Reklama

Upocené vítězství. Republikáni ovládli Sněmovnu reprezentantů

Budova Capitolu
ČTK
 ČTK

Republikánská strana by letos mohla získat nejméně přesvědčivou většinu za posledních 20 let. Podle expertů je chabý výsledek republikánů důsledkem chaosu ve vedení a také paktování se s Donaldem Trumpem.

Reklama

Americká Republikánská strana získala většinu ve Sněmovně reprezentantů, uvádějí agentury. Ve volbách, které se konaly 8. listopadu, získala zatím 218 křesel, Demokratická strana získala 210. Na výsledky se stále čeká v osmi obvodech.

„Američané od nás chtějí výsledky. Budu spolupracovat s kýmkoliv, republikánem i demokratem, kdo se mnou bude bude ochotný konat pro americký lid,“ uvedl v reakci prezident Joe Biden.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Stanislav Šulc: Oč se nyní hraje v Americe? O úspěch ukrajinské armády i Trumpův návrat

Ze spojení „nejdůležitější volby“ se stalo již tragické klišé a používá se téměř u každé návštěvy volebních místností. Aktuální volby části amerických legislativců tak rozhodně nejsou „nejdůležitější volby“, nicméně jejich význam je skutečně větší, než by si velká část lidí ve střední Evropě chtěla připustit. A výsledek dopadne i na naše životy, upozorňuje komentátor newstream.cz Stanislav Šulc.

Přečíst článek

Kontrolu nad dolní komorou republikánům zajistilo vítězství v kalifornském 27. volebním obvodu, za který získal mandát 46letý bývalý příslušník námořnictva Mike Garcia.

Rudá vlna republikánů se nekoná

Republikánské vítězství v dolní komoře přináší změnu rozložení moci ve Washingtonu, kde měli dva roky demokraté kontrolu nad oběma komorami Kongresu. Republikáni budou nyní mít více možností, jak ovlivnit zákonodárný proces a skrze parlamentní výbory zahájit sérii vyšetřování proti administrativě i rodině demokratického prezidenta Bidena. V hledáčku některých republikánů je především podnikání prezidentova syna Huntera, uvádí agentura AP.

Americká média nicméně poukazují na to, že tyto volby jsou úspěchem spíše pro demokraty, kteří si zachovali kontrolu nad Senátem a předešli „rudé vlně“ republikánů, kteří podle předvolebních průzkumů měli získat většinu v obou komorách Kongresu.

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že se v roce 2024 bude znovu ucházet o Bílý dům. Oznámil to 15. listopadu 2022.

„Make America Great Again" znovu na scéně. Trump kandiduje na prezidenta

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že se v roce 2024 bude znovu ucházet o Bílý dům, informovaly v noci na dnešek světové agentury. Někdejší republikánský prezident před tím podal na úřadech dokumenty potřebné pro svou kandidaturu v prezidentských volbách. Trump se tak o úřad bude ucházet potřetí. V posledních prezidentských volbách prohrál s demokratem Joem Bidenem.

Přečíst článek

Návrat Donalda Trumpa?

S blížícími se prezidentskými volbami v roce 2024 Republikánská strana také čelí rozhodnutí, zda zachovat širokou podporu bývalému prezidentu Donaldu Trumpovi, který již oznámil, že bude do nejvyššího úřadu znovu kandidovat. Trumpem podporovaní kandidáti 8. listopadu ve voličích neprobudili takovou míru sympatie, která by zahnala vnitrostranické pochyby.

„Nezískali jsme dostatečnou podporu mezi nezávislými a umírněnými republikánskými voliči, protože mají dojem, že ve vedení naší strany panuje chaos a negativita,“ řekl listu The New York Times Mitch McConnell, který byl ve středu zvolen šéfem republikánské menšiny v Senátu.

Republikánská strana by letos mohla získat nejméně přesvědčivou většinu za posledních 20 let. V roce 2001 měli republikáni o devět křesel více než demokraté, ve 435členné dolní komoře byli dva nezávislí kongresmani.

Donald Trump

Trump zkazil republikánům volby, tvrdí vlivný německý deník FAZ

Výsledek úterních voleb ve Spojených státech ještě není znám, již nyní je ale podle německých médií jasné, že se žádná slibovaná rudá vlna nekonala. Republikánské straně, jejímž symbolem je červená barva, se dařilo výrazně hůře, než se předpokládalo. Podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zkazil republikánům volby někdejší republikánský prezident Donald Trump.

Přečíst článek

Banksy

Banksy navštívil Ukrajinu. Na troskách budov vytvořil sedm graffiti

Britský umělec Banksy potvrdil serveru The Art Newspaper, že na Ukrajině vytvořil sedm graffiti, a to v Kyjevě a také v Irpini a Boroďance, které nejvíce utrpěly ruským bombardováním a ostřelováním v jarní fázi války.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme