Reklama

Vinen. Soud potrestal expremiéra Nečase za křivou výpověď v kauze Nagyová

Vinen. Soud potrestal expremiéra Nečase za křivou výpověď v kauze Nagyová
ČTK
 ČTK

Za lživou výpověď ve prospěch manželky Jany (dříve Nagyové) uložil dnes soud bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS) roční podmínku a peněžitý trest ve výši 100 tisíc korun. Verdikt není pravomocný, Nečas vinu odmítá. Trvá na tom, že v kauze zneužití Vojenského zpravodajství mluvil pravdu.

Reklama

Nečas uvedl, že požádal šéfku svého kabinetu Nagyovou, aby mu zprostředkovala pomoc zpravodajců, protože cítil obavu o své bezpečí. Justice ale už dříve uzavřela, že iniciátorkou sledování byla výlučně Nagyová, která chtěla získané informace zneužít k osobnímu prospěchu.

Učebnicový případ křivé výpovědi

„Nějaké obavy možná prožíval, nicméně – co je nejpodstatnější – následně nepravdivě svědčil," uvedl soudce Obvodního soudu pro Prahu 1 Ondřej Lázna. Nečasovo počínání označil za „učebnicový případ křivé výpovědi".

Prezidentský kandidát Andrej Babiš(ANO) hovoří na tiskové konferenci ve svém volebním štábu k výsledkům prvního kola prezidentských voleb

Policie prověřuje výhružky Babišově ženě. Pomůže mu to hrát v kampani oběť, tvrdí politologové

Policie prověřuje oznámení prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO), že obdržel dopis s ostrým nábojem adresovaný jeho manželce. Babiš řekl, že anonymní vzkaz byl plný urážek. Mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová řekla, že se kriminalisté zásilkou zabývají. Podle ní zásilku obdržel Babiš ve čtvrtek. Zatím neupřesnila, zda byla v zásilce skutečně ostrá munice. Řekla pouze, že předmět vypadající jako náboj ještě prověří znalec. Babiš považuje zásilku za zastrašování prezidentského kandidáta a jeho rodiny, které nepatří do svobodné společnosti. Babišův protikandidát ve druhém kole prezidentských voleb Petr Pavel odsuzuje projevy nenávisti a hrozby Babišovi a jeho rodině. Kampaň je ale podle něj vypjatá hlavně kvůli tomu, že Babiš straší voliče.

Přečíst článek

Za křivou výpověď hrozí až tříleté vězení.Soud uložil trest v takové podobě, jakou navrhoval státní zástupce. Nečasovi stanovil dvouletou zkušební dobu.

Opakuji, že se cítím nevinný," uvedl v závěrečné řeči Nečas. Podivil se tomu, že ačkoliv byly jeho výpovědi veřejným tajemstvím, policie ho za ně začala stíhat až s mnohaletým odstupem. S novináři dnes bývalý politik jako již tradičně nekomunikoval, k následnému vyhlášení rozsudku nedorazil.

Kauza vedla k pádu Nečasovy vlády

Kauza Vojenského zpravodajství přispěla v červnu 2013 k pádu Nečasovy vlády. Vyšlo totiž najevo, že Nečasova tehdejší milenka Nagyová nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu tehdejší manželku Radku a také dva zaměstnance úřadu vlády.

Francouzská policie stále vyšetřuje Babiše kvůli praní špinavých peněz. Je to výmysl médií, míní kandidát na prezidenta

Francouzská policie stále vyšetřuje Babiše kvůli praní špinavých peněz. Výmysl médií, míní kandidát na prezidenta

Francouzské úřady stále vyšetřují prezidentského kandidáta a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše kvůli podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků. Hospodářským novinám (HN) to sdělila Národní finanční prokuratura (PNF), která se ve Francii zabývá vyšetřováním závažných ekonomických a finančních zločinů. Francouzské úřady zkoumají okolnosti, za nichž bývalý český premiér před lety získal vilu s pozemky v Mougins na jihu Francie prostřednictvím řetězce offshorových společností se sídlem v Monaku a na Britských Panenských ostrovech.

Přečíst článek

Podle obžaloby Nečas u soudu nepravdivě svědčil dvakrát, a to v dubnu 2015 a v září 2017. Na základě jeho výpovědí soud původně Nečasovou opakovaně osvobodil.

V aktuálním hlavním líčení politik zmínil, že jako vysoký ústavní činitel čelil různým typům výhrůžek a jeho rodina také. Připomněl rovněž, že se jako premiér vzdal stálé přítomnosti bodyguardů – tvrdí, že tak chtěl ušetřit státní peníze, protože ochranka předsedy vlády stála deset milionů korun ročně.

Andrej Babiš

Nevinen. Soud zprostil Babiše obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud dnes nepravomocně osvobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách.

Přečíst článek

Dále uvedl, že obavy kvůli sledování u něj vyvstaly krátce po návštěvě Afghánistánu a také v souvislosti s nekalými praktikami kolem nákupu letounů Gripen. „Identifikoval jsem si, že to souvisí s otázkami obrany. Proto jsem se obrátil na Vojenské zpravodajství," tvrdil. Jeho současná manželka podle něj v této věci působila jen jako „komunikační kanál". Celou kauzu Vojenského zpravodajství označil za politickou, jejím účelem podle něj bylo svrhnout vládu.

Nagyová dostala nejprve trest, poté milost od Zemana

Justice Nečasovou potrestala za zneužití zpravodajství nejvyšším možným podmíněným trestem – tříletou podmínkou s pětiletou zkušební dobou – a také maximálním, tedy desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. V odůvodnění verdiktu zaznělo, že Nečas jako svědek nemluvil pravdu a že jeho verze je v rozporu s nashromážděnými důkazy.

Prezident Miloš Zeman nedávno Nečasové udělil milost, prominul jí zbytek zkušební doby. Zdůvodnil to uplynutím dlouhé doby od spáchání skutku a řádným životem Nečasové. U Obvodního soudu pro Prahu 1 čelí Nečas s manželkou obžalobě také v případu údajného podplacení poslanců ODS.

Reklama

Související

Kauza trafik pro poslance ODS vynesla expremiéru Nečasovi dva a půl roku podmínky a milionovou pokutu

AKTUALIZOVÁNO: Kauza trafik pro poslance ODS vynesla expremiéru Nečasovi podmínku a milionovou pokutu

Přečíst článek
Unijní fondy nezajímají jen státy, ale i zločince a mafii, říká šéfka evropských žalobců Laura Kövesiová

Unijní fondy nezajímají jen státy, ale i zločince a mafii, říká šéfka evropských žalobců. Jde o miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme