Reklama

Soudní orgán OSN stanoví právní povinnosti států pro boj se změnou klimatu

Soudní orgán OSN stanoví právní povinnosti států pro boj se změnou klimatu
ČTK / AP
 ČTK

Valné shromáždění OSN přijalo klimatickou rezoluci požadující po Mezinárodním soudním dvoru (ICJ), aby určil právní povinnosti států pro boj se změnou klimatu.

Reklama

Za přijetí historické rezoluce vedla čtyři roky kampaň skupina 18 zemí v čele s ostrovním státem Vanuatu, který se už nyní potýká s důsledky oteplování planety. ICJ by mohl své poradní stanovisko vydat za zhruba 18 měsíců, píše agentura Reuters. Pozice ICJ nebude pro státy OSN právně závazná, ale může fungovat jako etický kompas, který národní soudy často berou v úvahu, uvádí agentura AFP.

„Společně vysíláme jasnou a hlasitou zprávu, nejen dnes kolem světa, ale i daleko do budoucnosti, že lidé Spojených národů se skrze své vlády rozhodli nehledět na vzájemné rozdíly a společně řešit výzvu, která definuje naši dobu,” prohlásil na plénu Valného shromáždění vanuatský premiér Ishmael Kalsakau.

Švédská společnost Hybrit vyrábí ocel za využití vodíku jako paliva.

Začal lukrativní závod. Kdo převede „věčnou” ocel do zelenějších časů, vydělá

„Časy se mění, ocel je věčná.“ Tak zní proslulý výrok připisovaný globálnímu ocelářskému magnátovi Lakshmimu Mittalovi. Neplatí však stoprocentně – ocel možná opravdu je věčná, ale také prochází změnami. Teď se třeba má stát „zelenější“. Nové technologie začínají tuto objednávku plnit, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Stanovisko ICJ, soudního orgánu OSN, může podle Reuters v budoucnu pomoci zemím revidovat své klimatické plány a sloužit jako opěrný bod při budoucích vyjednáváních o klimatických opatřeních.

Takřka všechny státy světa včetně Česka se k určitým klimatickým závazkům přihlásily v pařížské dohodě v roce 2015. Jejím cílem je mimo jiné udržet oteplení planety na úrovni nižší než 1,5 stupně Celsia v porovnání s předprůmyslovým obdobím. Tohoto kritického oteplení však podle Šesté hodnotící zprávy Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC) dosáhne Země už do roku 2035 a pro zamezení důsledkům, jako jsou vlny veder, záplavy, sucho, neúroda a vymírání druhů, je nutná široká mezinárodní spolupráce a miliardy dolarů v investicích.

Země překročí úroveň kritického oteplení už v příštím desetiletí, varuje OSN

Planetě Zemi dochází čas. Úrovně kritického oteplení o 1,5 stupně Celsia oproti hodnotám před průmyslovou revolucí dosáhne už v příštím desetiletí, konstatuje Šestá hodnotící zpráva Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC).

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme