Reklama

V klimatické krizi jde o život planety, řekl Biden. Omluvil se za odstoupení od Pařížské dohody

V klimatické krizi jde skutečně o život planety, řekl Biden. Omluvil se za odstoupení od Pařížské dohody
ČTK
 ČTK

Globální klimatická krize představuje existenční hrozbu pro naši planetu, řekl americký prezident Joe Biden v projevu na klimatické konferenci OSN (COP27) v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch. Delegáty konference šéf Bílého domu ujistil, že Spojené státy na tuto výzvu reagují s naléhavostí.

Reklama

"Klimatická krize se týká lidské bezpečnosti, ekonomické bezpečnosti, environmentální bezpečnosti, národní bezpečnosti a samotného života planety," uvedl Biden a poté nastínil kroky, které Spojené státy, druhý největší producent skleníkových plynů na světě, podnikají.

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Štědrá konference o klimatu. Bezos a Gatesovi dají miliardy dolarů na ochranu přírody

Fond, který založil americký miliardář a zakladatel Amazonu Jeff Bezos, se zavázal, že do roku 2030 daruje jednu miliardu dolarů (24 miliard korun) na ochranu přírody a biologické rozmanitosti. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na úřad francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Nadace Billa a Melindy Gatesových poskytne 1,4 miliardy dolarů (34 miliard Kč) malým zemědělcům v Africe a v Asii, aby se mohli lépe přizpůsobit změnám klimatu. Obě zprávy byly oznámeny v den zahájení mezinárodní klimatické konference COP27.

Přečíst článek

Americký prezident se také omluvil za to, že USA před jeho nástupem do funkce dočasně odstoupily od pařížské klimatické dohody. Tou se vůdci zemí z celého světa zavázali udržet zvyšování teploty "výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně" v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Podle Bidena Spojené státy splní emisní cíle do roku 2030. Při Bidenově projevu se postavilo několik demonstrantů s transparentem, píše agentura Reuters s odkazem na svědka. Prezidentovu řeč však nepřerušili.

Ruská válka je důvodem k opuštění fosilních paliv

Cílem Bidenova projevu bylo podle Reuters přesvědčit světové státníky, kteří přijeli do Egypta, aby se nevzdávali cíle odvrátit nejhorší dopady globálního oteplování, a to i v době, kdy svět čelí řadě krizí, včetně pokračující ruské války na Ukrajině a vysoké inflace.

Ropa je vše, co Putinovi zbylo. Dokažme mu, že se bez ní obejdeme, říká Bidenův muž

Putin zničil ruskou ekonomiku. Jediné, o co se ještě může opřít, je ropa, uvedl v rozhovoru pro CNBC Amos Hochstein, poradce amerického prezidenta Joea Bidena.

Přečíst článek

"V této situaci je naléhavější než kdy jindy, abychom zdvojnásobili své závazky v oblasti klimatu. Ruská válka jen zvyšuje naléhavost potřeby zbavit svět závislosti na fosilních palivech," řekl americký prezident.

Bidenova administrativa krátce předtím představila domácí plán snížit emise metanu v ropném a plynárenském průmyslu USA.

Největší vodní elektrárna světa, Tři soutěsky na řece Jang-c'-ťiang.

Největší vodní elektrárna světa Tři soutěsky ztichla. Tvrdá připomínka, že obnovitelné zdroje mají své limity

Čínská megapřehrada Tři soutěsky na řece Jang-c'-ťiang se v létě kvůli suchu zastavila, podobně jako další vodní elektrárny od Kalifornie po Německo. Je to tvrdou připomínkou, že obnovitelné zdroje nejsou všemohoucí, a velkou ironií, že se tak děje v době stále většího celosvětového volání po snižování emisí a přechodu k udržitelným zdrojům, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Washington a EU se dnes rovněž chystají vydat společné prohlášení, v němž se zavážou k dalším opatřením týkajícím se metanu v ropném průmyslu, píše Reuters.

V egyptském přímořském letovisku Šarm aš-Šajch se od 6. listopadu koná 27. světová klimatická konference. Světoví státníci, ale také odborníci či zástupci nevládních organizací budou o hrozících rizicích plynoucích z globálního oteplování a nezbytných protiopatřeních jednat až do 18. listopadu.

Reklama

Související

Ropný vrt společnosti Hilcorp na Aljašce

Pyrrhovo vítězství aktivistů. Přiměli ropné firmy opustit staré vrty – a z jiných udělali miliardáře

Přečíst článek
Ekologové žalujících americké úřady kvůli startu rakety SpaceX. Ruší divokou zvěř, míní

Ekologové žalují americké úřady kvůli startu rakety SpaceX. Ruší divokou zvěř, míní

Přečíst článek
První solární elektrárna na světě od Franka Shumana v egyptském Maadi (dnešní předměstí Káhiry) zbudovaná v roce 1913.

Vynález z doby ropné krize? Omyl, první solární elektrárna se zrodila před 110 lety v egyptské poušti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme