Reklama

Tlak na elektromobilitu nás vrhá do náruče Číny, říká politik Knotek v podcastu

 nst
nst

Elektromobilita sama smysl má. Vadí mi ale, že ji v Evropě zavádíme ideologicky, za každou cenu. Jedna z největších chyb Green Dealu je, že počítá s masivní elektrifikací a zároveň předpokládá, že tu výrobu pokryjí obnovitelné zdroje. Uvedl to v podcastu Nekorektní dvojka Marcely Fialkové europoslanec za ANO Ondřej Knotek.

Reklama

Evropa se pere s vlastními sliby ohledně přechodu na bezemisní ekonomiku, soudí europoslanec za ANO Ondřej Knotek. „Fit for 55 znamená, že do roku 2030, tedy za osm let, musí EU snížit emise uhlíku o 55 procent oproti roku 1990. Nyní jsme zhruba na 27 procentech a loni díky růstu ekonomik po covidu emise opět narostly. Přesto ten cíl reálný může být. Otázkou ale je, kdo ho zaplatí a zda to nezvýší naši závislost na zemích, se kterými nesdílíme demokratické hodnoty, jako je Čína a Rusko. Ty totiž dnes primárně vlastní potřebné zdroje především těžkých kovů pro baterie nezbytné pro elektromobilitu nebo komunitní fotovoltaiku,” řekl v podcastu ředitelky strategie mezinárodního developera UDI Group Marcely Fialkové Nekorektní dvojka europoslanec Ondřej Knotek. 

Na elektromobilitu není česká infrastruktura připravena

Platí například, že infrastruktura v Čechách na green deal není připravená. „Elektromobilita sama o sobě smysl má. Vadí mi ale, že ji v Evropě zavádíme ideologicky, za každou cenu. Jedna z největších chyb Green Dealu je, že počítá s masivní elektrifikací a zároveň předpokládá, že tu výrobu pokryjí obnovitelné zdroje. To je samozřejmě podle mě špatně, časem se to ukáže. V Čechách ta infrastruktura nebude připravena. Jakékoli masivní urychlení bude znamenat, že to někdo bude muset zaplatit na úkor jiných priorit,” řekl Knotek. 

Europoslanec vidí mezi zeměmi Evropy zřetelné rozdíly a soudí, že je škoda, že se neprosadila myšlenka na dvourychlostní Evropu. 

„Míň Evropy, nebo víc Evropy? Je to spor. Bývalý šéf komise Juncker mluvil o dvourychlostní Evropě. Docházelo mu, že jsou rozdíly mezi východem a západem EU. Ten koncept ale bohužel neprosadil. Současná centralizace směrem do Bruselu vyhovuje hlavně Evropské komisi. Ta totiž v případě, kdy se europarlament nedohodne, přebírá rozhodování pomocí nižší legislativy tzv. delegovaných aktů. Čím dál tím víc se tak začíná chovat jako evropská vláda místo toho, aby to byl back office europarlamentu,” uzavřel Knotek.

Je na Green Deal připravená česká infrastruktura? Poslechněte si i další epizody podcastu, jehož hostem byl Ondřej Knotek.

Zastropování cen energií je úplně špatně, říká exšéf Pražské plynárenské v podcastu

Byly jiné cesty, které vláda mohla zvolit k řešení energetické drahoty, a byly by efektivnější a levnější pro stát, říká bývalý šéf Pražské plynárenské, energetický odborník a zakladatel odborné skupiny Energie není luxusní zboží Pavel Janeček. Uvedl to v podcastu Nekorektní dvojka Marcely Fialkové.

Přečíst článek

Píšu další knihu. Bude tam i Dozimetr, prozradila exprimátorka Krnáčová v podcastu

Dozimetr byla válka českých a moravských gangů, zaznělo v třetím díle podcastu Marcely Fialkové Nekorektní dvojka, jehož hostem byla bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Přečíst článek

Reklama

Související

Exprimátorka Krnáčová v podcastu: Městský okruh patří pod zem. Je chyba, že na Blanku nenavázala Vlasta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme