Reklama

Údajný špión ve službách české rozvědky si odpyká trest na Sibiři

Ivan Safronov,
ČTK
 ČTK

Ruský novinář Ivan Safronov, který byl loni odsouzen na více než dvě desítky let vězení za vlastizradu kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou, byl převezen k výkonu trestu do trestanecké kolonie na Sibiři. S odvoláním na rodinu žurnalisty o tom informovala agentura Interfax.

Reklama

Loni v září moskevský soud odsoudil novináře deníků Kommersant a Vedomosti k 22 letům vězení s přísným režimem a pokutě 500 tisíc rublů (asi 204 tisíc korun) za vlastizradu. V prosinci odvolací soud tento rozsudek potvrdil. Safronov jakoukoliv vinu odmítl a obvinění přičetl snaze ruské tajné služby o výrobu špionů, když ty skutečné je těžké dopadnout.

Rodina odsouzeného nyní uvedla, že Safronov byl převezen do trestanecké kolonie IK-7 Arejskoje nedaleko Krasnojarsku. Jedná se o trestanecké zařízení s přísným režimem, kam jsou umísťováni prvně trestaní muži.

Safronova zatkla v červenci 2020 ruská tajná služba FSB a obvinila ho z vlastizrady. Tvrdí, že novináře v roce 2012 zverbovala česká rozvědka. Safronov podle FSB mimo jiné předával tajné informace o dodávkách ruských zbraní postsovětským státům, na Blízký východ, do Afriky a na Balkán a tyto informace by prý státy NATO mohly použít proti bezpečnosti Ruska.

Alexandr Vondra: Globální hodnoty neexistují, ukázala Ukrajina. Evropa by se měla probrat

Válka na Ukrajině jasně ukázala, že každá ze světových velmocí hraje svou vlastní hru, říká Alexandr Vondra, europoslanec, bývalý ministr obrany a současný místopředseda ODS. Evropa se po ruském útoku na Ukrajinu sjednotila, což je vlastně pozitivní nechtěný důsledek agrese Vladimira Putina. Také ve Spojených státech podle Vondry pochopili, že očekávání od Ruska byla nadnesená. Nicméně světové společenství nesdílí evropské zděšení z Ruska. Čína, Indie, Írán či arabské státy hrají vlastní geopolitickou hru. „Končí utopická představa, že celý svět bude sdílet jakési univerzálně platné hodnoty,“ říká Alexandr Vondra.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Do tří dnů je hotovo. Putin je na smrtelném loži. Ruské tanky budou v Berlíně. Rok války je rokem hloupých předpovědí

Jestli uplynulých 12 měsíců něco ukázalo, tak zejména neschopnost předpovídat jakýkoli další vývoj válečného konfliktu. A platí to napříč odborností i ideologiemi, kterým věříme. Čím to je? Svou roli v tom hrají sociální sítě, které jsme si zvykli používat pro utvrzování ve vlastním přesvědčení. Ukazuje se však, že co funguje v běžném životě, tváří v tvář válečnému chaosu selhává na plné čáře. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme