Reklama

Ukrajina kvůli ruským útokům na infrastrukturu pozastaví vývoz elektřiny

Záchranář prochází kolem auta zničeného ruským raketovým útokem na Kyjev 10. října 2022.
ČTK / AP
 ČTK

Ukrajina kvůli dnešním útokům ruských raket na energetickou infrastrukturu od úterý pozastaví vývoz elektřiny. Na svých stránkách o tom informovalo ministerstvo energetiky. Uvedlo, že země musí nyní stabilizovat vlastní energetickou soustavu.

Reklama

„Dnešní raketové útoky, které zasáhly tepelné elektrárny a elektrické rozvodny, donutily Ukrajinu pozastavit vývoz elektřiny od 11. října 2022, aby stabilizovala svůj vlastní energetický systém," uvedlo ministerstvo.

Na Ukrajině se po vpádu ruských sil z 24. února kvůli bojům, útěku obyvatel do zahraničí a také kvůli propadu ekonomiky snížila spotřeba elektrické energie. V důsledku toho ji země mohla vyvážet. Kyjev ji dodával do Moldavska, Rumunska, Polska a na Slovensko. Dodávky vyrobené ve svých jaderných elektrárnách nabízela Ukrajina i Německu.

Letošní Nobelovu cenu za mír získali běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki (na snímku), ruská lidskoprávní organizace Memorial a ukrajinské Centrum pro občanské svobody.

Vzkaz Putinovi a Lukašenkovi: Nobelovu cenu za mír získaly lidskoprávní organizace z Ruska, Běloruska a Ukrajiny

Letošní Nobelovu cenu za mír získali běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki, ruská lidskoprávní organizace Memorial a ukrajinské Centrum pro občanské svobody. Oznámil to norský Nobelův výbor.

Přečíst článek

„Právě vývoz elektřiny z Ukrajiny pomohl Evropě snížit spotřebu ruských energetických zdrojů. A proto Rusko ničí náš energetický systém, zabíjí samotnou možnost vývozu elektřiny z Ukrajiny," řekl ministr energetiky Herman Haluščenko.

Jedenáct mrtvých, desítky zraněných

Při dnešních útocích na Ukrajinu přišlo o život 11 lidí a desítky dalších jich utrpěly zranění. S odvoláním na ukrajinské úřady o tom informuje agentura Ukrinform a server Ukrajinska pravda. Ruská vojska vypálila na ukrajinská města 83 střel, tvrdí ukrajinské velení.

Terčem se stala kritická infrastruktura, ale zasažen byl podle listu Bild i německý konzulát v Kyjevě nebo - jak píše ruská redakce BBC - populární lávka pro pěší a cyklisty v centru ukrajinské metropole.

Ropovod Družba, Maďarsko

EU stupňuje sankce proti Rusku. Zavede strop na cenu ropy

Velvyslanci zemí Evropské unie se shodli na novém balíku sankcí vyvolaných pokračující ruskou agresi vůči Ukrajině. Informovalo o tom české předsednictví EU. Součástí celkově osmé sankční sady je dohoda na zavedení cenového stropu na ruskou ropu. EU také rozšíří zákaz vývozu některých strategických technologií do Ruska či dovozu ruských produktů, jako je ocel, dřevo či cigarety. Na sankční seznam přibudou více než tři desítky Rusů. Sankce by měly vstoupit v platnost ve čtvrtek poté, co je písemně schválí členské státy. Rusko takový postup kritizuje.

Přečíst článek

Rusko dnes podniklo na Ukrajinu nejrozsáhlejší údery od prvních dní své invaze, napsala agentura AP. Podle agentury Reuters ruské síly zasypaly v dopravní špičce rušná ukrajinská města řízenými střelami a vyřadily z provozu dodávky elektrické energie a tepla.

V centru Kyjeva střely podle dostupných informací dopadaly na křižovatky, parky a turistická místa. Exploze jsou hlášeny i z dalších měst napříč zemí, jako je Lvov, Ternopil, Žytomyr, Dnipro, Záporoží nebo Charkov.

 


 
Reklama

Související

Plyn, ilustrační foto

Cena plynu pro Evropu dál padá. Na cenách pro české domácnosti se to ale neprojeví

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme