Reklama

Stanjura: Na daních letos stát vybere o 15 procent víc. Jeho výdaje ale kvůli inflaci rostou rychleji

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí
ČTK
 ČTK

Daňové příjmy podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) letos vzrostou o 15 procent a příští rok o deset procent, jejich vývoj tak bude kopírovat inflaci. Stanjura ale zároveň ale upozornil, že inflační výdaje státního rozpočtu rostou rychleji než příjmy.

Reklama

„Státní rozpočet to pociťuje nejvíc, protože potřeba mandatorních výdajů navázaných na inflaci způsobuje, že inflační výdaje jsou vyšší než příjmy a dochází ke zvýšení deficitu,” uvedl Stanjura. Národní rozpočtová rada v dnešní zprávě varovala, že vysoká inflace si příští rok pravděpodobně vyžádá mimořádnou valorizaci důchodů, která bude vyžadovat 20 miliard korun, jež nejsou zohledněny v návrhu rozpočtu na příští rok.

Co přinese nový rok podnikatelům? Tři hlavní daňové změny, seznamte se

Změní se limit obratu pro povinnost registrace k DPH, nový rok zamíchá i paušální daní, jež bude nově rozdělena do tří pásem, a finanční správy začnou sbírat údaje o prodejcích na elektronických platformách. Jana Jáčová z firmy UOL Účetnictví rozebírá každou novinku.

Přečíst článek

Ministr dnes na finanční konferenci Svazu měst a obcí konferenci také odmítl možnou změnu rozpočtového určení daní (RUD), na základě kterého se rozdělují daňové příjmy mezi stát a samosprávu. „Systém je teď relativně spravedlivý. A při stavu veřejných financí se nedá počítat s tím, že by se procentuální podíl obcí navýšil,” řekl.

Současné nastavení RUD na konferenci kritizoval pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), kterému vadí zejména způsob rozdělování daňových příjmů mezi jednotlivé obce. Podle něj se peníze rozdělují zejména podle počtu lidí přihlášených v dané obci k trvalému pobytu, přitom Praha obsluhuje více lidí, než kolik jich je ve městě přihlášeno. „Výsledek je, že pro samosprávy je takové prostředí velmi demotivační, brzdí to rozvoj celé země,” uvedl končící primátor.

Zdeněk Hřib, primátor, politik, Petr Hlaváček, náměstek primátora, Jan Čižinský, starosta

Dalibor Martínek: Boj o Prahu. Primátor Hřib byl vždy trochu toporný. Na tahu je teď Čižinský

Jednání o novém vedení pražské radnice opět zkrachovala. Máme tu rekord v době neschopnosti zvolených zastupitelů dohodnout se na složení pražské radnice. Jednání už trvají 73 dní, bez výsledku. A budou trvat dál.

Přečíst článek

Stanjura se dnes také bránil kritice, že vláda příliš pomalu snižuje schodky státního rozpočtu. „Pro letošní a příští rok jsme upřednostnili pomoc občanům a firmám s vysokými cenami energií,” řekl. Podpora firem podle něj navíc přispívá k zachování pracovních míst a udržení nízké míry nezaměstnanosti.

Ministr už dříve uvedl, že v první polovině příštího roku chce představit návrhy zákonů, které by snížily strukturální deficit, tedy výsledek hospodaření očištěný o vliv hospodářského cyklu, o jedno procento HDP, tedy asi 70 miliard korun. Změny by se podle něj měly projevit už v rozpočtu na rok 2024.

Pro letošní rok vláda po novelizaci plánuje rozpočtový schodek 375 miliard korun. Podle ministerstva financí výsledky hospodaření ke konci listopadu ukazují, že se podaří schodek dodržet. Pro příští rok vláda navrhla rozpočet se schodkem 295 miliard korun. Sněmovna už návrh schválila, čeká se na podpis prezidenta Miloše Zemana.

Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Poslanci přehlasovali veto prezidenta. Letošní schodek rozpočtu bude až 375 miliard

Sněmovna v úterý hlasy poslanců vládní koalice přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana a stvrdila novelu letošního státního rozpočtu. Schodek rozpočtu vzroste z původních 280 miliard na 375 miliard korun.

Přečíst článek

Reklama

Související

Mojmír Hampl

Mojmír Hampl: Náš penzijní systém je absurdní. Každý třetí senior odchází do penze předčasně

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Stanjura: Válečná daň se bude vztahovat až na tři sektory. Banky a energetika už to mají jisté

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme