Reklama

Rázný krok. Kyjev znárodnil pět strategických firem včetně energetických

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal
ČTK / AP
 ČTK

Ukrajina znárodnila soukromé podíly v pěti strategických firmách spojených s několika podnikateli. Je mezi nimi například výrobce motorů Motor Sič nebo energetické společnosti Ukrnafta a Ukrtatnafta. Ukrajinská komise pro cenné papíry a burzu tak rozhodla na základě válečného stavu, uvedl podle agentury Reuters první místopředseda parlamentního výboru pro finance, daně a celní politiku Jaroslav Železnjak. Jeho informaci později potvrdila vláda.

Reklama

Mezi znárodněnými firmami je i výrobce vozidel AvtoKrAZ a výrobce transformátorů Zaporižtransformator. „Bylo přijato rozhodnutí vyvlastnit aktiva strategicky důležitých společností a převést je do státního vlastnictví," uvedl podle agentury AFP tajemník bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Rozhodnutí podle Danilova padlo už 5. listopadu na nejvyšší bezpečnostní schůzce a vstoupilo v platnost o den později.

Hasiči likvidují požár domu v Kyjevě 8. října 2022 po ruském bombardování města.

Úspěch české diplomacie. USA a Nizozemsko zaplatí renovaci českých tanků pro Ukrajinu

Spojené státy a Nizozemsko společně zaplatí renovaci 90 českých tanků T-72B pro ukrajinskou armádu. Oznámila to mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová. Nizozemské ministerstvo obrany uvedlo, že na renovaci českých tanků vydá 45 milionů eur (asi 1,1 miliardy korun) a Ukrajině navíc poskytne těžkou vojenskou techniku. Americká část výdajů spadá do nově oznámené vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 400 milionů dolarů (9,8 miliardy korun).

Přečíst článek

Majetek těchto pěti společností bude spravovat ministerstvo obrany, aby uspokojil naléhavé potřeby ozbrojených sil. Patří mezi ně dodávky pohonných hmot a maziv, opravy vojenské techniky a zbraní," sdělil Danilov. "Po zrušení válečného stavu by se tento majetek mohl vrátit majitelům, nebo by byl vyplacen," dodal.

Podnikatelé dostanou odškodnění

Poslanec Železnjak předtím zveřejnil dokument, který zmiňuje stejné podniky. O znárodnění předtím informoval s odvoláním na svůj zdroj také server Ekonomična pravda a tisková agentura Interfax Ukrajina.

Výhled z rozbitého okna na ruským útokem zničené nákupní centrum v Kyjevě, 21. března.

Ukrajina spustí malou privatizaci. Slibuje si oživení válkou ničené ekonomiky

Ukrajinská vláda ohlásila na 1. září rozsáhlou privatizaci. Občanům v ní budou nabídnuty především nevyužívané objekty a provozovny, uvedl v prohlášení zveřejněném na serveru ukrajinské vlády premiér Denys Šmyhal.

Přečíst článek

Firmy jsou částečně vlastněny státem a mají vazby na významné podnikatele Ihora Kolomojského, Vjačeslava Bohuslajeva nebo Konsťantyna Ževaha. Ten je v České republice známý v ruské podobě jména Konstantin Ževago.

Železnjak už předtím také uvedl, že podnikatelé budou odškodněni do jednoho roku od ukončení válečného stavu. Ten byl zaveden v únoru, kdy Ukrajinu napadla ruská vojska. Ukrajina je vysoce závislá na západních dodávkách zbraní a finanční podpoře ze strany Spojených států a Evropské unie.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal

Pomoc od MMF je zoufale pomalá, rozčílil se ukrajinský premiér Šmyhal

Skutečně jsme udělali vše potřebné, abychom získali půjčku od Mezinárodního měnového fondu, prohlásil předseda ukrajinské vlády Denys Šmyhal. Fond je však obezřetný a poukazuje na vysokou míru nejistoty související s válkou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ulice města Borodyanka, která byla téměř srovnána se zemí. Ruská armáda ostřelovala bez cíle a smyslu veškeré budovy.

Zlatá horečka na největším staveništi světa. Západní firmy se chystají na riskantní obnovu Ukrajiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme