Reklama

Rusové prchají před mobilizací. Ti, co zůstali, nemají žádné zkušenosti

Ruská armáda, ilustrační foto
ČTK/AP
 ČTK

První skupiny mužů povolaných v rámci ruské částečné mobilizace začaly přijíždět na vojenské základny, uvedla ve své pravidelné zprávě britská vojenská rozvědka. Mezitím z Ruska uprchlo od středečního vyhlášení částečné mobilizace více než 260 tisíc mužů.

Reklama

„Rusko nyní bude čelit administrativnímu a logistickému problému, jak zajistit výcvik vojáků,“ uvádí zpráva zveřejněná na twitteru britského ministerstva obrany. Mnoho z těchto vojáků totiž podle ní nemá žádné vojenské zkušenosti z posledních let.

Zároveň upozorňuje, že vzhledem k nedostatku vojenských instruktorů a k rychlosti zahájené mobilizace bude mnoho ruských vojáků zřejmě nasazeno na frontu s minimální příslušnou přípravou, což pravděpodobně povede k vysokým ztrátám.

Mladí Rusové v obavě z odvodu prchají ze země, letenky prudce zdražily

V Rusku se po zprávě o částečné mobilizaci schyluje k nové vlně emigrace. Mladí muži se obávají odvodu do armády. Ceny letenek ze země prudce vystřelily. Někteří dopravci dokonce lety do dostupných destinací zcela vyprodali, píše server The Moscow Times.

Přečíst článek

Prezident Vladimir Putin minulou středu nařídil v zemi částečnou mobilizaci, která by se měla týkat asi 300 tisíc lidí s předchozími vojenskými zkušenostmi. Z Ruska mezitím uprchlo více než 260 tisíc mužů. S odvoláním na zdroj blízký Kremlu, který cituje statistiky tajné služby FSB, to napsal opoziční list Novaja Gazeta. Představitelé bezpečnostních složek a silových ministerstev podle deníku navrhují uzavřít hranice.

Mobilizace vyvovala protesty na mnoha místech

Odpor proti mobilizaci vyvolal omezené protesty v řadě ruských měst a regionů, střety mezi účastníky demonstrace proti odvodům do armády a policií vypukly v jihoruském Dagestánu. I někteří prokremelští činitelé kritizovali údajné zmatky, které mobilizaci doprovázejí. 

O uzavření hranic pro muže v branném věku se v administrativě prezidenta Putina začalo diskutovat už ve středu, kdy od bezpečnostních složek začaly přicházet první údaje o počtu mužů opouštějících Rusko. Nejnovější zpráva FSB uvádí 261 tisíc mužů, kteří od středy do sobotního večera opustili zemi. 

Budova Evropské komise v Bruselu

EU chystá další protiruský balík, bude se týkat i diamantů a luxusního zboží

Evropská unie chystá nový balík sankcí proti Rusku. Konzultace se zástupci členských států EU by měly začít během několika dní, napsal server Politico s odvoláním na čtyři diplomatické zdroje.

Přečíst článek

Zdroj vyjádřil jistou nedůvěru k těmto údajům s ohledem na to, že pohraniční služba FSB dříve nebyla schopna zpracovávat data o přeshraničním pohybu takto rychle - na jaře se snažila spoléhat na data mobilních operátorů, která však přicházejí se zpožděním. Atmosféra je ale podle zdroje nyní taková, že takzvaní silovici se snaží Putina přesvědčit, aby hranice uzavřel, "než bude pozdě".

Ruský prezident Vladimir Putin si se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem rozumí

Skončí válka na Ukrajině ještě před 16. říjnem? Na Putina tlačí čínský prezident a napomoci by mohl i Kissinger

Válka na Ukrajině by mohla skončit letos před 16. říjnem. Vyplývá to z rozhovoru Deutsche Welle s ruským ekonomem Andrejem Illarionovem, poradcem ruského prezidenta Vladimira Putina z let 2000 až 2005. Podle Illarionova Putin v posledních dnech znatelně změnil svoji dosavadní strategii. Zatímco ještě donedávna se zdálo, že na Ukrajině upřednostní dlouhou opotřebovávací válku, nyní náhle velmi pospíchá, vyhlašuje v zabraných ukrajinských regionech referenda, částečně mobilizuje a chřestí jadernými zbraněmi.

Přečíst článek

Prezident Ruska  Vladimir Putin ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Dalibor Martínek: Rusové se chystají na skutečnou válku. Měli bychom také

Nejhorší na ruské veřejné debatě je, že se hledají důvody neúspěchu války na Ukrajině. Nehledá se příčina této války, nediskutuje se tam, proč se vlastně vede. Ruští politologové a politici vyjadřují ve veřejných debatách v ruské televizi zděšení nad tím, jak špatně Rusko válku vede. Jak bylo nepřipravené, jak zvolilo špatnou strategii. Údery byly málo razantní. Jak to, že dosud nebyla zcela zničena ukrajinská infrastruktura?

Přečíst článek

 

 

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme