Reklama

Putin zakázal vývoz dvou set produktů a chystá se znárodňovat pobočky zahraničních firem

Vladimir Putin, prezident Ruska
ČTK

Rusko zavadí odvetné sankce Západu. Zakazuje export telekomunikačního, zdravotnického, automobilového, zemědělského, elektrického a technického vybavení. Na seznam pro pozastavení vývozu zařadilo přes 200 položek. Kreml řeší i zestátnění majetku západních firem působících v Rusku nebo přerušení dodávek některých surovin.

Reklama

Na seznamu zakázaného exportu jsou mimo jiné železniční vagony, kontejnery, turbíny a další zboží. Ministerstvo hospodářství uvedlo, že byl zakázán vývoz některých druhů lesnických a dřevařských produktů. Neupřesnilo, o které se jedná. Zákaz vývozu do konce letošního roku se týká mimo jiné automobilů, letadel a dronů, napsala později agentura TASS.

Premiér Michail Mišustin řekl, že zákaz se bude týkat vývozu zboží zahraničních společností působících v Rusku. „Tato opatření jsou logickou reakcí na opatření zavedená vůči Rusku a jejich cílem je zajistit nepřerušené fungování klíčových odvětví ekonomiky," uvedlo ministerstvo hospodářství. Sankce dopadnou na 48 zemí, včetně Spojených států a států Evropské unie.

Goldmam Sachs Tower

Bankovní giganti z Wall Street Goldman Sachs a JPMorgan Chase se stáhnou z Ruska

Ukončujeme veškerou svou činnost v Rusku, oznámila Goldman Sachs Group. Jde o prvního bankovního giganta z Wall Street, který ze země odchází kvůli ruské invazi na Ukrajinu, upozorňuje agentura Bloomberg. Své aktivity se tam rozhodla ukončit i největší americká banka JPMorgan Chase, dodal ve čtvrtek večer server CNBC.

Přečíst článek

Ruská vláda je také zase o kousek blíž ke znárodnění majetku zahraničních firem, píše agentura Bloomberg. „Aktivně pracujeme na opatřeních, která zahrnují znárodnění majetku,“ napsal na sociální síti VKontakte bývalý ruský prezident a nynější místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv.

Kreml poprvé o možnosti znárodnění majetku zahraničních firem začal hovořit v reakci na uzavření ruských poboček nábytkářského řetězce Ikea nebo McDonald´s. Do té doby hromadný úprk západních společností z Ruska nechával spíš bez povšimnutí. Ministerstvo hospodářství rovněž plánuje převzít kontrolu nad firmami s větším než 25procentním podílem v rukou „nepřátelských” zemí.

Rusové chtějí do zahraničních firem dosadit externí manažery

Na takovou společnost bude podle návrhu, který schválila ruská vládni komise, uvalena zvláštní správa s cílem zabránit bankrotu a ochránit pracovní místa. Zahraniční vlastníci by na obnovení činnosti nebo prodej svého podílu měli pět dní.

„Cílem je přesvědčit zahraniční firmy, aby neopouštěly své aktivity na území Ruské federace,” uvedlo v prohlášení ministerstvo hospodářství.

Seznam šesti desítek společností, jejichž majetek by mohl být znárodněn, dostala vláda a generální prokuratura, napsal provládní list Izvestija. Zahrnuje podle něj mimo jiné firmy Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota či H&M. Seznam není konečný, uvedl Oleg Pavlov, který vede organizaci Public Consumer Initiative. Jakmile některá firma oznámí odchod z Ruska, aniž by poskytla záruky ruským spotřebitelům, přibude na tento seznam, řekl.

Herbert Diess, šéf VW

Vleklá válka na Ukrajině poškodí evropskou ekonomiku víc než covid, míní šéf Volkswagenu

Vleklá válka na Ukrajině by mohla evropské ekonomice způsobit mnohem větší škody než pandemie covidu-19. V rozhovoru s listem Financial Times (FT) to řekl šéf německého automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess.

Přečíst článek

Další opatření by mohla zahrnovat zamezení vstupu zahraničních lodí do ruských přístavů a povolení ruským leteckým společnostem registrovat letadla pronajatá od západních firem jako vlastní majetek, uvedla vláda.

Rusko by též mohlo od 15. března do 31. srpna dočasně zakázat vývoz obilí do skupiny bývalých sovětských republik tvořících součást Euroasijské hospodářské unii (EAHU) a také vývoz cukru mimo oblast EAHU. Informovala o tom tisková agentura Interfax s odvoláním na obeznámený zdroj. EAHU tvoří Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a samotné Rusko.

Ruské sankce stále nepřicházejí

Rusko je hlavním exportérem ropy, zemního plynu, obilí a drahých kovů. Ceny těchto komodit od začátku ruské invaze na Ukrajinu zaznamenaly strmý růst.

Například cena niklu, který je zásadní pro výrobu například baterií pro elektrovozy, za uplynulé dny vystoupala z 25 tisíc dolarů na více než 100 tisíc dolarů za tunu. Rusko-ukrajinská válka vyhnala nahoru i ceny pšenice, která se v na začátku týdne ocitla na 14letém maximu. 

Roman Abramovič

Britové uvalili sankce na ruské oligarchy Romana Abramoviče a Olega Děripasku

Známí ruští oligarchové mají zmrazená britská aktiva, nesmějí obchodovat s britskými společnostmi ani jedinci, mají zakázáno cestovat, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Kromě toho, že Rusko i Ukrajina patří mezi největší zemědělské exportéry, je produkce evropských potravin ve velké míře závislá na ruském potaši a fosfátu – klíčových surovinách pro výrobu hnojiv. Produkce evropských potravin je ze čtvrtiny závislá na surovinách z Ruska. 

Kromě zákazu vývozu rublu a výhružkou o přerušení dodávky plynu do Evropy plynovodem Nordstream 1 byly ruské odvetné sankce spíš jen vágní, píše Bloomberg.

Chlapec se objímá se svým otcem na vlakovém nádraží v Kyjevě předtím, než jej vlak odveze v rámci evakuace z hlavního a ruskou armádou ostřelovaného města Ukrajiny.

Jednání Lavrova s Kulebou nepřineslo Ukrajině dobré zprávy

Bez dobrých zpráv skončilo dnešní jednání šéfů diplomacií Ukrajiny a Ruska Dmytra Kuleby a Sergeje Lavrova. Rusko je podle Kuleby připraveno pokračovat ve válce proti Ukrajině a přijme jedině kapitulaci Kyjeva, které se mu nedostane. Žádný pokrok nenastal ani v otázce příměří a Rusko se nevzdalo obviňování Západu a požadování neutrality Ukrajiny.

Přečíst článek

Vladimir Putin

Dlouhý sankční seznam EU: Téměř 900 Rusů, 50 subjektů

Státy Evropské unie se shodly na uvalení dalších sankcí kvůli ruské agresi na Ukrajině. Na sankčním seznamu se nově objeví jména 160 ruských politiků a oligarchů včetně šéfa Aeroflotu a zetě ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Unie také rozšíří vyloučení z mezinárodního platebního systému SWIFT i na běloruské banky. Oznámila to Evropská komise. Unijní opatření se po několika předchozích vlnách sankcí budou vztahovat na 862 ruských činitelů a 53 subjektů.

Přečíst článek

Reklama

Související

mezinárodní obchod, ilustrační foto

Děravé sankce? Vývoz z Německa do zemí sousedících s Ruskem prudce roste

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme