Reklama

Putin se chystá znárodňovat zahraniční firmy. Zdůvodňuje to záchranou pracovních míst

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 5. května 2022)
ČTK / AP
Petra Jansová
pej

Rusové opět hrozí zestátněním zahraničních firem. Zákon, kterým jim to umožní, by mohl začít platit už během několika týdnů, píše agentura Reuters.

Reklama

Rusko chce přitvrdit svůj přístup k západním společnostem. Během několika týdnů chce uvést v platnost zákon, který Rusku umožní převzít kontrolu nad pobočkami nadnárodních firem v zemi, píše agentura Reuters.

Zákon je reakcí na exodus západních společností z Ruska. A přichází v době, kdy se ruská ekonomika pod tíhou západních sankcí propadá do čím dál hlubší recese a čelí dvoucifernému růstu inflace.

Abramovič

Chelsea získá americký miliardář Boehly, sankcionovaný Abramovič z prodeje nedostane nic

Britská vláda odsouhlasila prodej věhlasného fotbalového klubu Chelsea většinově dosud vlastněného sankcionovaným ruským oligarchou Romanem Abramovičem. Novým majitelem se za 4,25 miliardy liber (asi 122 miliard korun) stane konsorcium vedené americkým miliardářem a filantropem Toddem Boehlym. Veškerý výtěžek z prodeje půjde nikoli Abramovičovi, ale na charitu, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Rusko chystá akci znárodňování 

Kreml poprvé o možnosti znárodnění majetku zahraničních firem začal hovořit v reakci na uzavření ruských poboček nábytkářského řetězce Ikea nebo McDonald´s. Do té doby hromadný úprk západních společností z Ruska nechával spíš bez povšimnutí.

Legislativa velmi výrazně ovlivní společnosti, které na ruském trhu nadále působí. Dotknout se tedy může například italského bankovního domu UniCredit nebo rakouské Raiffeisen Bank, stejně jako fast foodové sítě Burger King.

Zatímco Raiffeisen zvažuje všechny možnosti, včetně pečlivě řízeného odchodu z ruského trhu. Společnosti UniCredit ani Burger King svoje plány agentuře Reuters nesdělily.

George Soros

Soros: Evropa má silnou vyjednávací pozici. Plyn by měla vypnout, dokud to Putina bolí

Ruská invaze na Ukrajinu může znamenat začátek třetí světové války, řekl americký miliardář a filantrop maďarského původu George Soros na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu. Nejlepším způsobem, jak zachovat svobodnou civilizaci, je podle něj porazit ruského prezidenta Vladimira Putina, a to okamžitým vypnutím plynu, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Převzetí zbývajících západních společnosti v Rusku, by probíhalo pomocí do nich dosazených správců. Týkalo by se to firem s větším než 25procentním podílem v rukou „nepřátelských” zemí.

K hlasitým kritikům exodu zahraničních společností patří bývalý prezident Dmitrij Medveděv, který ho označoval za snahu zamezit rozvoji ruské ekonomiky. „Vláda bude nový zákon uplatňovat prioritně na velké společnosti. A ty proto, aby se vyhnuly nucenému správci, budou muset kabinet přesvědčit, že svoje pobočky v Rusku nezavřou,“ uvedl Sergej Suchanow, právník z poradenské společnosti RSP International.

Joe Biden, americký prezident

Kreml zakázal vstup do země tisícovce Američanů. Biden je v čele seznamu

Rusko zakázalo vstup do země téměř tisícovce amerických občanů, včetně prezidenta Joea Bidena, ministra zahraničí Antonyho Blinkena, ministra obrany Lloyda Austina nebo šéfů Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a Ústřední zpravodajské služby (CIA). Oznámilo to ministerstvo zahraničí, které zveřejnilo kompletní jmenný seznam. Podle Moskvy odvetné sankce jsou vynucený krok s cílem přimět USA „změnit chování a uznat novou geopolitickou realitu“.

Přečíst článek

Konzultant Ulf Schneider, který spolupracuje s německými společnostmi v Rusku, uvedl, že aktuálně pracuje na návrzích, které alespoň umožní zahraničním společnostem správce si vybrat.

„Prodej je možností, ale podmínky pro něj nejsou nyní dobré,“ dodal Schneider.

Návrh zákona prošel prvním čtením v dolní komoře parlamentu. K tomu, aby byl přijat, mu kromě podpisu prezidenta Vladimira Putin chybí ještě další dvě čtení a také souhlas horní komory. To může trvat i několik týdnů.

čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Řidiči snížení spotřební daně na naftu a benzin ani nepoznají

Benzín dramaticky zdražuje, za poslední tři dny o skoro korunu na litr. Řidiči tak červnové snížení spotřební daně o 1,50 koruny na litr nemusí vůbec poznat.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Umožňují mu luxusní život. Velká Británie namířila sankce na Putinovy ženy a nejbližší příbuzné

Velká Británie opět zpřísňuje sankce vůči Rusku. Tentokrát se vláda Borise Johnsona zaměřila na přátele a rodinní příslušníky Vladimira Putina, kteří ho podporují a umožňují mu nadále vést život v luxusu, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Dodávky ruského plynu do EU letos klesly o třetinu. Putin hrozí, že Evropu odstřihne úplně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme