Reklama

V odborech to vře. Vláda zatím nepočítá s růstem platových tarifů státních zaměstnanců od ledna

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí
ČTK
 ČTK

Vláda zatím nepočítá s tím, že by od ledna zvýšila platové tarify zaměstnancům veřejné a státní služby. Základ výdělku se chystá zvednout o deset procent jen policistům, hasičům či vojákům. Ostatním profesím se má suma na platy navýšit o čtyři procenta, peníze mají ale putovat jen do odměn. Uvedl to po jednání s odborovými předáky řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Odboráři s tím nesouhlasí. Žádají aspoň část prostředků do tarifů.

Reklama

Podle informačního systému o průměrném výdělku veřejný sektor zaměstnával letos v prvním pololetí 651 200 lidí. Průměrný plat činil 43 093 korun hrubého. Odměny, příplatky a náhrady tvořily celkem 30,3 procenta výdělku.

„Vláda nepřistoupila k dalšímu navýšení tarifů, ale k navýšení celkového objemu platů... Nebyl žádný velký spor, co se týče celkového objemu platů. Rozcházíme se v názoru, jestli dát více do tarifů. Odbory by do tarifů chtěly všechno, my jsme nedali do tarifů od 1. ledna nic,” uvedl Stanjura. Podle něj se proti srpnové verzi navrhovaného rozpočtu na příští rok suma na výdělky zvedá o 19 miliard korun. Ozbrojené složky mají v roce 2023 mít o osm procent peněz víc než letos, ostatní profese o čtyři procenta, uvedl ministr financí.

Petr Fiala, ODS

Dalibor Martínek: Zbytečná vláda. Nemá směr ani cíl

Mojmír Hampl je prozíravý ekonom. Ne nadarmo byl deset let viceguvernérem České národní banky. Když teď z pozice šéfa rozpočtové rady vlády vydá prohlášení, že vláda nedělá nic k ozdravení veřejných financí, těžko s tím polemizovat. Má pravdu.

Přečíst článek

Odboráři žádají aspoň část peněz do tarifů. „Jsme nespokojeni. Situace není dobrá. Vláda trestá zaměstnance. Výsledek může být až katastrofální. Nejedná se o garanci v tarifech, ale jen o odměny,” řekl po jednání šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Předákům vadí také rozdílné navýšení částky u bezpečnostních sborů a ostatních profesí.

Odbory požadovaly kvůli inflaci přidání už pro letošek. Prosadili navýšení tarifů od září jen pro pracovníky, jimž se letos v lednu plat nezvedl. Pro všechny profese žádali předáci od ledna stejný růst tarifů jako pro bezpečnostní sbory. Školský svaz chtěl navýšení sumy na výdělky učitelů a nepedagogů celkem o 15 procent.

Hasiči v Hřensku likvidují rozsáhlý požár v národním parku

Policisté a hasiči mají od ledna dostat přidáno. Deset procent do základu platu

Platy hasičů a policistů na tarifech od ledna příštího roku vzrostou o deset procent. V Hřensku, kde hasiči už třetím dnem bojují s rozsáhlým požárem v národním parku, to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Jde podle něj o koaliční dohodu. Na místě to potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že zvýšení bude zahrnovat i vojáky. Celkové náklady budou záviset na počtu pozic, půjde podle něj o jednotky miliard korun.

Přečíst článek

Podle poslední predikce ministerstva financí ceny za letošek vzrostou v průměru o 16,2 procenta a příští rok o 8,8 procenta. Suma na platy by se měla podle srpnových odhadů zvýšit v roce 2023 o 7,9 procenta.

Vystoupení Stanjury a Středuly před novináři skončilo slovní potyčkou. Na přístupu k odměňování se neshodli. Odborář označil odměny za „ksichtovné”, které vedoucí uděluje podle oblíbenosti zaměstnanců. Podle šéfa stání pokladny tak odboráři říkají, že nadřízení nejsou schopni posoudit výkon zaměstnanců a ohodnotit ty nejlepší. Podle Středuly je ministr nezkušený a odbory na rozdíl od něj posuzují odměňování už několik desítek let. „Každý krok, který uděláme směrem k odborům, je vyhodnocen jako nedostatečný,” posteskl si pak Stanjura.

Potyčka na mítinku Andreje Babiše v Ústí nad Labem

David Ondráčka: Policie pomáhá a chrání. Má ale důvěru lidí?

Zásah policistů bez uniforem, kteří nesmyslně zaklekli čtrnáctiletého kluka na mítinku Babiše, zvedl vlnu vášní. Padla ostrá slova, že se policie utrhla z řetězu, je to jako za StB, ať ministr Rakušan okamžitě jedná.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Stanjura chce šetřit už letos. Otestuje tím soudružnost pětikoalice

Přečíst článek
Schodek rozpočtu do května je nejvyšší v historii ČR. Stanjura začal bít na poplach

AKTUALIZOVÁNO: Schodek rozpočtu v květnu je nejvyšší v historii ČR. Musíme šlápnout na brzdu, prohlásil Stanjura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme