Reklama

Trump zuří nad výsledky voleb do Kongresu. Nejbolestnější je pro něj ztráta Pensylvánie

Donald Trump
ČTK
 ČTK

Bývalý americký prezident Donald Trump zuří při sledování výsledků úterních voleb do Kongresu. S odvoláním na jednoho Trumpova poradce, který je v kontaktu s nejbližším exprezidentovým okolím, o tom informovala stanice CNN. Výsledky zatím pro republikány nejsou takovým přesvědčivým úspěchem, jak čekali. Souboj o Senát zůstává vyrovnaný, ve Sněmovně reprezentantů mají zatím republikánští kandidáti převahu, ale nikoli výraznou.

Reklama

Podle zdroje CNN Trump „na všechny křičí”. „Záleží na kandidátech. Všichni byli špatní,” uvedl exprezidentův poradce při kritice republikánských kandidátů, z nichž mnohé vybral Trump.

Exprezident těsně před volbami ohlásil, že vystoupí 15. listopadu s významným sdělením. Podle poradce tento plán zřejmě nezmění, protože „odklad by byl ponižující”. V této věci ale podle tohoto zdroje panují stále nejasnosti.

Nejbolestnější ztrátou pro Trumpa je Pensylvánie, kde republikánský kandidát do Senátu Mehmet Oz přiznal porážku v telefonátu s vítězným demokratem Johnem Fettermanem. V primárních volbách Trump podpořil Oze.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Stanislav Šulc: Oč se nyní hraje v Americe? O úspěch ukrajinské armády i Trumpův návrat

Ze spojení „nejdůležitější volby“ se stalo již tragické klišé a používá se téměř u každé návštěvy volebních místností. Aktuální volby části amerických legislativců tak rozhodně nejsou „nejdůležitější volby“, nicméně jejich význam je skutečně větší, než by si velká část lidí ve střední Evropě chtěla připustit. A výsledek dopadne i na naše životy, upozorňuje komentátor newstream.cz Stanislav Šulc.

Přečíst článek

Trumpem vybraní kandidáti zvítězili v senátních volbách například v Ohiu nebo Severní Karolíně, ale vítězství „trumpistů” se omezují podle CNN na zjevně republikánsky orientované státy.

Ne všichni Trumpovi kandidáti si vedli dobře ve volbách do Sněmovny reprezentantů. V New Hampshiru prohrála exprezidentova bývalá poradkyně Karoline Leavittová s demokratem Chrisem Pappasem. Trumpův kandidát Bo Hines v Severní Karolíně prohrál s demokratem Wileym Nickelem.

Pro Trumpa je také ranou hladké vítězství Rona DeSantise v souboji o post floridského guvernéra. DeSantis se označuje za největšího Trumpova soupeře o republikánskou nominaci pro prezidentské volby v roce 2024. DeSantis porazil demokrata Charlieho Crista skoro o 20 procentních bodů.

Americký Kapitol ve Washingtonu

Těsný boj o americký Kongres pokračuje. Vítězí Trumpovi favorité, demokraté překvapují

Po uzavření volebních místností v USA stále není jasno, která strana získala většinu v Senátu a Sněmovně reprezentantů amerického Kongresu. Předvolební průzkumy předpovídaly velký republikánský úspěch. Zatím však je situace relativně vyrovnaná a je možné, že si demokraté nakonec vedli lépe, než se předpokládalo.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pro republikány je Reagan legendou. Zvláště pro mladé demokraty je zase hrdinou Obama

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme