Reklama

Kreml už zase vydává státní bondy, úrok je vysoko. Nově si zajistil miliardu dolarů

Vladimir Putin
ČTK

Rusko se po dvoutýdenní pauze vrátilo na trh státních dluhopisů. Pauzu si vynutil rozsáhlý výprodej způsobený zvýšeným geopolitickým rizikem. To se ale zmírnilo a trh Moskvu teď vnímá příznivěji, uvedla agentura Reuters. Prodejem si Rusko v aukci zajistilo téměř miliardu dolarů (zhruba 22 miliard korun).

Reklama

Moskva letos musela týdenní aukci státních dluhopisů OFZ dvakrát zrušit, vždy to zdůvodnila přílišnou kolísavostí na trzích. Jak se ale stabilizoval kurz rublu a měna začala zpevňovat, země se na trh vrátila. To je podle analytiků znamením lepších podmínek a potenciálně i návratu k normálu.

Ruský rubl

Ruští boháči přicházejí o miliardy, kritizovat Kreml se však bojí

Ruská ekonomická elita se smiřuje s výraznými finančními ztrátami, které jim přináší rostoucí napětí ve vztazích se Západem.

Přečíst článek

Poptávka po ruských dluhopisech přitom vysoko převýšila nabídku. Ministerstvo financí dostalo objednávky na dluhopisy za 102,9 miliardy rublů, nakonec ale prodalo dluhopisy za 74,7 miliardy rublů, což po přepočtu odpovídá částce zhruba 982 milionů dolarů. Jde o dluhopisy splatné v roce 2029 a s průměrným ročním výnosem 9,59 procenta. Jde zároveň o nejúspěšnější aukci ruských státních dluhopisů od loňského srpna.

„Po výprodeji, za kterým byli zahraniční investoři, se trh vrací k normálu,“ poznamenal ekonom finančního ústavu CentroCreditBank Jevgenij Suvorov.

Ruské tanky

Tenze na Ukrajině sráží ruské akcie i rubl. Výprodeje stíhají i bitcoin

Hlavní index ruských akcií odepsal více než šest procent a výrazně dolů zamířil i ruský rubl, který je k dolaru na nejnižších hodnotách od podzimu 2020. Podle analytiků je za tímto propadem citelné zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem. Výprodeje stíhají také kryptoměny.

Přečíst článek

Dluhopisy OFZ měli kvůli vysokým výnosům v oblibě právě zahraniční investoři. Podíl zahraničních držitelů dluhopisů ale v poslední době kvůli geopolitickému napětí klesá. V prosinci činil 19,9 procenta, což bylo nejméně od 1. července. Ještě o měsíc dříve činil 20,5 procenta, ukazují data ruské centrální banky. Analytici společnosti VTB Capital nicméně upozorňují, že i přes pokles z poslední doby je tento podíl vyšší než medián pro ostatní rozvíjející se trhy.

Rusko má nyní výrazně horší vztahy se západními zeměmi, než jaké mělo ještě před rokem. Moskvě se nelíbí, že se chce Severoatlantická aliance rozšiřovat dál na východ až k hranicím Ruska. Spojené státy rozhodly o přemístění dalších svých vojáků do východní Evropy, a to do Polska a do Rumunska.

Ruské státní dluhopisy teď hodně nakupují zejména velké ruské banky. Moskva výtěžek z prodeje využívá hlavně ke snížení rozpočtových deficitů.

polský Zlotý

Zhoršení rusko-ukrajinského konfliktu odnese polský zlotý, říká třetí největší americká banka

Dopady možného dalšího zhoršení stupňujícího se rusko-ukrajinského konfliktu zasáhnou mezi středoevropskými ekonomikami nejtíživěji tu polskou. Ve své prognóze to předvídá Citigroup, třetí největší banka v USA. Podle ní bude polská měna, zlotý, zasažena hůře než česká koruna nebo maďarský forint.

Přečíst článek

Suvorov řekl, že značná nejistota na trhu státních dluhopisů OFZ nyní souvisí s načasováním dalších kroků centrální banky. Respektive s tím, kdy centrální banka ukončí současný cyklus zpřísňování měnové politiky. Očekává se, že centrální banka ještě bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, neboť se potýká s vysokou inflací. Ta se pohybuje nad osmi procenty a je nejvyšší zhruba za šest let. Inflační cíl má centrální banka na čtyřech procentech.

Analytici v průzkumu agentury Reuters uvedli, že centrální banka na svém zasedání 11. února zvýší základní úrok o 100 bazických bodů na 9,5 procenta. Část analytiků si myslí, že v březnu přijde další zvýšení, a to na deset procent. Až centrální banka naznačí, že je se současným cyklem zpřísňování měnové politiky hotova, investoři by mohli nákupy dluhopisů OFZ obnovit. Očekávali by totiž, že ceny dluhopisů se začnou automaticky zvyšovat, jakmile Rusko začne později v letošním roce snižovat náklady na úvěry.

„Potenciálně nejlepší dobu k nákupu dluhopisů v místní měně v Rusku vidíme koncem prvního čtvrtletí tohoto roku. Až odezní geopolitická nejistota a cyklus zvyšování úroků v rámci měnové politiky dosáhne vrcholu,“ uvedli analytici společnosti Renaissance Capital. Za vrchol zpřísňování měnové politiky považují okamžik, kdy centrální banka zvýší základní sazbu na deset procent.

Peníze, ilustrační foto

Rok úvěrů. Loni se rekordně zadlužily firmy i domácnosti

Loňský rok byl rekordní nejen u úvěrů na bydlení, ale také u nových spotřebitelských úvěrů a firemních úvěrů. Jedním z důvodů byly nízké úroky, které ke konci roku začaly růst. K silnější dynamice u firemních úvěrů přispěly i podpůrné covidové programy, upozornil hlavní analytik České bankovní asociace Jakub Seidler.

Přečíst článek

Reklama

Související

Vladimír Putin

Lukáš Kovanda: O budoucnosti ruského dluhu rozhodnou sami věřitelé. Kdo vyhraje?

Přečíst článek
Ruský rubl

Rusko splácí dolarové dluhopisy v rublech. Bankrotu už se nevyhne, míní ekonom

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme