Reklama

Rusko musí posunout hranice třeba až k Polsku, prohlásil k ročnímu výročí invaze exprezident Medveděv

Rusko musí posunout hranice, třeba až k Polsku, prohlásil k ročnímu výročí invaze exprezident Medveděv
ČTK
 ČTK

Rusko musí posunout hranice, na kterých pro něj hrozí nebezpečí, co nejdále, i kdyby to bylo až k Polsku. Na sociální síti Telegram to napsal bývalý ruský prezident a premiér a současný místopředseda bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv.

Reklama

Na první výročí ruského vpádu na Ukrajinu uvedl, že „si vezmeme zpět svá území a ochráníme svůj lid, který trpěl během genocidy a ostřelování". Ochrana ruskojazyčných obyvatel Ukrajiny byla před rokem jednou ze záminek, proč Moskva invazi do sousední země zahájila.

O Ukrajině nebude rozhodovat „nějaký“ Zelenskyj, tvrdí Medveděv

Podle Medveděva by jednání s ukrajinským vedením byla obtížná, protože o Ukrajině nebude rozhodovat „nějaký (prezident Volodymyr) Zelenskyj, pokud bude ještě naživu, nebo jeho klika. Rozhodovat budou za oceánem ti, kteří mají ve svých rukou dodávky zbraní Kyjevu a posílání peněz na podporu zbytků ukrajinské ekonomiky".

Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.

Politolog: Rusové bojují o zachování diktatury, Putin o sebe. A válka potrvá ještě měsíce

V pátek 24. února uplyne rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Nikdo tehdy nečekal, že Ukrajinci se dokážou postavit síle ruské armády. Stejně jako nikdo nepředpokládal, že ta je tak slabá, říká politolog Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně v rozhovoru pro Newstream. Kdy podle něj válka skončí? A jak se bude vyvíjet dál?

Přečíst článek

Otevřený konflikt zakončí „nějaká smlouva bez zásadních dohod o skutečných hranicích", uvedl Medveděv. Varoval, že potom se může stát, že „noví krvaví hoši, kteří si říkají legální ukrajinská vláda, znovu vyprovokují globální konflikt".

Proto je podle Medveděva tak důležité dosáhnout všech cílů speciální vojenské operace, jak Moskva invazi do sousední země nazývá. Rusko musí „odsunout hranici ohrožení co nejdále, i kdyby to měla být hranice Polska," uvedl.

David Ondráčka: Smutné výročí. Ukrajina je ve válce už devět let, ne jen rok

Válka na Ukrajině už trvá šílených devět let, a nikoli jen rok, kdy začala celoplošná agrese Ruska. Bohužel konec války zatím není na dohled, píše v komentáři pro Newstream David Ondráčka, protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International. „Probírají se všemožné aspekty, podle mě je nejhorší dopad na běžné lidi. Ti denně umírají, trpí pod bombardováním, převrátil se jim život naruby, mají zničená města a domy a mnozí musí před válkou prchat,“ uvádí s tím, že aktuálně je osm milionů uprchlíků v zahraničí (nejvíc v Německu a Polsku, pak v Česku), a dalších skoro 6 milionů je vnitřně vysídlených a nemůžou domů.

Přečíst článek

Rusko útokem na Ukrajinu z loňského 24. února rozpoutalo nejhorší ozbrojený konflikt v Evropě od konce druhé světové války, který si podle odhadů vyžádal desetitisíce obětí na obou stranách a vyhnal miliony lidí z jejich domovů. Ruské vedení tvrdí, že jeho cílem je kromě „osvobození ruskojazyčného obyvatelstva" také „denacifikace" a „demilitarizace" Ukrajiny. Kyjev a jeho spojenci označují ruskou invazi za nevyprovokovanou a neopodstatněnou a v naprostém rozporu s mezinárodním právem.

Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde

Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Lukáš Kovanda: Efekt západních sankcí proti Rusku se dostaví třeba až za pět let

Česká ekonomika letos může dopadnout hůř než ta ruská. Ne, nejde o kremelskou propagandu. Je to závěr prognóz západních institucí a bank v čele s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), píše ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Ruský útok 9. března na dětskou nemocnici a porodnici v ukrajinském Mariupolu nepřežili tři lidé včetně jednoho dítěte, 17 bylo zraněno.

FOTOGALERIE: Jak viděli ruskou invazi na Ukrajinu světoví i čeští fotografové?

Tisíce mrtvých civilistů i ukrajinských a ruských vojáků, desítky tisíc zničených obytných budov, škol, úřadů, nemocnic, továren a objektů zejména energetické infrastruktury a škody v řádech stovek miliard dolarů. To je dosavadní výsledek bezprecedentní invaze Ruska v čele s prezidentem Vladimirem Putinem na sousední Ukrajinu. Od začátku největšího válečného konfliktu v Evropě od konce druhé světové války uplyne v pátek přesně rok. Podívejte se, jak konflikt viděli světoví i čeští fotografové. Upozornění – některé fotografie jsou jen pro silné nátury.

Přečíst článek

Obytný dům a auta po ruském útoku 16. března 2022 na ukrajinský Charkov.

Rok ruské invaze na Ukrajině v datech: Připomeňte si hlavní milníky

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil invazí na Ukrajinu 24. února 2022 největší evropský vojenský útok od druhé světové války. Ruská armáda a rakety dosud zabily tisíce lidí, vyhnaly miliony z jejich domovů zejména do Evropy včetně Česka, otřásl geopolitickým pořádkem po studené válce a rozvířil globální trhy. Připomeňte si hlavní milníky ročního konflliktu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Fotografie pořízená z videa zveřejněného tiskovou službou ruského ministerstva obrany v neděli 16. října 2022 ukazuje ruský vojenský taktický raketový systém země-vzduch krátkého doletu Osa odpalující rakety na ukrajinské jednotky na nezveřejněném místě.

Lukáš Kovanda: Kvůli dopadu rakety v Polsku oslabuje zlotý, zlevňují akcie i ropa. A Družba stále stojí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme