Reklama

Trump zkazil republikánům volby, tvrdí vlivný německý deník FAZ

Donald Trump
ČTK
 ČTK

Výsledek úterních voleb ve Spojených státech ještě není znám, již nyní je ale podle německých médií jasné, že se žádná slibovaná rudá vlna nekonala. Republikánské straně, jejímž symbolem je červená barva, se dařilo výrazně hůře, než se předpokládalo. Podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zkazil republikánům volby někdejší republikánský prezident Donald Trump.

Reklama

FAZ není ve svém hodnocení role Trumpa jediný, podobně se dnes vyjádřil i zahraničněpolitický expert opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Norbert Röttgen. Trump podle něj svou netolerantní linií stranu otrávil.

„Do americké demokracie vnesl násilí, netoleranci a neakceptování výsledků demokratických voleb,” uvedl Röttgen. Podle něj se tyto charakteristiky staly prakticky linií republikánů. „Je to skutečně znepokojující a zničující,” dodal Röttgen v rozhovoru se zpravodajskou televizí n-tv. Uvedl, že Trumpův přístup je takový, že uznává jen ty volby, které jsou pro něj a republikány příznivé. „Tímto náhledem a postojem bohužel Republikánskou stranu otrávil. Je třeba to bohužel takto říct,” řekl.

Donald Trump

Trump zuří nad výsledky voleb do Kongresu. Nejbolestnější je pro něj ztráta Pensylvánie

Bývalý americký prezident Donald Trump zuří při sledování výsledků úterních voleb do Kongresu. S odvoláním na jednoho Trumpova poradce, který je v kontaktu s nejbližším exprezidentovým okolím, o tom informovala stanice CNN. Výsledky zatím pro republikány nejsou takovým přesvědčivým úspěchem, jak čekali. Souboj o Senát zůstává vyrovnaný, ve Sněmovně reprezentantů mají zatím republikánští kandidáti převahu, ale nikoli výraznou.

Přečíst článek

Podle Röttgena se ale žádná očekávaná rudá vlna při volbách do Sněmovny reprezentantů a Senátu a při výběru guvernérů nekonala, takže hlasování pro Trumpa nedopadlo dobře. I přes nepřesvědčivý výsledek ale expert CDU na zahraniční politiku očekává v roce 2024 Trumpovu kandidaturu na prezidenta USA.

Magazín Der Spiegel napsal, že skutečným vítězem se stal staronový republikánský guvernér Floridy Ron DeSantis. Ten je považován za největšího Trumpova soka pro prezidentské volby v USA a Trump DeSantisovi již pohrozil zveřejněním nelichotivých informací, pokud se o post šéfa Bílého domu bude ucházet. DeSantis porazil demokrata Charlieho Crista skoro o 20 procentních bodů, což potvrdilo jeho popularitu. Návrat do prezidentské funkce se tak po úterních volbách stal podle časopisu Der Spiegel pro Trumpa složitějším.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Stanislav Šulc: Oč se nyní hraje v Americe? O úspěch ukrajinské armády i Trumpův návrat

Ze spojení „nejdůležitější volby“ se stalo již tragické klišé a používá se téměř u každé návštěvy volebních místností. Aktuální volby části amerických legislativců tak rozhodně nejsou „nejdůležitější volby“, nicméně jejich význam je skutečně větší, než by si velká část lidí ve střední Evropě chtěla připustit. A výsledek dopadne i na naše životy, upozorňuje komentátor newstream.cz Stanislav Šulc.

Přečíst článek

Také FAZ se domnívá, že vítězství konzervativce DeSantise je pro Trumpa nebezpečím, což již dokládá exprezidentův výpad proti floridskému guvernérovi. FAZ poukázal na to, že DeSantise se neobává jen Trump, ale i demokraté, kteří guvernéra považují za Trumpa s mozkem.

Poslanec za německé liberální svobodné demokraty (FDP) Michael Link v rozhovoru s magazínem Der Spiegel řekl, že z výsledku amerických voleb je patrné odmítnutí extrémní polarizace. Podle Linka se Trump ukázal pro republikány jako hypotéka, kterou je nakonec nezbytné splatit. „Strana by spíše měla brát výsledek voleb jako příležitost ke spuštění reformního procesu, aby fenomén Trump překonala,” řekl.

Deník Süddeutsche Zeitung stejně jako další německá média poukázal na to, že Demokratická strana si zdaleka nevedla tak špatně, jak průzkumy naznačovaly. Podle listu tak zůstávají modré naděje. Modrá je v USA barvou demokratů.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme