Reklama

Boji se změnami klimatu podlehl jeden ze symbolů Francie – vyhřívané restaurační zahrádky

pařížské kavárny, ilustrační foto
Pixabay

Jeden z nepostradatelných symbolů ulic a náměstí francouzských měst – vyhřívané či klimatizované restaurační zahrádky nabízející útočiště i v chladném počasí místním a turistům – budou od čtvrtka minulostí. Francouzské ministerstvo životního prostředí vydalo vyhlášku, podle které je v celé Francii nově zakázáno vytápět či klimatizovat venkovní zahrádky restaurací.

Reklama

Ve Francii nesmí být od čtvrtka vyhřívané či klimatizované venkovní zahrádky restaurací a kaváren. Zakazuje to vyhláška, která vychází ze zákona určeného pro boj s klimatickými změnami. Francouzské ministerstvo životního prostředí odhaduje, že venkovní vyhřívání ročně vyprodukuje asi půl milionu tun oxidu uhličitého, co je množství srovnatelné s provozem 300 tisíc nových automobilů.

Marco Veneruso kompletně přemění menu restaurace CottoCrudo, a to podle chutí svého dětství, které trávil nedaleko Neapole.

Itálie je mnohem víc než jen carpaccio a gnocchi, říká nový michelinský šéfkuchař v Praze

V Praze začne vařit další kuchařské eso oceněné michelinskou hvězdou. Marco Veneruso kompletně přemění menu restaurace CottoCrudo, a to podle chutí svého dětství, které trávil nedaleko Neapole.

Přečíst článek

„Používání systémů ohřívání či klimatizace ve veřejném prostoru, které spotřebovávají energii a fungují venku, je zakázáno," píše se v nové vyhlášce, podle níž není možné používat tato zařízení ani v případě, že běží na takzvanou zelenou energii. Opatření se nicméně netýká těch zahrádek, které jsou zcela zakryté a napojené na budovy.

Vyhřívání zahrádek již dříve zakázala některá francouzská města, například Lyon. Nový celoplošný zákaz se týká jen zahrádek ve veřejných prostorech, na dvorech domů bude například provoz ohřívačů nadále povolen.

italské espresso

Uznejte pití espressa jako dědictví UNESCO, žádá už podruhé Itálie

Kultura pití espressa by se měla dostat na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Již podruhé o to má v plánu požádat Itále. Její typicky zvyk, kdy si lidé často v rychlosti u baru vypijí malý šálek tradičně připravené kávy, je podle tamního ministerstva zemědělství autentickým rituálem a nedílnou součástí národní identity.

Přečíst článek

Vláda může podnikům, které by vyhlášku porušovaly, vyměřit pokutu ve výši 1500 eur (asi 37 tisíc korun), pokud jde o fyzické osoby. Právnickým osobám pak hrozí postih ve výši od 7500 eur (183 tisíc korun) do 30 tisíc eur (731 tisíc korun) v případě opakovaného porušování.

Nový zákaz vzbudil nevoli u řady majitelů restaurací, podle nichž jim může provoz zahrádek generovat velkou část obratu a vyhřívání v chladnějších měsících v tom hraje významnou roli. „Zavádění zahrádek představovalo velkou investici, která měla kompenzovat zákaz kouření ve vnitřních prostorech," uvedla ve vyjádření organizace sdružující francouzské provozovatele restaurací.

Při nouzovém stavu musely být restaurace pro zákazníky zcela uzavřené. Mohly mít otevřená pouze výdejní okénka.

Vítězové a poražení. V pandemii se nejlépe dařilo kavárnám, nejhůř hospodám

Omezení provozu na jaře a prudký nárůst nákladů decimovaly gastro podniky i loni. Celoroční tržby sice překonaly předchozí rok 2020 o 18 procent, i tak se ale zastavily pod hodnotami předcovidového roku 2019.

Přečíst článek

Reklama

Související

Růst cen obědů v restauracích se téměř zastavil. Ale i tak mají blízko ke dvěma stovkám

Růst cen obědů v restauracích se téměř zastavil. Ale i tak v Praze stojí přes dvě stovky

Přečíst článek
La Degustation Bohême Bourgeoise je jedna ze dvou restaurací v Česku s michelinskou hvězdou.

Chcete v Česku michelinskou hvězdu? Zaplaťte miliony, jinak máte smůlu, říká Michelin

Přečíst článek
Menza České zemědělské univerzity Praha

Levná vysokoškolská menza? Zapomeňte. Jídlo stojí přes stovku, strávníků ubývá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme