného příjmu. „Při výpočtu může nastat situace, kdy daný výrobce elektřiny nadměrného příjmu nedosahuje, a odvod se tak neuplatní,“ podotkl náměstek MPO pro energetiku René Neděla.

Mechanismus pro výpočet odvodů podle ministerstva zahrnuje veškeré kontrakty nezávisle na typu vypořádání obchodu a charakteru plnění.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Celkový majetek ČR loni byl 6,59 bilionu korun, meziročně skoro o 13 procent více

Celkový majetek České republiky měl ke konci loňského roku hodnotu 6,59 bilionu korun a proti předchozímu roku se zvýšil o 12,8 procenta. Vyplývá to z nejnovější konsolidované účetní závěrky České republiky, o které informovalo ministerstvo financí. Majetek státu tvoří zejména stavby, pozemky, movité věci a peníze na účtech.

Přečíst článek

Vláda schválila zastropování tržeb výrobců elektřiny v listopadu. Částka nad stanovený strop bude podléhat odvodu, ze kterého chce kabinet financovat kompenzace za vysoké ceny energií. Stropy pro výrobu elektřiny vycházejí z evropského nařízení, které stanovuje hodnotu stropu na 180 eur (4380 korun) za megawatthodinu (MWh).

Podle MPO jde o doporučenou hodnotu, Česko se tak rozhodlo stropy rozlišovat podle typu výrobního zdroje na základě jejich variabilních nákladů a se započtením přiměřeného zisku. Nejnižší cenový strop 70 eur (1701 korun) za megawatthodinu je pro jadernou energetiku, vyšší než doporučená hodnota je naopak například u biomasy, a to v rozmezí od 210 (5103 korun) do 240 eur (5832 korun) za megawatthodinu. Z příjmů nad stanovený cenový strop budou výrobci odvádět státu 90 procent.

ČEZ, ilustrační foto

ČEZ nakoupí plynové kogenerační jednotky za 2,5 miliardy korun

Energetická společnost ČEZ nakoupí plynové kogenerační jednotky za 2,5 miliardy korun. Malé energetické zdroje, které spalují zemní plyn či bioplyn a vyrábějí z nich elektřinu a teplo, dodají společnosti Tedom a Zeppelin. Upozornil na to Ekonomický deník.

Přečíst článek

První energetický test je tady. Ze severu míří do Evropy arktický mráz

První energetický test je tady. Ze severu míří do Evropy včetně Česka arktický mráz

Teploty v severských zemích a ve střední a východní Evropě včetně Česka mají v nadcházejících dnech klesnout blízko nebo pod bod mrazu. Bude to první zkouška pro kontinent, jehož vlády i experti předpokládají, že letošní zima bude významným zátěžovým testem pro křehké systémy evropského trhu s energií v době zbavování se závislosti na ruských zdrojích, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Reklama

Související

Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti stoupne méně, než jak zněl původní návrh

Lukáš Kovanda: ERÚ ustoupil politickému tlaku, elektřina domácnostem přesto zdraží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme