Reklama

Tohle Němci nevidí rádi. Exkancléř Schröder tráví dovolenou v Moskvě a možná se sejde s Putinem

Gerhard Schröder na archivním snímku z roku 2016
ČTK
 ČTK

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder je v Moskvě, uvedla německá televize n-tv, které politik řekl, že je v ruském hlavním městě na dovolené. Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov na dotaz novinářů podle agentury TASS uvedl, že setkání prezidenta Vladimira Putina s německým politikem naplánováno není, nevyloučil ale, že mezi oběma muži dojde „ke kontaktu“.

Reklama

„Pokud je nám známo, tak je opravdu v Moskvě. Setkání jako takové (naplánováno) není, kontakty ale nevylučujeme,“ citovala Peskovova slova TASS. Schröder, který je znám blízkým vztahem k Putinovi, se se šéfem Kremlu setkal v březnu a podle portálu Politico s ním mluvil o mírovém řešení války na Ukrajině.

Bývalý kancléř v Německu čelí tvrdé kritice za to, že dostatečně neodsoudil pokračující ruskou invazi na Ukrajinu a že se zpočátku odmítal vzdát členství v dozorčích radách ruských státních energetických podniků. Schröder mimo jiné působil ve společnostech Nord Stream a Nord Stream 2, v koncernu Rosněfť a ucházel se i o členství v dozorčí radě Gazpromu.

„Jsem tu na pár dní na dovolené. Moskva je hezké město,“ řekl Schröder zpravodajovi televize n-tv. Na novinářovu poznámku, že je blízko centrály Rosněfti, odpověděl: „Skutečně? Ach ano, máte pravdu.“

V květnu se Schröder funkce v Rosněfti vzdal a prohlásil, že nebude usilovat ani o post v dozorčí radě Gazpromu. Deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung ale nedávno sdělil, že se nepřipraví o možnost jednat s Putinem, že nevěří v úspěšnost vojenského řešení války na Ukrajině, a že z toho důvodu nerozumí debatě o dodávkách zbraní na Ukrajinu.

Těžba plynu

Lukáš Kovanda: Přijde naše vláda s dalším úsporným tarifem? Rozhodne Kreml

Plynovod Nord Stream 1 je od včerejška v provozu. Zatím však pouze na 40 procent své přepravní kapacity. Ruský prezident Vladimir Putin přitom varuje, že už příští týden může plynovodem proudit plyn pouze z 20 procent jeho kapacity. Nejistota ohledně dalšího vývoje žene cenu plynu v EU opět vzhůru, aktuálně o přibližně šest procent.

Přečíst článek

Plynovod - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Rusové zaskočili Evropu a posílají plyn. Skřípnout jej ale mohou kdykoli

Plynovodem Nord Stream 1 začal po pravidelné odstávce znovu proudit plyn do Evropské unie. Rusové jej však mohou kdykoli zase „skřípnout“.

Přečíst článek

Vladimir Putin, prezident Ruska

David Ondráčka: Co se stane v listopadu bez plynu? Připravte se na hororový scénář

Včera jsem usnul a měl nehezký, ale živý sen, pouští se do jeho převyprávění protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Jsme na začátku listopadu 2022. A události pádí rychle za sebou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Lukáš Kovanda: Putinovo tažení za silnější rubl zaplatí i Češi. Ještě víc jim zdraží energie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme