Reklama

Úleva i vděk. Johnsonův pád provází rozporuplné reakce britských politických komentátorů

Boris Johnson
ČTK
 ČTK

Politický pád, který nemá v dějinách britské demokracie obdoby - tak označují komentáře britských médií čtvrteční rezignaci premiéra Borise Johnsona, který se s úřadem loučí po sérii skandálů a po masivní ztrátě důvěry svých spolustraníků.

Reklama

Chaotické dění posledních dnů a odkaz premiéra, který zemi vyvedl z Evropské unie a vládl v obtížných časech pandemie, ale deníky hodnotí velmi rozdílně - některé s úlevou, jiné s vděkem.

„Lži a bezostyšné pohrdání pravidly ho dostaly k moci, lži a bezostyšné pohrdání pravidly mu přivodily i pád. Politická odysea Borise Johnsona tak má velmi zvláštní symetrii. Jenže to, co začalo jako chyba charakteru jednoho konkrétního muže, nakonec skončilo jako závada uvnitř jeho strany a vlády a obrovsky to poškodilo celou zemi,” napsal Jonathan Freedland v komentáři pro list The Guardian.

Éra Borise Johnsona, který podle Freedlanda uvnitř Konzervativní strany dlouho hrál roli šaška a pak se nečekaně stal králem, skončila neslavně. „Odkaz nedůvěry a cynismu bude na úřadu ulpívat ještě dlouho poté, co Boris Johnson Downing Street opustí,” uzavřel komentátor.

Boris Johnson

Johnson neustál politický tlak. Rezignoval na post předsedy strany, premiérem bude do podzimu

Britský premiér Boris Johnson odstoupil z pozice lídra Konzervativní strany. Začíná tak proces výběru nového vůdce konzervativců, a tedy i příštího ministerského předsedy. Johnson před sídlem britských premiérů v Downing Street řekl, že zůstane ve funkci předsedy vlády, dokud nový vůdce konzervativců nebude vybrán. Nejen od opozice, ale i z řad konzervativců ovšem zaznívají hlasy, že uvolnění premiérského křesla by mělo být okamžité, nebo alespoň velmi rychlé.

Přečíst článek

Média si shodně všímají toho, že Johnson svůj odchod ohlásil až ve chvíli, kdy byla pro něj situace neudržitelná a udělal to jen zdráhavě a neochotně. „Takových chvil jsme v posledních letech viděli hodně, ale tentokrát to nevyvolávalo ani tu nejmenší sympatii. (Johnson) dostal, co si zasloužil,” píše server Independent.

„Tento velmi nekonvenční premiér se ale nakonec musel sklonit před pravidly britské demokracie, i když je testoval až na tu nejzazší mez,” konstatoval na stránkách listu Financial Times Robert Shrimsley.

„Neotřesitelný pud sebezáchovy Borise Johnsona nakonec nestačil, když se rekordní počet členů jeho vlastní vlády rozhodl, že není způsobilý pro svou funkci. K tomuto závěru mnozí z nich došli až ve chvíli, kdy Johnsonův diskutabilní vztah k pravdomluvnosti začal špinit i je osobně. Předtím ale uplynuly měsíce, během nichž jeho bezcharakternost, neúcta k pravidlům a zákonům poškodily instituce státu,” napsal deník Financial Times v redakčním komentáři a upozornil i na nebezpečí, které vyplývá z toho, že vládnoucí strana bude nyní komplikovaně hledat Johnsonova nástupce. „Bylo by to zničující i v dobrých časech, tohle ale dobré časy nejsou,” stojí v textu.

„Politik, který s gustem odmítal uznat, že existují určitá pravidla, a přesto se mu dařilo, nakonec musel za tuhle svou pýchu zaplatit,” shrnuje důvody Johnsonovy rezignace deník The Times, podle kterého je odchod premiéra zákonitý a vyplývá ze vzorce chování, který Johnson uplatňoval i před nástupem do politiky. „Příklady jeho nestálosti, nevěry a změn názorů ho léta nijak nepoškozovaly. Stejně jako další padlé celebrity ale zapomněl, že si nemá z veřejnosti dělat blázny,” píše na stránkách listu The Times politický redaktor Francis Elliott.

Londýnská burza, ilustrační foto

Už i trhy mají Johnsona dost. Po zprávách o rezignaci rostou

Akcie a měny nemají nejistotu obvykle v lásce. V Británii ovšem už trpělivost s premiérem přetekla, takže i trhy slaví spekulace o rezignaci.

Přečíst článek

Také skotský list The Scotsman upozorňuje, že Johnsonův odchod těsně souvisí s vadami charakteru dosavadního premiéra, podle něj jde ale jen o další symptom toho, že nefunkční je celý politický systém.

Mnohem méně kriticky Johnsonův odchod zhodnotila bulvární média. Například list Daily Mail vyšel s titulkem „Proboha, co to udělali?” a píše o tom, že premiér se stal obětí „kolektivní hysterie” svých spolustraníků. „Děkujeme Borisi... Dal jsi Británii zpátky svobodu,” zní hlavní titulek listu Daily Express. Také deník The Sun zvolil mírnější tón a odcházejícímu premiérovi na titulní straně poděkoval za brexit.

„Boris Johnson je obrem v našich dějinách, nejvýznamnějším politikem od doby Margaret Thatcherové... To není jen naše přesvědčení, ale fakt. Změnil Británii k lepšímu už před nástupem do funkce a může se chlubit obrovskými úspěchy i z doby, kdy byl u moci,” hodnotí komentář The Sun.

Jaderná elektrárna Hinkley Point

Britové chtějí do 30 let postavit nové jaderné elektrárny. Vláda uvolnila miliony liber a hledá další investory

Britská vláda investuje 120 milionů dolarů na rozvoj jaderné energii, která se podle dokumentu odsouhlaseného minulý měsíc stala jedním z hlavních pilířů energetické nezávislosti země, upozorňuje server agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme